Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 109, 125/7 (22)
Täisviide RKM II 109, 125/7 (22) < Halliste khk., Abja - Mats Laarman, 86 a (1959)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:109LK1:125LK2:127Pala:22
Kogumisaasta(d) 1959
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Mats Laarman 86 a.
Pala päritolukoht Pärnumaa, Halliste, Abja
Teksti sisu
Objekti liik hiis, kalmistu, kabel, talu
Muud märksõnad ohverdamine, perekonnanimi
Žanr uk
Jututüüp Ohverdamine Kirikumäel asuvas hiies. Katoliiklik kabel. Hiis hävitatakse, asemele Taru talu, kust pärit Ruubelid.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kirikumägi, Taru talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana küla Sammaste
Vana talu Taru (Tarro 9)
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Halliste vald
Uus küla Sammaste
Märkus ilmselt maa-alune kalmistu: http://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=13214
Tekst
Ahikotused: Taru Kirikumägi.

Ahikotused olid rahva poolt pühaks peetud paigad, kus häädele vaimudele käidi mitmesuguseid andeid ohvriks toomas. Andide toomine aitas häid vaimusid lahkes meeleolus pidada, et nad kaitset osutaksid ande toojale mitmesuguste hädaohtude ja õnnetuste tulekul. Sammaste küla peamine pühitsetud paik, kus ka kaugemalt ringkonnast kaitsevaimudele ohvreid toomas käisid, oli hiis Taru Kirikumäel ja selle ümber. Sinna, Kirikumäele, on endisel ajal, kus ka juba katoliku kiriku poolt kabel oli püstitatud, ka surnuid maetud. Kiriku mägi ei ole ju kuigi suur - tema hari on kümme kuni viisteist sammu läbi mõõtu, aga künka nõlvad andsid siiski ruumi matmise toiminguiks. Vanaaja uurija J. Jung, kes Kirikumäe ümbruses kaevamisi ette võttis, kirjutab oma \"Muinasaja teaduses\" II lk. 5, et ta mullapinnast kivide vahelt palju surnute luid ja luude tuhka leidnud ning vanu rahasid ordu ajast kuni vene ajani, peale selle sõlgi ja pronks sõrmuseid. Mäe peal seisvast kabelist on vanades ürikutes ja kirjatöödes mitmel korral kirjutatud, kuni ta Halliste kiriku visitatsiooni protokolli järele pärast a. 1640 a. Õisu mõisa valitsuse poolt käest lastakse, raiuti mäe peal ja ümbruses kasvav püha hiis. Hiis, temas ja ta ümbruses kasvavad puud olid pühad ja puutumatud. Isegi oksakeste murdmine hiie puude küljest võis pühaduse rüvetajale kaitsevaimude kättemaksu kaasa tuua. Kui siis Ülema kirikuvõimude ettekirjutuse kohaselt 1640 a. püha hiis hävitada tuli, ei leidnud Õisu m. valitseja Vinkelmann Sammastest niisugust meest, kes oleks usaldanud oma kirvega pühitsetud puude kallale asuda. Vinkelmannil tuli mõisa ümbrusest inimesi leida, kes hiie puud maha raidusid ja muinasaegse pühitsetud paiga rüüstasid.
Kirikumäe ümbruses olev maa künti üles ja sinna asutati Taru talu. Rootsiaegses adrarevisjoni maksu-kirjades 1684 a. leidub teiste sellekordsete talukohtade hulgas ka \"Taro\" nimi. Taru talu pidajaiks sai perekond, kes järjekindlalt koha poeg isalt päris. See perekond sai 1826 a., mil ka Õisu ja Kaarli mõisades talunimed omale \"priinimed\" said, perekonnanimeks \"Ruubel\". Sellise nime tuletamise põhjuseks loeti asjaolu, et keegi selle perekonna liige on Õisu mõisas olnud pikemat aega \"viinaruubeli\" ametis. Ruubelid väga andekad inimesed. Üks selle perekonna liige, tema esivanem Taru Tiit, sai oma ümbruses kuulsaks selle tõttu, et temal julgust ja ettevõtlikkust jätkus Õisu mõisa pidaja obersti proua von Tikki vastu protsessi alata - ja ka võita.
Lisaandmed
Tekstimärkus Ruubel: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:iyEvlxaSR1IJ:www.myheritage.com/person-1000010_28404091_28404091/johan-gusta-ruubel+&cd=1&hl=et&ct=clnk&gl=ee
/.../ PÕLVEST PÕLVE EDASI ANTUD SUULISTE TEADETE JÄRGI ON VANA JUHAN OLNUD ÕISU MÕISAS VIINAPÕLETAJAKS VÕI \"VIINARUUBLIKS\", NAGU SEE KOHALIKU MURDE KOHASELT NIMETATI. MULK EI ÜTLE -VIINAPRUULIJA- VAID -VIINARUUBEL-. JA SELLEST SIIS KA TULNUD RUUBELI NIMETUS, MILLE VÕTSID OMAKS, EHK MILLINE ÕIGEM ÜTELDA ANTI MÕISASAKSTE POOLT
Sisu kommentaar PP
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 8622
Sisestaja Ülle Kärner
Sisestuskuupäev 21.02.2002
Lisatud 20.06.2012 16:24
Viimati muudetud 26.07.2018 01:21
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 109
Säilik ERA-13312-40760-52299
Pala ERA-14132-45376-56603