Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM I 4, 225/8
Täisviide
Viite osad Kogu:RKM IKöide:4LK1:225LK2:228Pala:
Kogumisaasta(d) 1958
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
E. Randoja 6. klassi õpilane
Pala kogumiskoht Tartumaa, Nõo, Tähtvere v.
Teksti sisu
Objekti liik kalme, mägi
Muud märksõnad varandus
Žanr muist, uk kal, arh, aj
Jututüüp Kabelimägi. Leiud kalmest, kaevamine. Surnutel pead itta. Sõjapealiku kuldmõõk. Jaanitulepaik.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kabelimägi
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Võnnu
Arheoloogiakood a0085
Tekst
Kabelimägi.
lmatsalu ja Põltsamaa tee ristumise koha läheduses asub minu kodu. Minu kodu vahetus ümbruses laiub Laugesoo ja võrdlemisi lähedal veel teine mälestusväärne koht - Kabelimägi (endise Lepiku talu maa peal). See rahvapärane nimi on tekkinud sellest, et rootsi ajal, umbes 300 aastat tagasi, oli siin tolleaegse küla kalmistu, mida tõestavad mitmesugused leiud, mida on saadud väljakaevamise teel. Kohapealne elanik Peiker on leidnud siit inimeste pealuid ja muid konte, ka tolleaegseid rahasid, mis kannavad aastaarvu 1600, siis veel preese ja muid rinnaehteid, mida inimesed kandsid endistel sajanditel. Leitud esemete järgi võib oletada, et tolleaegsetel eestlastel oli kombeks koolnuile kaasa panna tööriistu ja ehted, ka raha, et surnu saaks hauataguses elus neid kasutada.
Ka tolleaegsete surnute matmine on toimunud teisiti, mida näitvad kaevamisel tõestatud leiud. Arvatavasti on see matusepaik enne ristiusu vastuvõtmist asutatud, sest surnutel ei ole käed asetatud mitte rinnale, vaid kõrvale ja surnu on asetatud hauda peaga itta ja jalgadega läände. Peale selle liikus ringi Kabelimäega seoses olev legend. Rahva seas oli kunagi levinud jutt, et sinna on maetud mingisugune suur väepealik, kellele on pandud hauda kaasa kuldmõõk, mida siis üksühe õhinal käidi otsimas ja kaevamas, kuid teadmata on, kas keegi seda ka leidis. Mõõgal pidi olema võluvõimu: inimene, kes teda kandis, oli võitmatu, ainult käest ei tohtinud teda iial ära panna, siis kaotas ta oma mõju.
Hiljemgi oli Kabelimägi suuremaks rahva kogumispaigaks. Muidugi oli ta siis veel korras, ei olnud nii ära rüüstatud nagu praegu ja igal jaanipäeval, s.o. 24. juunil, peeti mäel pidu. Seal oli koos ka palju vanu inimesi, kes teadsid rääkida kõiksugu juhtumusi ja mälestusi Kabelimäest.
Kabelimägi on muistne mälestuspaik, mis kindlasti peaks olema kuidagi tähistatud või muinsuskaitse alla võetud. Praegu on ta aga täiesti unustushõlma vajunud ja paljud ei teagi selle koha tähtsust.
Lisaandmed
Tekstimärkus värviline joonis lk. 227 [vt. kommentaari]
Kirjandus ilmunud raamatus "Muistis, koht ja pärimus II Pärimus ja paigad" lk 47
Sisu kommentaar kihelkond ebaselge; värviline joonis lk. 227 1943.a. leitud esemeist: vitssõlg, tahuline klaashelmes, ümar pruun helmes, münt (1661); Kirjapanija hoiakud ja suhe. Andmed jutustamistraditsioonist. Legend rahvapärase terminina.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 8497
Sisestaja Katrin Valk
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:24
Viimati muudetud 29.09.2017 15:11
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM I 4
Säilik ERA-13119-41616-44933
Pala ERA-17271-54674-42615