Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM I 4, 187/9 (1)
Täisviide
Viite osad Kogu:RKM IKöide:4LK1:187LK2:189Pala:1
Kogumisaasta(d) 1958
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Anne Pullisaar 7. kl. õpilane
Pala kogumiskoht Tartumaa, Nõo, Tähtvere v.
Teksti sisu
Objekti liik järv
Žanr muist
Jututüüp Järveotsa järv rabas tekib künnihobuste vajudes maa alla.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Järveotsa järv
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Nissi
Vana küla Selgküla ?
Tekst
Keila rajoonis endises Nissi vallas asuvas rabas on Selgküla kõrgendik, mis läbib ahelikuna raba 5-6 kilomeetri ulatuses. Kõrgendiku lõunapoolses kõige kõrgemas osas asub Järveotsa järv. Järve pikkus on umbes 1,5 kilomeetrit ja laius 300 meetrit.
Ümberkaudsed elanikud jutustavad järve tekkimise kohta järgmise loo.
Järve asemel olnud vanasti põld. Kord läinud talumees kolme hobusega sellele põllule kündma. Keskmine hobustest olnud suur ilus täkk.
Talumehel olnud umbes pool põldu üles küntud, kui äkki märganud, et hobused koos adraga hakkavad kiiresti vajuma. Mees püüdnud küll hobuseid ruttu edasi ajada, lootes kõvema maa peale jõuda, aga see ei aidanud ning hobused vajusid üha sügavamale. Talumees jätnud hobused sinnapaika ja jooksnud külla abi otsima.
Mõne aja pärast jõudis ta koos külarahvaga tagasi. Suureks üllatuseks nägid inimesed, et põllu asemele oli tekkinud järv. Hobuseid aga polnud kuskil näha, sest järv oli nad neelanud.
Appitulnud inimesed ehitasid kiiresti parve ja saagisid maha metsas kõige pikema kuuse ning laasisid oksad ära. Seejärel sõidetud parvega järve keskkohta, kuhu hobused olid jäänud. Nad surusid kuuselati vette ning täkk haaras sellest hammastega kinni. Kõigile pingutustele vaatamata ei jõutud hobuseid järvepõhjast välja tõmmata.
Veel praegugi seisab latt kesk järve, ulatudes umbes ühe meetri pikkuselt veest välja. Paljud inimesed, kes seda järve külastavad, sõidavad paadiga lati juurde ning püüavad teda huvi pärast veest välja tõmmata, kuid see pole veel kellelgi õnnestunud. Inimesed räägivad, et täkk hoiab teda veel praegugi hammaste vahel.
Järveotsa järv on üks meie kaunimaid järvi, kuid on kahjuks vähe tuntud, sest ta on väike ja asub võrdlemisi vähe asustatud kohas.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 8491
Sisestaja Katrin Valk
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:23
Viimati muudetud 15.03.2013 16:51
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM I 4
Säilik
Pala