Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM I 4, 145/7
Täisviide RKM I 4, 145/7 < Nõo khk., Tähtvere v. - Anni Markova (1958)
Viite osad Kogu:RKM IKöide:4LK1:145LK2:147Pala:
Kogumisaasta(d) 1958
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Anni Markova 7. klassi õpilane
Pala kogumiskoht Tartumaa, Nõo, Tähtvere v.
Teksti sisu
Objekti liik allikas
Žanr muist, uk kal, mj
Jututüüp Kavilda allikas. Vesi muutub vana-aasta ööl mõduks, teeb ilusaks. Neljapäev. Armulugu, nõid. Mõisnik keelab veevõtmise.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kavilda läte
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Puhja
Vana küla Kavilda
Uus küla Mõisanurme
Tekst
Kavilda mägedes asub allikas, mis köidab möödaminejaid oma hõbeselge vee ja kauni ümbrusega. Sellel allikal on rahvajutu järgi mitmesugust nõiavõimu. Räägitakse, et lätte voolanud vana-aasta ööl suisa mõdu. Igaüks võinud võtta niipalju, kui süda lustinud.
Räägitakse ka veel, et Kavilda lättest toodud veega pestes muutusid neiud ilusaks. Vett pidi võtma neljapäeva ööl noore kuu ajal, sest muidu lättevesi ei omanud võluvõimu.
Mäe all orus elanud vaene popsi-tütar, kes olnud imeilus, roosade põskede, pikkade juustepatsidega ja väga ilusate silmadega. Silmad olnud tal niisugused, et kui keegi otsa vaatas, siis enam ei saanudki teda unustada. Küll käinud tal kosilasi rikkaid ja vaeseid, noori ja vanu, ilusaid ja inetuid, aga neiu polnud kellelegi läinud.
Viimaks märganud Kavilda mõisniku poeg ilusat tütarlast ja tahtnud temaga abielluda. Vana mõisnik aga tahtnud tüdrukut ja isa minema saata. Palju olnud sellepärast pahandusi. Viimaks läinud vana mõisnik targa juurde nõu küsima. Tark jutustanudki siis Kavilda lätte nõiavõimust, et selle vesi muudab inimesed ilusaks. Sellest ajast peale oli keelanud mõisnik lättest veevõtmise ja allika juurde pandnud valvuri.
Mis tüdrukust sai, pole teada, aga noor mõisnik olevat saadetud Saksamaale.
Hiljem on paljudki veel käinud vana-aasta ööl lättel ootamas, et vesi mõduks muutub, aga läte olevat kaotanud täiesti oma võluvõime.
Lisaandmed
Tekstimärkus õpetaja hinne: 4
Sisu kommentaar romantiline arendus
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 8485
Sisestaja Katrin Valk
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:23
Viimati muudetud 03.11.2017 20:08
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM I 4
Säilik ERA-13119-41616-44933
Pala ERA-17306-72515-77594