Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM I 12, 400/1 (8)
Täisviide RKM I 12, 400/1 (8) < Nõo khk., Tõravere k., Leesikmäe t. - Alma Kivi, s 1893 < isalt (1972)
Viite osad Kogu:RKM IKöide:12LK1:400LK2:401Pala:8
Kogumisaasta(d) 1972
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Alma Kivi 1893 sündinud Lõhmus, 19. veebr. 1893
Pala päritolukoht Tartumaa, Nõo, Tõravere k., Leesikmäe t.
Teksti sisu
Objekti liik talu, puu, mägi
Muud märksõnad asustus, perekonnanimi
Žanr muist, topon, uk bot, aj
Jututüüp Kunimägi Leesikmäe t. taga - poiste "kunimängu" paik. Vanaema nimi Olt - Oldi saun; Muhklase saun ja talu - muhklik maa. Leesikmäe t. nimi leesikatest. Vapramäe pärna järgi prk. nimi Lõhmus.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Muhklase saun
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Nõo
Vana vald Meeri
Vana küla Voika
Vana talu Muhklase 22
Täpsem asukoht Kunimäest lääne pool, lombi ääres
Koht 2
Objekti nimetus Oldi saun
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Nõo
Vana vald Meeri
Vana küla Voika
Vana talu Muhklase 22
Täpsem asukoht Kunimäe põhja pool otsas
Koht 3
Objekti nimetus Leesikmägi
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Nõo
Vana vald Meeri
Vana küla Voika
Täpsem asukoht algab Vapramäe raudteepeatusest
Koht 4
Objekti nimetus Kunimägi
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Nõo
Vana vald Meeri
Vana küla Voika
Vana talu Muhklase 22
Täpsem asukoht ilmselt küngas Leesika ja Jaani t.-de vahel Jaani maal
Tekst
Vapramäe raudtee peatusest üle raudtee tulla on kohe Leesikmäe talu. Selle talu aida ja keldri taga on mägi, seda mäge kutsutas "Kunimägi".
Isa kõneles, et laupäeva ja pühapäeva õhtuti käisid küla poisid siia mäepeale kokku "kunimängimas;
Sellepärast kutsuvad seda mäge juba enne tema mäletamist Kunimäeks.
Siin kasvab selle mäe pääl, looduskaitse all olev mägisibul, mida ikka ja alati viivad inimesed oma aeda kasvama, kivitaimlade.
Siis on ka veel mälestusi sellest mäest; Põhja pool mäe otsa sees on veel sauna või koopa ase, küllalt selgelt näha ja tunda, kus oli ka inimeste eluase.
Nimelt minu vanaema (isaema) on seal koopas sündinud ja seal ka üles kasvanud ja sealt orjana mõisas tööl käinud. Vanaema perekonna nimi oli Olt ja see saun või koobas oli tema isa tehtud, siis kutsutud seda sauna Oldi saunaks.
Selle Kunimäe teine saun, õhtu pool küljes lombi ääres. Seda kutsutud Muhklase saunaks, vist kül sellepärast et see maanurk on väga künkline ja muhkline.
Seal Muhklase saunas on minu vanaisa sündinud, perekonna nimi Lõhmus. Selle sauna oli tema isa sinna ehitanud, tähendab minu isale - vanaisa, nii et mulle vanavanaisa; Aga kui temal pere kasvas ja minu vanaisa abiellus selle Oldi sauna tüdrukuga, siis oli neil saunaomanikel juba hää tükk viljakandvat maad kõplaga üles haritud. Siis ehitas mõisa eluruumi ja rehetare ja ka rehealuse. Nii siis sai neist mõisa maarentnikud, mille eest nad pidid mõisan iga päev tööl olema; ja kõik aeg tehti kadastikust ja lepistikust maad juurde.
Nii siis kui maad juba rohkem sai siis pidi hobune soetama. Siis pidi ka hobusega teo päevi tegema. Ei ole õigede meelen, vist enne hobuse ostmist oli ka lehmadega või härjaga küntud. Nii et minu sugupuu on sellelt "Kunimäelt" välja kasvanud. Siis kui isa kasvas siis oli see majapidamine.
"Talu" nimetus ja selle sauna järgi Muhklase talu. Aga see mägi mis raudtee peatusest algab oli Leesikmägi et seal kasvasid leesikmarjad siis hakati kutsma Leesikmäe talu aga ametlikud tokumendid kandsid veel 20ne sajandi esimesel poolel Muhklase või Leesikmäe nimetusi, mõlemad käisid koos.
Arvatavasti oli see Lõhmuse nimi kas sellest Vapramäe lõhmusest või ka sellest et siin kodu ümbrusen olevat palju lõhmusseid kasvanud. Aga nüid kaob see Lõhmuse nimi meie suguvõsast, sest minu vennal lapsi ei ole ja meie sugulasi ei ole ka ühtegi Lõhmuse nimelist. Minu isa oleks 1972 a. 28 juulil saanud 127 a. vanaks, ta suri 1972 a. /---/ 61 aastaselt, nüid 66 a. tagasi. Tol ajal kui need saunad olid, siis veel raudteed ei olnud. 20ne sajandi vahetuseni kasutati Muhklase sauna vihu saunaks. Seda kõiki kõneles mulle isaema ja hiljem ka minu isaõde.
Lisaandmed
Sisu kommentaar perepärimus
nii nime Old kui Lõhmus pandud mh Meeri mõisas
Vapramäe lõhmus, vt RKM I 12, 8 (12a)
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 8414
Sisestaja Anu Vaba
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:23
Viimati muudetud 27.10.2017 17:51
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM I 12
Säilik ERA-13303-73323-63756
Pala ERA-16349-40002-01707