Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM I 12, 394/5 (4)
Täisviide RKM I 12, 394/5 (4) < Nõo khk., Tõravere k., Leesikmäe t. - Alma Kivi (1972)
Viite osad Kogu:RKM IKöide:12LK1:394LK2:395Pala:4
Kogumisaasta(d) 1972
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
kogujalt Tartumaa, Nõo, Meeri v., Tõravere k., Leesikmäe t.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Alma Kivi 1893 sündinud Lõhmus, 19. veebr. 1893
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu
Muud märksõnad sõda
Žanr aj
Jututüüp Vapramäe Leesikmäe t. niidul hiinlaste ühishaud. I MS. Haavatud hiinlane talus; mahalaskmine.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Vabadussõjas hukkunute ühishaud
Rahvapärane nimi Punaarmee hiinlaste ühishaud
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Nõo
Vana küla Vissi
Märkus kaitse all: http://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=4258
Tekst
Punaarmee, hiinlaste ühishaud, on Vapramäe metsas.
See on Leesikmäe talu niidu kohal, talust natuke vasakul kätt niitu mööda kus jõgi kõige lähemal on metsale seal üle jõe metsas mõned meetrit jõe äärest ongi see ühis haud;
Talul on paat saate paadiga üle jõe ka.
Aastaid tagasi kui Nõukogu liit ja Hiina rahva vahekord hea oli siis organiseeriti ja taheti siia riigi kulul rip sild teha aga vahekord muutus ja see sild jäi tegemata,
See oli nii 1919 aastal veebruaril kui valge kaartlase ja Eesti kaitseliitlase punaarmeega võitlesid. Punaarmees oli ka Hiinlasi, kui punaarmeelased taganesid siis oli neil kaks Hiinlast surma saand; Nendel olid saapad jalast ära kistud ja ka riided ära võetud ei tea kas need kaitseliitlased või eraisikut.
Aga hiljem oli teine hiinlane toibunud ja ellu tulnud.
Ta oli üle jõe suurte metsa põgenenu. Mina läksin nii kella 11- 12 ajal jõest vett kandma lauta loomadele joogiks.
Nägin kui üle jõe tuli hiinlane, vasak silm oli tal peast välja lastud, see ripendas põse peal otsapdidi peasilma augus. Muide see silm oli kõik verega kokku tarretanud ja tolgendas põse peal.
Tuli minu juurde, küsis selges vene keeles, kas valgekaartlasi on siin ligidal. Ma ütelsi ei ole, mul oli teda hale vaadata, ta oli palja peaga ja palja jalu, ei olnud muud kui valged alus püksid ja vatak või puvaika. Ja nii ta seisis lume ja jää peal, ma kutsusin tule meile sooja.
Siis ta tuli meie tupa, praegune Leesikmäe tuba, seal olid õled maas ta istus maas õlgede peal, siin oli küll Eesti sõdurid need ei olnud talle kurjad.
Meil oli herne supp keedetud ja soldatid sõid ja lubasid et vend paneks hobuse ette ja viiks teda Nõo välilaatsareti ega tal muud ei olnud kui see silm, ja teiseks ta oli ju külmetand kõvasti.
Tädi tõstis taldrikule supi ja andis parajasti tema kätte, korraga tuli üks õel või kole kuri kaitseliitlane, kapten Kask või Kase uksest sisse ja lõi toda saapa ninaga tõmbas tal taldriku supiga käest ära ja pauk pähe. Hiinlane pani kaks peod vastamise ja tõstis käed üles ja palus pisarates et u menia babushka doma /cyrillic/.
Aga ei ei ta ei pannud seda tähele andis käsu vedage ta raisk välja ise peksis saapa ninaga tagast. Nii siis lasti ta jõe ääres maha, seisis kaheksa päeva seal, tuul puhus ja hõljutas tema vataku nurka.
Kaks poissi kellele anti vallamajast käsk neid ära matta olid ka vataku seljast ära kisknuva ja mõlematel olnuva kulduur üleval pool küinarnuki käevarre ümber. Seal on 2 pinki ka istumiseks.
Lisaandmed
Sisu kommentaar ilge isiklik mälestus
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 8411
Sisestaja Anu Vaba
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:23
Viimati muudetud 27.10.2017 17:45
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM I 12
Säilik ERA-13303-73323-63756
Pala ERA-17299-63870-64279