Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide Mss 85a (4)
Täisviide Mss 85a (4) < Rõuge khk., Haanja v. – Jaan Press (189?)
Viite osad Kogu:MssKöide:85aLK1:LK2:Pala:4
Kogumisaasta(d)
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaan Press
Pala kogumiskoht Võrumaa, Rõuge, Haanja v.
Teksti sisu
Objekti liik kalme
Muud märksõnad asustus
Žanr muist, aj, arh
Jututüüp Kalmmägi Külajärve juures. Kalma talu. Leitud ehteid, nuge, kirves, raha, savinõusid jm. Naha küla ase.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Naha külä ase
Rahvapärane nimi Kalmaorg
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Plaani
ERA kood Rõu_080
Koht 2
Objekti nimetus Plaani kalme
Rahvapärane nimi Kalmat
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Plaani
ERA kood Rõu_078
Arheoloogiakood a0034
Tekst
Auustatud härra J. Jung:
Kui teie palve vana matuse kohtade teadete üle Olevikus ilmus, tahtsin ka mina ühest kohast teile teatada, aga es sa. [...] Ent nüüd kui lumi ära on sulanud, ja mina kohta oma silmaga ollen vaatanud, tahan ma sellest teile teadustada, nõnda palju kui mina tean. Koht on Rõuge kihelkonnas Haanja vallas. Plaani Õigeusu kirikust paarsada sammu õhtupoole. Matuse kohast põhja=õhtu pool (on) arvada sammu 50 on järsu vai äkkilise perve al järv mida Küläjärves kutsutakse. Matuse kohast Põhja=hommiku pool olevad ka küla olnud, mida Naha külas kutsutud.
Aga see küla häetedi ära ja mõisa tehti asem[ele] aga matuse ase on ika kündmada seisnud. Ta on üks 75 sammu pikuti ja 30-40 sammu la[ij] mäe selg. Sääl on kaks suuremad küngast või kääpast, suurem 4 sülda läbimõõta 3-4 jalga kõrge, teine vähamb vaest 3 sülda läbimõõta ja kolm väikeisi künkakeisi millest ei või ütelda kas ta hauaküngas (on) või ei ole. Neil kahel suurembil küngastel on kivid ümbrel, nagu näitaks et hulk surnud hunikuse aetud, siis kivid ümbre müüritud ja muld pääle aetud.
Vanad inimesed jutustavad et need künkad on kõrgemad olnud aga aaja jooksul, nink ka kaevamise teel madalamas olla läinud. Aastat 3 tagasi laskis Plaani Preester ka kaevada, nink on välja tulnud inimese luid musta mulda kus ei sugugi liiva sees ei olnud ja üks kirves. Et kirvest ka mina nägin siis olli tema niisuguse väljanägemisega. [joonis] Säält kost täpiline joon alla käib olli auk, kus tal kuvvas või vars olli olnud. Ka olli Plaani kooli herra lastele vanu rahasid näidanud mida lapsed ütlesid ka säält saanud olevad, kas õige ehk ei, seda ma ei tiija, sest see kooli hera läks ära enne kui ma tema käest otsust oleks saand. Ka savi nõusid olevad tulnud välja, aga ma ei tiija missugusid. Kohta kutsutas Kalmat. Vana rahva juttu järgi olevad selle küla elanikud mis sääl ligidal olnud nink ka üht talu mis koguni lähedal olnud ka Kalma taluks kutsutud - palju asju säält leidnud nagu kirveid käerõngaid vai mis rõngad nad olnud aga vasised ehteted olevad olnud nuga ja mitmeid teras riistu millele mingid nime ei mõistnud anda.
[...]
Redigeeritud tekst
Nüüd, kui lumi ära on sulanud, ja mina kohta oma silmaga olen vaadanud, tahan ma sellest teile teadustada, nõndapalju kui mina tean. Koht on Rõuge kihelkonnas Haanja vallas. Plaani õigeusu kirikust paarsada sammu õhtu poole. Matuse kohast põhja-õhtu pool, arvata sammu 50, on järsu või äkilise perve all järv, mida Küläjärveks kutsutakse. Matuse kohast põhja-hommiku pool olevat ka küla olnud, mida Naha külaks kutsutud.
See küla häötedi ära ja mõisa tehti asemele, aga matuse ase on ikka kündmata seisnud. Ta on üks 75 sammu pikk ja 30-40 sammu lai mäe selg. Sääl on kaks suuremat küngast või kääbast, suurem 4 sülda läbi mõõta, 3-4 jalga kõrge, teine vähemb vaest 3 sülda läbi mõõta ja kolm väikest künkakest, millest ei või ütelda, kas ta hauaküngas on või ei ole. Neil kahel suurembal künkal on kivid ümbre, nagu näitaks, et hulk surnuid hunikusse aetud, siis kivid ümbre müüritud ja muld pääle aetud.
Vanad inimesed jutustavad, et need künkad on kõrgemad olnud, aga aja jooksul nink ka kaevamise teel madalamas olla läinud. Aastat kolm tagasi laskis Plaani preester ka kaevata, nink on välja tulnud inimese luid, musta mulda, kus mitte sugugi liiva sees ei olnud, ja üks kirves. /---/ Ka oli Plaani kooliherra lastele vanu rahasid näidanud, mida lapsed ütlesid ka säält saanud olevat, kas õige ehk ei, seda ma ei tiija, sest see kooliherra läks ära enne, kui ma tema käest otsust oleks saand. Ka savinõusid olevat tulnud välja, aga ma ei tiija, missugusid. Kohta kutsutas Kalmat, nink ka üht talu, mis koguni lähedal olnud, kutsutud Kalma taluks. Vanarahva jutu järgi olevat selle küla elanikud, mis sääl ligidal olnud, palju asju säält leidnud – nagu kirveid, käerõngaid vai mis rõngad nad olnud, aga vasised ehted olevat olnud; ka nuga ja mitmeid terasriistu, millele mingit nime ei mõistnud anda. /---/
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 8357
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev
Kontrollija Eve Valper
Lisatud 20.06.2012 16:22
Viimati muudetud 15.03.2013 16:51
Andmed Kivikeses
Säiliku viide Mss 85a
Säilik
Pala