Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H IV 4, 839/41 (1)
Täisviide H IV 4, 839/41 (1) < Rõuge khk., Viitina v. – Peeter Karjamäe (1891)
Viite osad Kogu:H IVKöide:4LK1:839LK2:841Pala:1
Kogumisaasta(d) 1891
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Peeter Karjamäe /kirillitsas/
Pala kogumiskoht Võrumaa, Rõuge, Viitina v.
Teksti sisu
Objekti liik järv
Tegelased vaimolend
Žanr muist, topon, u
Jututüüp Mustjärves suur karvane kala - järve peremees. Vesi must.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mustjärv
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Kadõni
ERA kood Rõu_111
Arheoloogiakood a1446
Tekst
Must järv
Selles samas (Viitna) vallas on ka üks järv; nimega Must järv, mis vist oma nime ka mustast järve veest on saanud. Järv on soo sees, liivane põhi, mis täis murdunuid puid on. Ei leida järvest ühtegi kala looma, mis ikka järve ilu ja tulu on. Selle eest kasvavad aga soos Muraka marjad, mida külaeided juba vara pool küpselt (toorelt) otsivad; - isepäeva paistel küpsetavad ning siis mõisa ehk linna ära müüvad. (Neid marju pole mitte siin lähedal kusagil leida).
Selle järve üle rääkitakse järgmine kena lugu: Kord võtnud mõned mehed nõuks järve noodaga katsuda; kas sääl ka sugugi kalu ei ole ehk teisi selle saarnaseid loomasid. Kaua aegse otsimise järele saivad nad viimaks ühe suure, karvase, kollase selja ja halli pääga kala moodu looma. Järve vesi kohas kangeste!
Mehed vaatlesivad looma tükk aega, võttiva viimaks nõuks teda kodu ka teistele näha viia; aga oh häda! - Järve vesi kerkis ja ähvardas mehi oma laenetesse ära matta; kui nad mitte tema peremeest lahti ei lase. Mehed mõistsivad; lasivad looma lahti ja vaata vesi läks kõige kalaga vulisedes oma sängi.-
Sellest saadik pole halli kala keegi näinud. On ka kalu siginemiseks sinna viidud; aga neid pole keegi enam näinud vist õõgib neid vana rauk kõik nahka. -
Redigeeritud tekst
Selles samas (Viitinä) vallas on ka üks järv nimega Mustjärv, mis vist oma nime ka mustast järve veest on saanud. Järv on soo sees, liivane põhi, mis on täis murdunuid puid. Ei leita järvest ühtegi kalalooma, mis ikka järve ilu ja tulu on. Selle eest kasvavad aga soos murakamarjad, mida külaeided juba vara poolküpselt otsivad, ise päevapaistel küpsetavad ning siis mõisa ehk linna ära müüvad. (Neid marju pole siin lähedal mitte kusagil mujal leida).
Selle järve üle räägitakse järgmine kena lugu: kord võtnud mõned mehed nõuks järve noodaga katsuda, et kas sääl ka sugugi kalu ei ole ehk teisi sellesarnaseid loomasid. Kauaaegse otsimise järele saivad nad viimaks ühe suure, karvase, kollase selja ja halli pääga kala-moodi looma. Järvevesi kohas kangeste!
Mehed vaatlesivad looma tükk aega, võtsivad viimaks nõuks teda kodu ka teistele näha viia, aga oh häda! Järve vesi kerkis ja ähvardas mehi oma laenetesse ära matta, kui nad mitte tema peremeest lahti ei lase. Mehed mõistsivad – lasivad looma lahti, ja vaata, vesi läks kõige kalaga vulisedes oma sängi.
Sellest saadik pole halli kala keegi näinud. On ka kalu siginemiseks sinna viidud, aga neid pole keegi enam näinud, vist õgib vana rauk need kõik nahka.
Lisaandmed
Tekstimärkus Teksti järel: Palun mitte pahaks panna et mina Teile enam ei või kirjutada; aeg on kasin - ja teadus napp! Palun lepige selle sama vähega ning võtke hääks. Auupaklikult Rõuglane 1891.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7963
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:19
Viimati muudetud 07.08.2013 13:51
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H IV 4
Säilik ERA-11276-62966-76353
Pala ERA-13218-49834-07495