Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H III 29, 625/7 (1)
Täisviide H III 29, 625/7 (1) < Rõuge khk. – J. Rauba < vanaisalt (1901)
Viite osad Kogu:H IIIKöide:29LK1:625LK2:627Pala:1
Kogumisaasta(d) 1901
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
vanaisa Võrumaa, Rõuge
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Rauba kooliõpetaja
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Muud märksõnad hukkamine
Žanr muist, topon
Jututüüp Mõrsjamägi - mõrsja lõhkitõmbamine.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mõrsjamägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
ERA kood Rõu_085
Arheoloogiakood a1584
Märkus asukohakirjelduse põhjal ei ole Ruusmäe Mõrsjamägi
Tekst
Mõrsia mägi
Rõuge ja Haanja-Plaani \"suuretii\" harude ligidal on üks mägi, mida \"mõrsia\" mäeks kutsutakse. Vana-isa räägib sellest järgmist.
Ükskord oli üks mõrsja olnud, kes ennast esiteks ühe ja pärast jälle teise mehega laulatada laskis. See oli jälle vana Roodsi sääduse järele, et kes kogudusele niisuguse häbiteo tegi, pidi surma väärt olema.
Seda anti Rõuge õpetajale teada.
Õpetaja- kaebas asja Tartusse kohtusse, kust varsi surma otsus jälle õpetajale tagasi tuli.
Kui mõrsja kolm korda kiriku \"tulbah\" kõige koguduse ees oli ära peksetud, andis kohus kohtumehe läbi teada, et kumbki peigmees pidi kodust omale hobuse ühesvõtma. Hobustel pidivad ennegi taosed kaelas olema; siis veel pidi ühes olema üks jäme köis. Siis pidi igaüks peigmees ühe haua kaevama, umbes 6 jalga sügav.
Siis tulivad mõned kohtu-ametnikud ja timmukas mõrsjaga.
Pärast seda käskis kohtu ametnik ühel peigmehel ühe, tõisel tõise jala külge köie otsa siduda; köiede tõine ots oli aga hobuste \"rahke\" külge köidetud. Siis käskis tema hobustel vedada lasta. Seda ka tehti. Aga timmukas raius selle vahe sees mõrsja katki kaheks ja käskis ühel peigmehel ühe ja tõisel tõise poole äraki hauda visata.-
Vaata, mis kõik on ära tehtud.
Redigeeritud tekst
Mõrsjamägi
Rõuge ja Haani–Plaani suurtee harude ligidal on üks mägi, mida Mõrsjamäeks kutsutakse. Vanaisa räägib sellest järgmist. Ükskord oli üks mõrsja olnud, kes ennast esiteks ühe ja pärast jälle teise mehega laulatada laskis. See oli jälle vana Rootsi sääduse järele, et kes kogudusele niisuguse häbiteo tegi, pidi surma väärt olema. Seda anti Rõuge õpetajale teada. Õpetaja kaebas asja Tartusse kohtusse, kust varsti surmaotsus jälle õpetajale tagasi tuli. Kui mõrsja kolm korda kirikutulbas kõige koguduse ees oli ära peksetud, andis kohus kohtumehe läbi teada, et kumbki peigmees pidi kodust hobuse ühes võtma. Hobustel pidivad ennegi taosed kaelas olema, siis veel pidi ühes olema üks jäme köis. Siis pidi kumbki peigmees ühe haua kaevama, umbes 6 jalga sügav. Siis tulivad mõned kohtuametnikud ja timmukas mõrsjaga. Pärast seda käskis kohtuametnik ühel peigmehel ühe, teisel teise jala külge köieotsa siduda; köie tõine ots oli aga hobuse rahke külge köidetud. Siis käskis tema hobustel vedada lasta. Seda ka tehti. Aga timmukas raius sellel ajal mõrsja katki kaheks ja käskis ühel peigmehel ühe ja teisel teise poole äragi hauda visata. Vaata, mis kõik on ära tehtud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7941
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:19
Viimati muudetud 12.12.2016 13:41
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H III 29
Säilik ERA-11142-48921-20918
Pala ERA-13218-50720-65619