Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H III 21, 733/4 (21)
Täisviide H III 21, 733/4 (21) < Otepää khk., Palupera k. - J. Kukrus < Hants Pettersonn (1895)
Viite osad Kogu:H IIIKöide:21LK1:733LK2:734Pala:21
Kogumisaasta(d) 1895
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Hants Pettersonn Tartumaa, Otepää, Palupera k.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Kukrus
Teksti sisu
Objekti liik soo/raba
Tegelased vaimolend
Žanr muist, u
Jututüüp Vidriku ja Otepää vahel soo, kus elavad tondid
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Tondisoo
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Otepää
Vana vald Vidrike
Vana küla Vidrike
Täpsem asukoht Vidrikest Otepää poole
ERA kood Ote013?
Tekst
Tondi suo.

Viitrike mõisast Ottepää kerku poole minnen tie veeren om üits suo sääl suon ollev vana tondi kes säält tie pääle käived Üits kõrd tullu üits vana mis hädaga suost muoda ja nännu kui üits haina ruga naganu suost välla tulema saanu vana mihe kottale kadunu ära Üits kõrd tullu üits tütrik jälle seda tied mööda kui ta sinna suo kottale saanu nännu tema hulga põrsid tie pääl tütrik kaenu kas hemist ka konigi nätta om ei ole hemist nätta ollu Nakanu põrsid ien ajama põrsa joosnuva suo kottale ruusahauda tütrik lännu järgi nigu põrsa ruusa hauda saanuva kadunuva sinna ära. Üits kõrd om nelli miest seda tied müödä hobesega sõitunuva kui naa sinna suo kottale saanuva joosnu üits verev peni suost välla karanu vangerde hala ja töstunu vangre üles nii et kõik nelli miest vangrest maha sadanu Ja vanger jäänu nii samu tiepääle nigu ta sõitmise aigu ollu. Ütel ollu söötja pill käen see ollu ära kadunu ei ole seda köstigi löidu.
Redigeeritud tekst
Tondisuu.
Viitrike mõisast Ottepää kerku poole minnen tii veeren om üts suu. Sääl suun ollev vana tondi, kes säält tii pääle käived. Üits kõrd tullu üits vana miis hädaga suust müüda ja nännu, kui üits haina ruga naganu suust välla tulema, saanu vana mihe kottale, kadunu ära. Üits kõrd tullu üits tütrik jälle seda tiid müüda, kui ta sinna suu kottale saanu, nännu tema hulga põrsid tii pääl. Tütrik kaenu, kas hemist ka konigi nätta om, ei ole hemist nätta ollu. Nakanu põrsid iin ajama, põrsa joosnuva suu kottale ruusahauda. Tütrik lännu järgi, nigu põrsa ruusa hauda saanuva, kadunuva sinna ära.
Üits kõrd om neli miist seda tiid müüdä hobesega sõitunuva. Kui naa sinna suu kottale saanuva, joosnu üits verev peni suust välla, karanu vangerde hala ja tõstunu vangre üles, nii et kõik nelli miist vangrest maha sadanu. Ja vanger jäänu nii samu tiipääle nigu ta sõitmise aigu ollu. Ütel ollu söötja pill käen see ollu ära kadunu ei ole seda kostigi löidu.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7917
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:19
Viimati muudetud 14.10.2014 10:44
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H III 21
Säilik ERA-10355-48515-05304
Pala ERA-13218-51434-82705