Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 68, 577/80
Täisviide H II 68, 577/80 < Vastseliina khk., Lasva m. - P. Lensin (1903)
Viite osad Kogu:H IIKöide:68LK1:577LK2:580Pala:
Kogumisaasta(d) 1903
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
P. Lensin
Pala kogumiskoht Võrumaa, Vastseliina, Lasva m.
Teksti sisu
Objekti liik järv
Muud märksõnad tabu
Žanr muist
Jututüüp Paenujärve ränd ja ase. Naised pesevad lapsemähkmeid.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Paenujärv
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Verijärve
ERA kood Rõu_012
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Võru vald
Uus küla Verijärve
Tekst
Rahva jutt pagenud järvest!
Vanu järve asemid leidub mägisel kui ka lagedal ehk tasasel maal kaunis rohkeste, paljude nende vana järve asemede kohta teab rahvasuu, mõnda sugust juttustada. kõik tuletavad ikka puhtuse hoidmist meelte, et meie Eestlased suured puhtuse armastajad olid ehk neid sooviti seda olema. Aga veel enam puhtuse armastajad on nad enne vanast, kallil kuldsel ajal olnud, kus neil peris vabadus veel oli, ilma, et nad teiste rahvaste mõjude alla rusutud olivad! Vanast olnud suure pikasoo ja madaliku ligidal kes ennast Koevajõest kuni Peipsijärveni välja sirutab Vastse Kasaritsi vallas Palumetsa küla ligidal kaunis järveke, ase veel praegu pagenud järve nime all tuttav. Külarahvas ei olnud nagu juttust välja paistab mitte kõige suuremad puhtuse armastajad. Naesed viinud kõikesugust musta asja järve, pesenud musta asja järves, kõige enam olnud järve vaimul selle üle pahameel, et naesed muste lastemähkmid järves pesenud, mida järvevaim milgitingimisel sallida ei võinud, järvevaim pahanes hirmsaste selle üle ära.
Järvevaim annud mittu korda rahvale seda teada et kui naesed mustapesupesemist järves maha ei jätta, et siis minevad tema teiste paika ära, kus mitte musta asja järve ei aeta. Naesed pidasid veidike vahet, ei pesenud oma musta pesu järves. Järv oli siis ka õige vagane. ei teinud mida paha külarahvale, ei tulnud inimese upumist ette, ega muud. Aegupidi jäi jälle unustusse, hakati jälle musta pesu järves pesema, juba näitas järvevaim oma pahameelt jälle üles, sest järv oli kogoni rahutu, järv ajas suurte laentega kõikesugust musta ja kõntsa järvest välja, nagu tahaks kõik küla mustaga üle uputada, lõhkus hooned ja nende kattused maha pildus järve.
Järvevaim ehk peremees kõndis õhtatel külas, tõreles külarahvast: kui teie mitte sõna ei kuule, siis võttan teie käest palju ohvrid. Kes järve jalaga astub, selle tõmban kohe kaugemale sügava kohale, kus tema ilm armuta uppub. Rahvas oli selle tõrelemisega ära arjunud, ei pannud paljo suurest tähele. Talvel oli järv kaunis rahuline, siis ei saanud naesed musta asja järve ajada, järv oli kaanega kinni kaetud. Teine kevade tuli jälle kätte naestel oli jälle meelest läinud, et ei tohi musta asja järves peseda, ja hakasid jälle kõike sugust musta asja järves pesema. Järv hakas ka jälle pahasemaks minema kuni sügise poole ööd pikemaks läksid, oli jälle suur torm ja maru väljas kuulda;
Külarahvas magasid rahulikult oma magust und, nagu ei oleks midagi iseäralist kosta.
Kui külarahvas homikul üles tõusis, kui suur oli nende ehmatus, ja imestamine, järv, nende kallis järv oli kadunud, ja järv oli vasto mäge üles poole läinud; järve mineku koht oli veel selgeste tunda, sinna oli sügav org järele jäänud!! Seda orgu võib veel praegu tunda, org on niisugune, kus mitte veevoolu ei ole, org on enamiste kuiv. Järve uus koht näitab kaunis ilus olevad, ilus kuiv maa, veikest metsasaludega kaetud, nii, ei rõõm on vaatata. Järv kuultakse oma koha vahetamisega kaunis rahul olevad, vist on järve ümber kaudsed rahva liikmed puhtuse armastajad, selleperast võib ka järv oma kohaga õige rahul olla.
Lisaandmed
Sisu kommentaar välja 1.10.01 c 3 emotsionaalne udu
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7845
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:18
Viimati muudetud 05.08.2013 17:14
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 68
Säilik ERA-10353-58438-67401
Pala ERA-13216-62055-77024