Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 48, 679/81 (3)
Täisviide H II 48, 679/81 (3) < Karksi - J. Kivisäk (1894).
Viite osad Kogu:H IIKöide:48LK1:679LK2:681Pala:3
Kogumisaasta(d) 1894
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Kivisäk
Pala kogumiskoht Viljandimaa, Karksi
Teksti sisu
Objekti liik järv, saar, soo/raba
Tegelased vaimolend
Žanr muist, topon
Jututüüp Veteema rändab ühes poja ja Lagejärvega Lagesoost Lätti, mis saab seal nimeks Purtniku järv; välja torgatud silmaga (=saar järves) tütar jääb Ikerperä järve
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ikkepera
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Helme
Vana küla Lagesoo soo
Täpsem asukoht Ikerpera- ja end. Lagejärv Lagesoos
Uus maakond Valga maakond
Koht 2
Objekti nimetus Purtniku järv
Vana maakond välismaa
Kihelkond Läti
Tekst
PURTNIKKU JA JKKERPERA JÄRVEST.
Si jäirv mis pirle Lätimaal om ja Purtniku järves õikats, Si jäirv ei olevet mitte sääl enne vanast ollu vaid olevet Eestimaalt Karksist sinna lännu Kotus kus ta enne Karksin om ollu õigats Lagessooss. ja selle Lagessoo sehen om ka veel üits vähik jäirv keda Jkerpera või Kikerpera järves kutsuts ja mis ka seda sama muodu om ku Lätimaal Purtniku järv.
Vanebe inimese kõneleve veel nende järvede kottel niindaviisi: - \\\"Vette emal saanu siin Karksin elamisel elämisel tahtmin täus ja ninda sama ka tema pojal aga tüdar tahten küll veel siin eläde. Sest kaits last ka kiges selle vette emäl olu toi poig ja tõine tüdar. Emä ja poig võten siss nõuss Lätimaale üten järvega mida Lagejärves õikati ja mida ka si soo viel entise järve nime Lagesoo kannap. Aga tüdar panten kangeste vastu ja ei joole Karksist ära minna tahten.
Aga vette emäl saanu süä täus et tüdar üten tulla ei tahten, siiss võten varda ja sorkin tütrel siilma pääst vällä ja tüdär jäänu siiss sinna paika maha ja kaal jäänu tall katte kõrra ja silm pudunu kaala pääle vällä ja tüdar jäänu sinna paika Karksis kus pirle si Karksi Lagessoo sehen si Ikerpera jäirv mahan om ikme ja siss saanu selle järvel nimi Ikerpera jäirv ja si siilm mis sääl tütre kaala pääl m ek ütelte selle Ikerpera järve kaala pääl si om si saar mis pirle sääl Jkerperä järven om.
Aga äkki tõusnu must piilv. siss ku ema tütrel siilma vällä sorkanu Lage järve päält üles ja viinu järve üten Vetteema ta poojage ära Lätimaale ja sinna sadanu ta siss maha ja siiss akat Lätimaal seda järv et ta sinna maha pudunu \\\"Putniku\\\" järves ek viimandi ka Purtniku järves õikateme ja sellest saanu siiss si nimi Purtnikku järv.
---
Üles kirjutaja Tähen: Praegune Ikerpera jäirv on Karksis Lagessoo sees 1 verst pik ja 2/3 verst lai ja kannab seda sama kuju mis Lätimaal Purtniku järv.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestanud Merje Susi 2001.a.; OHTOst
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7726
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 12.02.2007
Kontrollija Reeli Reinaus
Kontrollimiskuupäev 26.10.2018
Lisatud 20.06.2012 16:18
Viimati muudetud 26.10.2018 00:42
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 48
Säilik ERA-10349-66877-78302
Pala ERA-11200-60810-00719