Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 48, 674/9 (2)
Täisviide H II 48, 674/9 (2) < Karksi khk. - J. Kivisäkk (1895)
Viite osad Kogu:H IIKöide:48LK1:674LK2:679Pala:2
Kogumisaasta(d) 1895
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Kivisäkk
Pala kogumiskoht Viljandimaa, Karksi
Teksti sisu
Objekti liik järv, kivi
Tegelased vaimolend
Muud märksõnad taud, surm, sõda, varandus
Žanr muist
Jututüüp Kündja äratab Sinejärvest tulnud valge mehe ja saab tänuks kivi alt kulda; mees matab omakorda raha, mis sõja ja katku tuleku järel kadunuks jääb.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sinejärv, kivi
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Karksi
Vana vald Karksi
Vana küla Sinejärve
ERA kood Krk_Ainja_06
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Ainja
Tekst
H II 48, 674/9 (2) < Karksi khk. - J. Kivisäkk (1895). Sisestas Merje Susi 2001 [vesi/raha]
Karksi Sinejärve veeren magajest valgest mehest.
Ennevanast künden üits nuor poiss Karksi-Sinejärve lähuksen nurme pääl. Si olli ka üits ilus kevädine aig ollu ilm olli ilus ja vaga ja ka õige kuum ollu. Viimändi nännu si kündje: \"Et üits lumi valge mies tullu Sinejärvest vällä ja heiten järve kalde pääle magame ja maganu pähle ilusti rahulikkust. Si poiss künden pähle edesi ja mõtelnu: \"Olgu kes ta om las ta magade pähle. Kündje nännu jälle et üits huint tullu mõtsast vällä. Sinejärve viirte puhma ala ja iilanu valget magajet miest.
Kündje mõtelnu viimändi kõrd sööp si huint selle valge magaje mehe äre, ma lää ja aa temä õige üles. Kudas si kündje mõttelnu niinda ta ka siss tennu. Jätten obese adrage nurme pääle paiga lännu ja aanu valge magaje mehe üles ja ütelnu valge magaje mehe üits hint hiilas sint ja taht vist sint ära süvvä selle perast tulli nüüd mia siia siu manu sint üles aama. Valge mies karranu siss ka kohe sedä kuulden vette ku sulpsti ja kadunu vette alla. Si kõrd ka ku si valge mies sinna vette karranu: \"Et küll enne ilm ilus ja seilge olli ollu. Akkanu \"taeva\" äit kangeste müristame ja välki lööma ja ilm löönu ennast kangest pilvetses ja vihma akanu sadame ku ua varrest maha.
Piea jäänu \"vana ätti\" müristemine järgi ja muidugi jäänu siss ka vihma sadu järgi, ja päe ka akkanu seilgest taevast paistme nagu ennegi. Ja mies künden ka edesi.
Ja siss ütelnu järvest nagu üits hääl: \"Kulle mies selle peräst et sa siit magamest miu üles ait ku huint mint hiilas ja ära murda taihts luba mia siul ütte \"pütti tävve kulda\" selle suure kivi alt mis siin järve veeren om, aga muidu ei sa sina seda kulda siit kätte ku öösi midä mia sull juhande ja kätte anna. Hääl ütelnu jälle mehel iki edesi ilma et si kündje mies sedä oles nännugi kessi si ütleje olli. Kulle mia ütle siul kündje: \"Sina tule täempe öösi enne kuke laulu hää tüik aiga enne siia kivi manu ja ku sa kodust ära tulet ära sa siss ka kellegil ütelte kus sia läät. Ja mia tule siss ka siiä kivi manu ku sia joba siin kivi mann olet ja siss anna mia siul selle kulla pütti kätte. Ku nüüd si kündje mies seda kuultseh kui hää miel siss selle kündje mehel olli ollu ta olli siss uoten kunas ikki õhtu kätte tulep. Ku nüüd piika uotmise järgi õhtu kätte olli tullu, siss võten mies obese adra iest valla ja lännu kodo mis ka sääl lähuksen ollu, söönu õhtu kosti ära ja jäänu ühes seni valvame ku tõise magame eiten. Siss tullu si mies kodust sinna Sinejärve viirte suure kivi manu Ja üits vana haill mies tullu siss ka säält järvest selle mehe manu ja ütelnu: Nuh hää küll et sa nüüd parral aal tullit. Ja siss võtten si vana haill mies selle ilmatu suure kivi mis sääl Sinejärve veeren alle_ om ümmert kinni ja tõsten üles sülege mitu jalga maast kõrgehes ja siss ütelnu ta selle tuleje mehel: \"Võtta nüüd si kulla püit ja mine kodu ja ära näuta kellekil kust sa selle kulla sait, ja pane ta kohekil varjupaika oma tääda. Ja vana haill mies - tõsten jälle selle kivi sinna asemel paigal kus ta pirlegi om ja lännu esi järve ära vette sisse. Aga mies lännu ja matten kulla pütti ilma kellegid täädmede kodu lähukses ma ala ilma et kennigi seda nänneh kellegil seda ütelnu oles.
Pääle sedä aiga mõni aaste tullu suure sõa ja katku aja ja änäpest kik inimese saanu sõa ja katku läbi surma ja ninda sama saanu ka sõa läbi si raha matje mees surma ja siss jäänugi si pütti täus kulda maa ala varju ilma et seda oles kennigi tääden kus kottel ta selle püti tävve kulda maa alla maits ja si kulla püit pieavet pirlegi alle maa all oleme.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas Merje Susi 2001; OHTOst
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7725
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 12.02.2007
Kontrollija Reeli Reinaus
Kontrollimiskuupäev 26.10.2018
Lisatud 20.06.2012 16:18
Viimati muudetud 26.10.2018 00:40
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 48
Säilik ERA-10349-66877-78302
Pala ERA-13218-56156-21043