Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 33, 314 (3)
Täisviide H II 33, 314 (3) < Ouduva, Sträkova < Põlva — J. Tamm (1889)
Viite osad Kogu:H IIKöide:33LK1:314LK2:Pala:3
Kogumisaasta(d) 1889
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Joosep Tamm
Pala päritolukoht Võrumaa, Põlva
Pala kogumiskoht välismaa, välismaa, Ouduva, Sträkova
Teksti sisu
Objekti liik kirik
Tegelased hiid, ametmees, uss
Muud märksõnad surm
Žanr topon, muist
Jututüüp Oleviste ehitusmeistri nimi ja palk saladuses
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Oleviste kirik
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Tallinn
Vana küla Tallinn
Täpsem asukoht vanalinnas
Uus maakond Harju maakond
Uus vald Tallinna linn
Uus küla Tallinn
Tekst
Vanarahva juttu perrä nakatu Oleviste Kerkot Tallinahe ehitämä sis ei püsünü see mitte oleväh, joba lännü mitto aastad möötä, ilma et kerk valmis olesi saanu. Sääl otsitu kaugelt kõkõ targõm meistre, se ütel, kui tahate, et kerk valmis saasõ, sõs ei pea te katte asja enne teetä saama, kui kerk valmis one ja ma sedä esi ütle, Etimält, mis kerkole nimes saasõ ja tõõsolt, mis tast massa tulõb, Kõig olnud ka selleks valmis. Ehitus lännü jõudsase edasi, kui keagi ei tiitnü, mis kergol nimi ja mis selle tegemise iist võetas. Meistrel olnud jälle naane, kes pika järel nõudmise pääle teädä saanu mis kerkole nimeksaase. Kui sõs naisel söögist suur puutus olnu ja last üsän hoidnu, laulnu ta: "Las kui Olev kodu tule, toose kuhja kulda (palka suurus) mäe hõbetad, mööta mineja kuulnu teadnu, et kerik Oleviste kerikus saasi ja selle eest palkas kuhi kulda ma mägi hõbe tahetakse. Ta lännü torniala ja tänitanu meistrele, kes parajaste kikast otsa pandnud: Olev, kääna kika pää põhjapoole. Selle päle vihastanu meistre ja visanu tornist henda maha kui sõs kehasisest kattepääga huss vällä tulnu. Ni olla Oleviste keriko ehitamine kõrda saanu.
Redigeeritud tekst
Vanarahva juttu perrä nakatu Oleviste Kerkot Tallinahe ehitämä, sis ei püsünü see mitte ülevä. Joba lännü mitto aastad möötä, ilma et kerk valmis olesi saanu. Sääl otsitu kaugelt kõkõ targõm meistre, se ütel: "Kui tahate, et kerk valmis saasõ, sõs ei pea te katte asja enne teetä saama, kui kerk valmis one ja ma sedä esi ütle. Etimält, mis kerkole nimes saasõ, ja tõõsolt, mis tast massa tulõb."
Kõig olnud ka selleks valmis. Ehitus lännü jõudsase edasi, kui keagi ei tiitnü, mis kergol nimi ja mis selle tegemise iist võetas. Meistrel olnud jälle naane, kes pika järelnõudmise pääle teädä saanu, mis kerkole nimeks saase. Kui sõs naisel söögist suur puutus olnu ja last üsän hoidnu, laulnu ta:
"Las kui Olev kodu tule, toose kuhja kulda (palka suurus) mäe hõbetad."
Möödamineja kuulnu, teadnu, et kerik Oleviste kerikus saasi ja selle eest palgas kuhi kulda ma mägi hõbe tahetakse. Ta lännü torni ala ja tänitanu meistrele, kes parajaste kikast otsa pandnud:
"Olev, kääna kikka pää põhjapoole."
Selle pääle vihastanu meistre ja visanu tornist henda maha, kui sõs keha sisest kate pääga huss vällä tulnu. Ni olla Oleviste keriko ehitamine kõrda saanu.
Lisaandmed
Kirjandus HVM II
Sisu kommentaar Olev; Olevi naine
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7701
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 05.01.2006
Kontrollija Pille Vahtmäe
Kontrollimiskuupäev 27.09.2018
Lisatud 20.06.2012 16:17
Viimati muudetud 27.09.2018 12:24
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 33
Säilik ERA-10343-62721-60608
Pala ERA-13218-56864-49025