Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H I 9, 399 (5)
Täisviide H I 9, 399 (5) < Rõuge khk. – Anton Suurkask (1898)
Viite osad Kogu:H IKöide:9LK1:399LK2:Pala:5
Kogumisaasta(d) 1898
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
A. Suurkask
Pala kogumiskoht Võrumaa, Rõuge
Teksti sisu
Objekti liik allikas, mägi, linnamägi
Tegelased vaimolend
Žanr muist, topon
Jututüüp Saksari mägi ja Neitsiläte - neiud allikasse, nägemused, sõda. Sakste asundus mäel.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Neitsiläte
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana vald Krabi
Vana küla Paganamaa
ERA kood Rõu_123 ja Rõu_Paganamaa_02
Arheoloogiakood a1283
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Rõuge vald
Uus küla Paganamaa
Koht 2
Objekti nimetus Säksärimägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana vald Krabi
Vana küla Paganamaa
ERA kood Rõu_124
Arheoloogiakood a0412
Tekst
Saksari mägi ja Neitsiläte
Rõuge kihelk. Krabi mõisa viinavabriku ette on ühe ojakese pääle järv paisutatud. Selle järve hommikupoolse küljel on üks kaunis kõrge aga hästi suur (15 vak.) mägi, mida Saksari mäeks kutsutakse. Selle Saksari mäe ääres - järve sees - on mitu suurt ja mädat hallikat, mida Neitsilätteks saab kutsutud. Rahvajutt selle kohta on järgmine: Vanal ajal olnud selle mäe pääl üks suur ja uhke linn, mille sarnast kusagil ümbruseski pole olnud. Ühel sõjaajal, kui palju linnasid ära hävitatud, tulnud vaenlane ka selle linna alla ja võtnud teda ära, mispääle ta linnas riisuma, tapma ja põletama hakkanud. Enamiste saanud kõik inimesed ära tapetud. Kaks tüdrukut olnud väga ilusad, nõnda, et sõjamehed neid tahtnud elusalt kinni püüda ja oma maale viia. Tüdrukud aga pidanud surma paremaks kui toore sõjameeste kätte langemist, millepärast nad linnast välja jooksnud, siis mäest alla ja kukutanud endid eelnimetatud mädasse hallikusse. Sõjamehed läinud pahameelega veel hallika ligidale vahtima ja pidanud need ilusad neiud surma saagiks jätma. Sest ajast saanud siis hallikad endile Neitsilätte nime, mis siia ajani on kestnud. Üks teine jutt räägib sellest Saksari mäest jälle nõnda, et sääl mäe pääl olla vanal ajal üks sakste asundus või suvimajade kogu olnud, millest mäele olla nimi Saksani - saksasaar, tulnud - et selle mäe pääl linn oli, nimelt Eesti kants, see ei või mitte õige olla, sest esiteks on see mägi Eesti linnamäeks liiga suur ja teiseks ei ole sel mäel mitte linnamäe vormi. Selle mäe pääl olla ka mitmeid tontisid ja muid hirmutavaid nähtusi nähtud. Praeguste on mäe selg põlluks küntud. Ka vanu asju ei ole säält mitte leitud.
Redigeeritud tekst
Rõuge kihelkonna Krabi mõisa viinavabriku ette on ühe ojakese pääle järv paisutatud. Selle järve hommikupoolsel küljel on üks kaunis kõrge ja hästi suur (15 vakamaad) mägi, mida Saksarimäeks kutsutakse. Selle Saksarimäe ääres – järve sees – on mitu suurt ja mäda allikat, mida Neitsilätteks kutsutakse. Rahvajutt selle kohta on järgmine: vanal ajal olnud selle mäe pääl üks suur ja uhke linn, mille sarnast kusagil ümbruses pole olnud. Ühe sõja ajal, kui palju linnasid ära hävitatud, tulnud vaenlane ka selle linna alla ja võtnud selle ära, mispääle ta linnas riisuma, tapma ja põletama hakanud. Enamasti saanud kõik inimesed ära tapetud. Kaks tüdrukut olnud väga ilusad, nõnda et sõjamehed neid tahtnud elusalt kinni püüda ja oma maale viia. Tüdrukud aga pidanud surma paremaks kui toorete sõjameeste kätte langemist, milleks nad linnast välja jooksnud, siis mäest alla ja kukutanud endid eelnimetatud mädasse allikasse. Sõjamehed läinud pahameelega veel allika ligidale vahtima, aga pidanud need ilusad neiud siiski surma saagiks jätma. Sellest ajast saanud siis allikad endile Neitsilätte nime, mis siia-ajani on kestnud.
Üks teine jutt räägib sellest Saksarimäest jälle nõnda, et sääl mäe pääl olla vanal ajal üks sakste asundus või suvimajade kogu olnud, millest mäele olla nimi Saksari – Saksasaar, tulnud. Et selle mäe pääl linnus oli, nimelt eesti kants, see ei või mitte õige olla, sest esiteks on see mägi eesti linnamäeks liiga suur ja teiseks ei ole sel mäel mitte linnamäe vormi.
Selle mäe pääl olla ka mitmeid tontisid ja muid hirmutavaid nähtusi nähtud. Praegu on mäe selg põlluks küntud. Ka vanu asju ei ole säält mitte leitud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7623
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev 03.04.2000
Lisatud 20.06.2012 16:17
Viimati muudetud 07.08.2013 17:16
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H I 9
Säilik ERA-11150-58973-35146
Pala ERA-13218-62197-76622