Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 381 (7; 9)
Täisviide FAM 381 (7; 9) < Rõuge khk., Jaama k., Maasiksaarõ t. – Hesi Siimets, Kalev Koppel < Eha-Natalie Mäe, 77 a. (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:381LK1:LK2:Pala:7; 9
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Eha-Natalie Mäe Võrumaa, Rõuge, Jaama k., Maasiksaare t.
77 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
H. Siimets
Kalev Koppel
Teksti sisu
Objekti liik asula
Žanr arh
Jututüüp Sika asulakohas arheoloogilised kaevamised .
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Korgõpalu külakalmistu
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Kangsti
Vana talu Kala
Täpsem asukoht kalmistu, reg. nr. 13678
ERA kood Rõu_147
Tekst
EM: Noor inemine, 24-5 aastane. Siis keegi kaevas siin kuskilt, missuguse asutise inimesed nad olid, aga see.. Ei ole kaugel siit. Ja sis seal on olnud koguni asula. Ja sis see maa mulle paistab nii, et see muld, mis seal on selle ümber nii, et see on nii väetatut, et sõnnikut ei oleki vaja, aga seal kasvas kõik.
KK: Ahah.
EM: Ja sis see surnuaed on nüüd metsa kasvand, ta on mäe kalda pääl. Ja siis olid, 40 sentimeetrit olid sügaval. Aga sis, tähendap luud ja sis sel oli niisugust rahasid oli ja... Tuhat kakssada midagi oli see.
KK: Kuskandis see oli siis täpsemalt?
EM: Siinsamas, siinsamas, see ei ole kaugel, teisel pool orgu, siinsamas lähedal. Kuidas ...Sika küla..
KK: Sika küla?
EM: Jah. // Ja sis nad kaevasid välja - just rukkikoristamise aeg oli, ma mäletan - läksime ka sinna ka vaatama ja siis olid kondid ja - igal sellel pealuul, mis nad välja kaevasid, oli nuga risti siin ,pussnuga. Ja sis see oli muidugi ära roostetand, ajahammas oli muidugi ära söönud, oli ära roostetand kõik, ja sis rahasid kah oli. Ja sis oli seda.. Linaseid riide tükke.
KK: Ahah.
EM: Ja need oli nii jämeda lõngaq /naerdes/, et oi ma ütlesin, et nä ommaq herne varre, nä ei olegi lõnga, nii jämedast lõngast, see oli oma kedratud. Nisugste nuppudega ja tuttidega ta oli ja - aga riie ta oli.
Sis nad pesid seal puhtaks, sis näitasid meile.

9. ..piimameiereisse käisin, siis oli niisugust sääreluid ja.. Ja no nagu noh selgroo suured luud, aga ribid ja kõik neid ei ..ei näinud. Aga see pidi olema siis see kallas mis põllu all oli, see oli kah siis arvati et surnuaed. /---/
Redigeeritud tekst
Keegi kaevas siin kuskilt, ei tea, missuguse asutuse inimesed nad olid, aga see ei ole kaugel siit, teispool orgu Sika külas. Ja sis seal on olnud koguni asula. Ja sis see maa – mulle paistab nii – et see muld, mis seal on selle ümber, see on nii väetatud, et sõnnikut ei olegi vaja, aga seal kasvas kõik. See surnuaed on nüüd metsa kasvand, ta on mäe kalda pääl. Nelikümmend sentimeetrit olid luud sügaval, ja sis sääl oli niisugust... rahasid ja… Tuhat kakssada, midagi, oli see.
Ja sis nad kaevasid välja – just rukkikoristamise aeg oli, ma mäletan – läksime ka sinna vaatama; ja sis olid kondid ja – igal pealuul, mis nad välja kaevasid, oli nuga risti siin, pussnuga. Ja sis need olid muidugi ära roostetand, ajahammas oli muidugi ära söönud, oli ära roostetand kõik. Ja rahasid kah oli. Ja sis oli linaseid riidetükke. Need oli nii jämedä lõngaq, et oi, ma ütli, et nää ommaq hernevarrõq, nääq ei olõki langaq, nii jämmest langast. Seo oll´ uma kedratuq. Nisukõstõ nuppudõga ja tutt´ega oll´, agaq riieq taa oll´. Sis nad pesid seal puhtaks, sis näitasid meile.
Lisaandmed
Tekstimärkus Redigeeritud tekstis on arvestatud ainult pala (7)
Kirjandus Rõuge kihelkond. Paigad ja pärimus, lk 177/8
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7405
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 06.12.1999
Litereerija M.-A. Remmel
Lisatud 20.06.2012 16:14
Viimati muudetud 18.11.2012 16:30
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 381
Säilik
Pala