Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 380 (133)
Täisviide FAM 380 (133) < Rõuge khk., Haanja k., Kaldamäe t. – Eve Valper, Mari Reilson < Lembit Uba, 65 a. (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:380LK1:LK2:Pala:133
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Lembit Uba Võrumaa, Rõuge, Haanja k., Kaldamäe t.
65 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
M. Reilson küs., fon.
Eve Valper küs.
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Muud märksõnad kombed:matus
Žanr topon, uk
Jututüüp Ristimägi Haanja ja Rõuge vahel - puu peale risti lõikamine matuse ajal.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ristimägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Nogu
ERA kood Rõu_064
Tekst
Ma tean ainult ühte... ühte kuradi Ristimäge, tead, veel. Vaata, siia Rõuge poole sõita, on sääl esimene on see Kurgjärve mägi ja järgmine on...
Küs: A Kurgjärve mägi on, no too jääb kaardist välja.
Vast: No too jääb välja teil siit, too on teise kaardi pääl või kindlasti kuskil on. Ja see... see... selle mäe... tead, ma räägin aint risti kohta, tead. Vanasti ju maeti siin, noh, surnusid siit Vastseliina, Rõugesse. Ja
hobustega viidi ju. Pikad maad nii. Siis oli alati viina kaasas matuserongil, toitu kaasas. Ja ja siss kindlasti siss, mindi, sõideti, ütleme siit Rõugesse on peaaegu kümme kilomeetrit, üheksa. See on siis Ristimägi, see on seal no umbes poole tee pääl siit, seal siis peeti matusevoor kinni, võeti viinapudel lahti, tehti puu pääle rist.
Küs: Mis too tähendas?
Vast: No et nagu märgiks, ja et, et siss, noh, selle surnu vai matusetalitus ja ja toimus ja siss et üks hingeke viidi siit ilmast saadeti minema ja tehti puu pääle rist ja. Toda kutsuti ristimägi, aga ma ei oska rohkem midägi ütelda ristide kohta sääl.
Küs: A kas too puu on alles või?
Vast: Sääl oll puid palju, nüüd oli määndsed... ah ei seda pole nigu mahagi võetud, aga sääl peaks neid riste veel olema puude pääl alles ka ja.
Redigeeritud tekst
Vaata, siia Rõuge poole sõita, on sääl esimene see Kurgjärve mägi ja järgmine on Ristimägi. Vanasti ju maeti siit surnusid Vastseliina, Rõugesse. Pikad maad ja hobustega viidi. Siis oli alati viina ja toitu kaasas matuserongil. Siit Rõugesse on peaaegu kümme kilomeetrit. Ristimägi, see on sääl no umbes poole tee pääl siit, sääl siis peeti matusevoor kinni, võeti viinapudel lahti, tehti puu pääle rist. No et nagu märgiks, et selle surnu matusetalitus toimus ja et üks hingeke viidi siit ilmast, saadeti minema ja tehti puu pääle rist. Toda kutsuti Ristimägi. Sääl peaks neid riste veel olema puude pääl alles ka.
Lisaandmed
Kirjandus Rõuge kihelkond. Paigad ja pärimus, lk 121
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7380
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 19.01.2000
Litereerija V. Västrik
Lisatud 20.06.2012 16:14
Viimati muudetud 15.03.2013 16:48
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 380
Säilik
Pala