Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 378 (14 + päevik)
Täisviide FAM 378 (14 + päevik) < Rõuge khk., Hul´aku k., Hinomäe t. – Eve Valper, Laura Loolaid < Leida Saarniit, s. 1920 (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:378LK1:LK2:Pala:14 + päevik
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Leida Saarniit Võrumaa, Rõuge, Haanja v., Hinomäe üksiktalu (Hul´aku k.)
s. 1920
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Eve Valper küs., fon.
Laura Loolaid küs.
Teksti sisu
Objekti liik talu
Muud märksõnad sõda
Žanr muist, aj, topon
Jututüüp Majori talu - nimi päästetud sõjaväelase järgi. Mõisnik petab talu paberid välja. Kala nime päritolu.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Maiori talu
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Naapka
ERA kood Rõu_099
Koht 2
Objekti nimetus Maiori järv
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Naapka
ERA kood Rõu_097
Tekst
Ise omal algatusel hakkab ta kõnelema Majuri talu lugu. Selgub, et tema neiupõlvenimi on olnud Kala, ja selle looga seotud:
L. S: Aga minu esä nimi om nigu sääne legendi nimi päris.
...Ma seleda teile. Tuu talu kus mu esä elli tuu oll inne kutsuti Make talu ja... (edasi läheb jutt linti)

LS: ...suu ol´l ka sääl sääne suur suu
K: Jah
LS: ...kae tuul ol´l ka Makemägi ol´l nimi. Ja siis, tuu vanamiis lät´s sis... noh eh sääne ee hall oll kõva maan ja kuigi niipal´lu et ei külmanu maha tu maa olnuq ja siis ol´ mh kuulnuq et üt´s sel ol´ suur pini ka häste olnuq ja, tuu pini ol´l naanu haukma ja ja et nigu üt´s oigas. Ja lät´s sinnaq jaq ja sai üt´s ohvits vai major
K: Ahah
LS: Major ol´l sääl mm nh maa sisse vaonu, sääl ol´l sänsit noh sänsit mutõ kah kost sisse vaju ine ja tuu vot tõi ta kodu ja oll tal mitu aigu põeteda. Jaq ja siis and sis oli orjaq orja viil oli tuukord. Ja põet ja, sai ta terves sis ja pästjäle sis ütel et: Ma tule tagasi. Sõitse ärä ja, tul´ tagasi ja ostse sis mm s´oo käest mh Klaasnapi käest tuu maja ärq vai tuu talu ärq.
K: Mhmh
LS: Ja nüüd ol´gi sis ee mm noh a täl ol´l sis paper, noh andse, ja ütel ma tule iks kunagi kaema viil aga es ole jälq tulnu_es kos ta sis jäi vai kuuli är vai ei ole sis ta ka_ks ku häste tule et ravida sai a tä nigunii sääl ravisi eh ja siis... nh võtt ee ütel toole vanamehele niiviisi, parun et: Saq anna naaq kalli papre naaq anna ärq mul hoiule, raudkappi. Et tuu ee om hää, et sis... jääss sul alles et muidu ku tulekah´o tule palase äräq. Aq no tõse olli ütelnü küll et sa tiit lolliste et sa andseq. Et... ta...noh kas ta sulle tagasi and va? Jaa ja aga es ole võtnu joht täd ja tuu mm jäigi tuu talu nimes jäi Majur
K: Ahah
LS: Tuu om järve om all
K: Jah
LS: Jaq sääl järve ja siss ee Major ja siis võeti ee panti tälle... kohustus kala püük ainult. Muud midagi tälle es panta. Tast är?st /.../ aastat sellepärast et tuu ol tu täüs orjuse aigu
K: Ahah
LS: Täüs orjuse aigu
Redigeeritud tekst
Minu esätalo nimi om nigu sääne legendi nimi peris. Ma seledä teile. Tuu talu, kos mu esä elli, tuu kutsuti inne Makõ talu ja suu oll´ ka sääl, sääne suur suu. Tuul oll´ kah Makõmägi nimi. Ja sis tuu vanamiis´ läts´ sis, noh, sääne hall oll´ kõva maan ja kuigi niipall´o, et külmämädäq tuu maa viil olnuq, ja sis oll´ kuulnuq, et üts´ nigu oigas. Täl oll´ häste suur pini kah olnuq ja tuu pini oll´ naanu haukma. Ja läts´ sinnäq jaq üts´ ohvitser vai maior oll´ sääl suuhhu sisse vaonu. Sääl oll´ sääntsid mutõ kah, kohe sisse vaiu inemine. Ja tuu, vot, tõi maiori kodu ja tuu oll´ täl mitu aigu põetadaq. Sis olliq orjaq viil tuukõrd. Ja põet´ ja sai maior terves sis ja pästjäle sis ütel´, et: \"Ma tulõ tagasi.\" Sõitsõ äräq ja tull´ tagasi ja ostsõ sis seo Klaasnapi käest tuu maja vai tuu talu ärq.
Ja nüüd oll´gi sis täl papõr, noh, maior andsõ. Ja maior ütel´: \"Ma tulõ iks kunagi kaema viil,\" a es olõq inämb tulnu-es, kos tä sis jäi vai kuuli ärq vai. Ja sis parun´ ütel´ toolõ vanalõmehele niiviisi: \"Sa annaq naaq kalliq paprõq ärq mullõ hoiulõ, raudkappi.\" Et tuu om hää, et sis jäässe naaq sul alalõ, et muido, ku tulõkah´o tulõ, palasõq äräq. A no tõsõq olliq ütelnü külh, et sa teit lollistõ, et sa annit. Et, noh, kas taa sullõ tagasi and vai? Jaa, agaq es oleq võtnu joht Klaasnapp noid paprit ja tuu jäigi talo nimes – Maiori. Tuul om järv all, sääl sis panti tälle kohustusõs kalapüük´ ainult. Muud midägi tälle es pandaq. Tuu oll´ täüs orjusõ aigu.
Lisaandmed
Tekstimärkus Redigeeritud tekstis pole kasutatud kogumispäevikut
Kirjandus Rõuge kihelkond. Paigad ja pärimus, lk 139
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7335
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 15.01.2000
Litereerija E. Valper
Lisatud 20.06.2012 16:14
Viimati muudetud 15.03.2013 16:48
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 378
Säilik
Pala