Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 376 (14)
Täisviide FAM 376 (14) < Rõuge khk., Vahtsõ-Saalussõ k., Tammõmäe t. – Eve Valper, Margot Laneman < Eldur Liivand, s. 1924 (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:376LK1:LK2:Pala:14
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Eldur Liivand Võrumaa, Rõuge, Uue-Saaluse k., Tammõmäe t.
s. 1924
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Eve Valper küs.
Margot Laneman küs., fon.
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu, haud, mägi
Tegelased mõisnik
Žanr aj
Jututüüp Andsumägi - parun Maydelli laste hauad, paruni poeg maetud Vahtseliina.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Paruni laste hauad
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana vald Haanja
Vana küla Vahtsõ-Saalussõ
ERA kood Rõu_022
Uus küla Uue-Saaluse
Koht 2
Objekti nimetus Andsumägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana vald Haanja
Vana küla Vahtsõ-Saalussõ
ERA kood Rõu_021
Uus küla Uue-Saaluse
Tekst
EL: ...maetud sinna
K: Kas olid väiksed lapsed või
EL: Väiksed, mu tädi oli neid hoidmah. Nad suresid ära näil kaalahaigus aga see, Maidel oli ise tohter ka
K: Aga mis nad sinna Andsumäele on maetud
EL: Tema tahtis teha omale isiklikku kalmet
K: Ahah
EL: Jah ja siis need lapsed suresid ja siis, mattis need sinna väga ilusa koha pääle on ta maetud, kaks tükki nad on, tsementrandid om ümbre see, proua läks ise Saksamaale ära, ja sis kolmekümne katsendal aastal ta käis sääl.
K: Ah
EL: Ja siis oli üks nende kutser siin ja see, kutsäril käskis siis, plaadid ära võtta. Sääl oli ilusa plaadiq kah. Et tõl oli ma_i tea kas ta... Elfriide va. Ja plaadiq mina neid plaatisi nägin see vanamehe pool olit. Üks oli, tiät selest, mustast marmorist kümme päi
K: Aga mille pärast tad nad plaadid är võtta kästi
EL: Noh et võtavad ära
K: Ja siis nüüd... kas ta oli selle, s´o vabariigi korra aigu joh, sis, vai ol ta vene valitsuse aigu viil, inne /.../ väega kavva kah. Siis käve tuu paruni... poig... pojapoig siin, ja tõivaq siis tolle, vana paruni poja, tuud ka hoitse mu tädi, tõivaq siia siis urniga Vahtseliina matta Vahtseliinah om si tuu mõisnike kalmistu ja sinnä si. Üt´s poiss ol´l sis hauda kaibman tuule urnile viil ja, ja siis, maeti ta sinna, tuul oli sis ee üt´s poig, ja tuud/a/ poiskest ma nägin, kolmekümne katsandal aastal ma nägin mina es tiaet ta paruni provva ol´l aga siis pärast, see kutser ütel et paruniprovva käve, se ol´l säne neläteiskümne aastane pois, vai vanemb, ol´ ka tal üten
K: A mille sinna ainult need lapsed on maetud, et kas sinna rohkem neid Maydellisid ei maetud või
Ei saand matta aga Vabadussõda tuli piale ja, Maydell läks... ta viis perekonna Saksamaale, ja läks ise siis landesveeri poole siis sõtta, ee et tuleb siis vabastab Eestimaa ära
Redigeeritud tekst
Andsumäele ommaq matõtu paroni latsõq. Väikse latsõq, mu tädi oll\' näid hoitmah. Nääq surõsivaq äraq kaalahaigustõ. Maydell oll\' esiq tohtre kah. Timä tahtsõ tetäq hindäette surnuaida umalõ. Ja sis naaq latsõq surõsivaq ja tä matsõ nääq sinnäq väega ilosa kotussõ pääle. Kakts\' tükkü näid haudu om, tsement\'randiq ommaq ümbre.
Rohkõmb es saaq sinnäq Andsumäele matta, Vabadussõda tull\' pääle ja Maydell vei perekonna Saksamaalõ, ja läts esiq landesveeri poolõ sõtta, et tulõ ja vabastas Eestimaa viil äraq.
Provva läts esiq Saksamaalõ ärq ja sis kolmõkümne katsõndal aastal tä käve sääl. Ja sis oll\' üts näide kutsar\' siin ja kutsaril käske plaadiq äräq võtta. Sääl olliq ilosaq plaadiq kah. Üts oll\', tiiät, sändsest mustast marmorist.
Ja siis nüüd – kas tuu oll\' seo vabariigi kõrra aigu joq, vai oll\' tuu Vinne valitsusõ aigu viil - sis käve tuu paruni pojapoig siin. Ja tõivaq sis tollõ vana paroni poja – tuud kah hoitsõ mu tädi – tõivaq siiäq siis urniga Vahtsõliina matta. Vahtsõliinah om tuu mõisnikõ surnuaid. Tuud poiskõist ma näi kolmõkümne katsandal aastal. Oll\' sääne nelätõiskümneaastanõ poiss\' paruniprovval üten.
Lisaandmed
Sisu kommentaar Jätkas otse eelmise jutu juurest - ju tal tuli meelde: ja vat kuhu te võite veel minna...)
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7264
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 06.01.2000
Litereerija E. Valper
Lisatud 20.06.2012 16:14
Viimati muudetud 15.03.2013 16:48
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 376
Säilik
Pala