Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 372 (28)
Täisviide FAM 372 (28) < Rõuge khk., Villa k., Villa t. – Kristin Ilves, Kalev Koppel < Evald Jäger, 70 a. (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:372LK1:LK2:Pala:28
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Evald Jäger Võrumaa, Rõuge, Villa k., Tallikese turismit.
70 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kristin Ilves
Kalev Koppel
Teksti sisu
Objekti liik järv, küla
Tegelased jumal
Žanr muist, aj, u
Jututüüp Külajärv , Kalmaorg küla ja järve vahel, mida mööda Jumal halvad külad järve uhtunud - ränd?. Tegelikult mõisnik kaotab külad.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Naha külä ase
Rahvapärane nimi Kalmaorg
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Plaani
ERA kood Rõu_080
Koht 2
Objekti nimetus Plaani karjamõis
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Plaani
ERA kood Rõu_082
Koht 3
Objekti nimetus Küläjärv
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Plaani
ERA kood Rõu_079
Tekst
Üks asi, mis on ilmselt ajalugu, mis on õige, see. Ja teine, mis on seotud siis võipolla sellesamaga, nagu muistendina. Põhiliselt on ajalooliselt niivisi. Millest nimi Küla järv? Vat Plaani, Plaani küla järv. Sealpool järve, lagedal põllul oli kunagi olnud kaks küla, üks oli Plaani küla ja tei- /katkeb/ ...Plaani küla. Ja siis, vat kuidagi. Ahah. Noq - see ajalooline fakt on see, et mõisnik tahtis rajada siia karja mõisa, ja taheti karjamõisa rajada. Ja need külad hävitati siis ära. Ühesõnaga inimesed aeti minema ja majad lõhuti maha ja sis, praegu on selle karjamõisa ehitused veel üleval, ühe inimese valduses, aga see inimene suri nüüd ülemöödunud aasta /.../. Ja see on see karjamõisa maja. Nii, see on siis nagu ajalooline fakt, aga muistend oli niiviisi, et oli, ilmselt oli halvasti elanud seal siis see külarahvas ja siss, /Taevataat/ oli sis otsustanud selle küla ära hävitada ja suure suure /vihma/ ja rajuga oli sis küla kõigega uhtunud siia järve. Näed seal on, järve taga on Kalmaorg, / all orus kus/ hästi sügav on, seal on /Korge/mõis ja et see ongi siis see koht kus siis uhtus selle küla sinna külajärve, no see on muistend.
Redigeeritud tekst
Üks asi, mis on ilmselt ajalugu, mis on õige. Ja teine, mis on seotud siis sellesamaga nagu muistendina. Põhiliselt on ajalooliselt niiviisi: millest nimi Küläjärv? Vat Plaani küla järv. Sealpool järve, lagedal põllul oli kunagi olnud kaks küla, üks oli Plaani küla ja teine Naha küla. Ajalooline fakt on see, et mõisnik tahtis rajada siia karjamõisa ja need külad hävitati siis ära. Ühesõnaga, inimesed aeti minema ja majad lõhuti maha ja praegu on selle karjamõisa ehitused veel üleval.
Aga muistend oli niiviisi, et ilmselt oli see külarahvas halvasti elanud seal ja siis Taevataat oli otsustanud selle küla ära hävitada ja suure vihmarajuga oli siis küla kõigega uhtunud siia järve. Seal järve taga on Kalmaorg, all orus, kus hästi sügav on, seal on mõis, ja see ongi siis see koht, kust uhtis selle küla sinna Küläjärve.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7144
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 24.01.2000
Litereerija V. Valper
Lisatud 20.06.2012 16:13
Viimati muudetud 15.03.2013 16:48
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 372
Säilik
Pala