Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 372 (27)
Täisviide FAM 372 (27) < Rõuge khk., Villa k., Villa t. – Kristin Ilves, Kalev Koppel < Evald Jäger, 70 a. (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:372LK1:LK2:Pala:27
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Evald Jäger Võrumaa, Rõuge, Tallikese turismit.
70 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kristin Ilves
Kalev Koppel
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Tegelased vaimolend
Žanr muist, u, uk kal
Jututüüp Jaanimägi Villa k. - jaaniliste sekka tulnud valges naine, kausike käes. Keegi ei andnud midagi, hakkas nutma, et peab veel 100 aastat nõidust kandma.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Jaanimägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Villa
ERA kood Rõu_070
Tekst
Vat üks muistend selle mäe-ga seotud oli niisugune, isa rääkis, et oli rahvas jaanitulel ümber tule ja sis, no hakkas tuli juba ära kustuma, aeg oli, noh öösene aeg ja oli siis tulnud kuskilt siit meie poolt üks valgetes riietes naisterahvas. Või tü- või tüdruk. Tuli, ei rääkinud mitte midagi, väga kahvatu näoga oli ja siis oli tal mingisugune kausikene käes, käis siis, noh, iga ühe juurest käis läbi, niiviisi, ei rääkinud mitte midagi. Ja keegi ei, ei saand sellest naisest ka aru, mida ta just tahtnuks ja noh, kui kõik oli läbi ära käind siis läks kaugemale, oli nutma hakanud ja ütleb, ma pean nüüd sada aastat jälle kõndima ringi. Keegi pidi midagi andma talle, võipolla siis sellest nõidusest oleks ära pääsenud.
Redigeeritud tekst
Selle Jaanimäega oli seotud niisugune muistend: isa rääkis, et oli rahvas jaanitulel ümber tule ja siis hakkas tuli juba ära kustuma, aeg oli öösene ja oli siis tulnud kuskilt siit meie poolt üks valgetes riietes naisterahvas. Või tüdruk. Tuli, ei rääkinud mitte midagi, väga kahvatu näoga oli ja siis oli tal mingisugune kausikene käes, käis siis igaühe juurest läbi niiviisi, ei rääkinud mitte midagi. Ja keegi ei saanud sellest naisest ka aru, mida ta just tahtnuks. Kui kõik oli läbi ära käinud, siis läks kaugemale, oli nutma hakanud ja ütelnud, et ma pean nüüd sada aastat jälle ringi kõndima. Keegi pidi talle midagi andma, võib-olla siis oleks sellest nõidusest ära pääsenud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7143
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 24.01.2000
Litereerija V. Valper
Lisatud 20.06.2012 16:13
Viimati muudetud 18.11.2012 16:30
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 372
Säilik
Pala