Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 372 (1)
Täisviide FAM 372 (1) < Rõuge khk, Hämkoti k. – Kristin Ilves, K. Koppel < 46 a. mees (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:372LK1:LK2:Pala:1
Kogumisaasta(d) 1999
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kristin Ilves
Kalev Koppel
Teksti sisu
Objekti liik järv
Muud märksõnad sõda, varandus
Žanr muist, aj
Jututüüp Vaskna järve aare - rootslased, 2 härjakoormat kulda Põhjasõjast.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Vasknasaar
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Trolla
ERA kood Rõu_058
Arheoloogiakood a1426
Tekst
...ja, et olid jätnud ka sis siia Vasknasaarde ka sinna Põhjasõjaaegset kulda kaks härja koormat vai. Ja siis mai tia kas/juures/ nad, noh, loomad jäid kõhnaks ja tagantajamine tuli /tagan/ ja et, pidi ka olema, et rootslastel oli kaart kõik tolle jaoks ja. A Päts, vana suli es anna välja, et. Mis ti maapõue v-varasi kuuluti Eestile ja nad v- oli, noh olid tahtnud toole pääle välja võtta. Ku rootslased.
Ka: Ahah.
Jah. Aga näd, Päts es laseq.
Ka: Ahah.
Mai mäletä ka, too oli kusagil 28. aastal vast või. Mul vanamees oli igavene vana mees, too ju siin ümbruskonnas küll palju ei, noh, nende käest ikka kuulsid. Ja toh- toda on muidugi paljud rääkinud, aga mis muidu on siin. Mai oska siin midagi.
Redigeeritud tekst
Rootslasel oli Vasknasaarde kaks härjakoormat Põhjasõja-aegset kulda jäänud maha. Härjad olid mägedes ära väsinud, kõhnaks jäänud – see kuld on ju raske – ja venelane siis ilmselt tuli tagant peale, siis tehti kähku plaanid ja maeti sinna maha ja mindi edasi. Sinna jäi ta niikauaks, kui siis siin Pätsi ajal, kusagil 1928. aastal vast, olid Rootsist tulnud mehed kohale. Rootsi riigi mehed, kes teadsid kulla asukohta – nendel olid kaardid ja kõik olnud. Et seal on nii ja nii palju kulda. Et võtame poole peale välja. Noh, rootslane oleks kulla välja võtnud, aga Päts, vana oinas, ei andnud järgi. Oli öelnud, et mis maapõue vara, see kuulub meie riigile ja kogu lugu. See on vanainimeste jutt, noh. Seda on paljud rääkinud.
Ja sääl on selline kivi Pikäsaare otsa pääl veel, kuhu on igasuguseid nooli ja märke sisse raiutud. Ilmselt midagi sääl on olnud küll, aga kuna – toda ei tea.
Lisaandmed
Tekstimärkus Redigeeritud tekstis on liidetud FAM 372 (1) ja (3)
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7130
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 24.01.2000
Litereerija V. Valper
Lisatud 20.06.2012 16:13
Viimati muudetud 15.03.2013 16:48
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 372
Säilik
Pala