Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 370 (41)
Täisviide FAM 370 (41) < Rõuge khk., Nogu k. – Heiki Valk, Mari-Ann Remmel < Senni Repän, üle 70 a., ja tema poeg Peeter (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:370LK1:LK2:Pala:41
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Senni Repän Võrumaa, Rõuge, Rõuge v., Nogu k.
üle 70 a.
Peeter Udumägi, või Udumäe Võrumaa, Rõuge, Rõuge v., Nogu k.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
M.-A. Remmel 1966
H. Valk
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Žanr muist, topon, kk
Jututüüp Ristimägi Nogo k. väga kõrge - nagu ristiks kaelas.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ristimägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Nogu
ERA kood Rõu_064
Tekst
SR: Ta oli nagu Ristimägi, ta oli hirmus kõrge ja alati oli väga palju raskusi sinna üles minekit, ta oli nagu inimesetel rist oli nagu, kes sääl pool elasid, noh nagu ristiks kaelas, sa pidid minema säält üles, ku oma kodu tahtsid, seda ka siin inimesed nigu pahasti rääkisid, muud ma nigu täpselt ei tea.
P: Nojah ta oli nagu ristiks kaelas...
SR: Ristiks kaelas jah, väga kõrge nagu hobusekoormad, vanasti oldi ju hobustega. Ja ta oli väga raske üles minna, kes sääl pool elavad. A looduskaitse ei lasknud, ei lasta praegu kah seda mäge tasaseks lüüa.
P: taheti teha otseteed, aga looduskaitse ei lubanud ja õieti tegi kah.
SR: Ei luba, vat ta ta mägi on sääl pool ja siin pool kah, et see kuppel oleks päält ära tõugatud.
M-A: Nii ilus mägi ju
P: ...suvine aeg, aga sügisene aeg, lähed poolde mäkke, poolde mäkke jõuab ära sõita, aga käiguvahetusega, terve see asi läks vussi.
HV: jah, ja tuli alla tagasi?
SR: Ilmast ilma
P: alla tagasi
SR: ilmast ja jääga, ilmast ilma, ei mõista õiget kiirust võtta, nad peavad siin kohal juba võtma...
P: See mägi väike veel, aga teine mägi suurem mägi on Kuldjärvemägi, too on veel järsem. Too on hullem veel kui see on, see on salakaval, aga too on nii kohe järsk, otse läheb püsti. Aga see on kahe jõnksuga, et oh lähed ära, ei lähe midagi.
SR: Aga siis inimesed ütlesid, aga Tootsiküla meestele on ta küll rist. See on igavene ristiks kae..., see nagu inimesel on. Et teine inimene on ka teisele ristiks kaelas. Et see on Tootsiküla meestel vanast hobusekoormad, vea kõik aig vastu mäge. Ükskõik, kust sa tulid koormaga, sa pidid.
P: Einoh sealt tulla on hea, enam-vähem, ikka väike..., aga siit üles minna. Siis oli niimoodi, et mees tuli hobuse pealt maha ja tõukas vankrit tagant. Aitas hobust tagant.
SR: Kui koorem oli ikka pääl, hobusel oli raske üles minna, oli Sänna mõisnik...
P: Toda olen ma ka näind ära oma silmaga.
SR: ...kes jagas, aga mõni hobune kui tundis, et järsk ja raske, hakkas tagurpidi alla tulema. Ma olen kasvand hobustega.
Redigeeritud tekst
Ta oli nagu Ristimägi, hirmus kõrge ja alati oli väga palju raskusi sinna ülesminekil, ta oli inimestel, kes säälpool elasid, nagu ristiks kaelas. Sa pidid minema säält üles, ku oma kodu tahtsid. Hobusekoormatega oli väga raske üles minna. Vea kõikaeg vastu mäge. Ükskõik, kust sa tulid koormaga. Aga looduskaitse ei lasknud seda mäge tasaseks lüüa, ei lasta praegu kah. Ja õieti tegi kah.
Sügisesel ajal jõudis auto poolde mäkke ära sõita, aga käiguvahetusega läks terve see asi vussi ja tuli ilmast-ilma alla tagasi. Ei mõista jääga õiget kiirust võtta! Nad peavad siin kohal juba võtma. Siis inimesed ütlesid: \"Toodsikülä meestele om taa külq rist´!\" Nagu inimestel on, et teine inimene on ka teisele ristiks kaelas. Siis oli niimoodi, et mees tuli hobuse pealt maha ja tõukas vankrit tagant. Aitas hobust tagant. Toda olen ma ka näind ära oma silmaga.
Lisaandmed
Sisu kommentaar Rõuge kihelkond. Paigad ja pärimus, lk 122
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7119
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev 29.12.1999
Litereerija T. Potter
Lisatud 20.06.2012 16:12
Viimati muudetud 15.03.2013 16:48
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 370
Säilik
Pala