Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 369 (23; 24)
Täisviide FAM 369 (23; 24) < Rõuge khk., Kallastõ k., Vodi t. < Trolla k. – Heiki Valk, Mari-Ann Remmel < Elmar Säde, 88 a. (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:369LK1:LK2:Pala:23; 24
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Elmar Säde Võrumaa, Rõuge, Haanja v., Soodi k., Vodi t.
88 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Heiki Valk
Mari-Ann Remmel 1966
Teksti sisu
Objekti liik kalme, soo/raba
Muud märksõnad varandus
Žanr muist
Jututüüp Kalmatsuus kuld, kett tee alt läbi. Eksimine.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalmatsuu
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Trolla
ERA kood Rõu_056
Arheoloogiakood a0028
Tekst
ES: Ja säänest juttu om ka viil, et seal om kah... Kalmatsuu, kui lähet, seal lätt tii Kergatside pääle. Et seal on ka Kalmatsuu pääl om vai üts matus olnuq, et sinna om ka, et üle tii lätt kett, et üte keti otsa küllen om üts pütütäüs kulda tõõse otsan tõõne, säänest juttu kõneldi ka. Ma ise mõtlesi niiviisi, et suuhu, kurat, sinna suuhu olõ-i kiägi kulda pannu.
HV: Kohkotsil tuu Kalmatsuu om?
ES: No see on seäl kon omgi tuu sama ..kääbäski. /Trolla kalme/
HV: A sääl om muidu rohkem ka nii nägemisi ollu või säändseid imelikku juhtumisi...
ES: Üts vanainemine kuuli ärä, tuu essü ärq külmägä ja sis tuu...selle kuuli ärq
HV: Et nagu essümis kotus ka seal sis vai?
ES: Tuu om ka seal mäe all.. Essüse. Kerikust, olli /arusaamatu lõik/. Ja sis näet Soka Jaan võtt\' tuu mi külanasterahva pääle ja tuud es võtaq. Ja tuu tull\' sis niikaua ta essü tii päält ärq ja väge lühüke oll jäl\'eq sis sääl oll\'. Mi lätsi sis hummo(gu) kuuli ja kai, et üts oll\' pikäli maas, suurrätt oll\' ümbre pää ja.. Ja sis Purka küläst tull\' /Vaiva Vidrik?/ tull\', tuu läts liina vai kos ta läts, tuu ka kai, tuu nõst pää ülesse viil, võtt räti viil ärq, vei räti Haani.
Redigeeritud tekst
Sääl om Kalmatsuu, ku siist läät, sääl lätt tii Kergätside pääle. No tuu om sääl, kon om tuusama roodsi kääbäski. Ja sääl üle tii lätt kett´ ja üte keti otsa küllen om üts´ pütütäüs kulda, tõõsõ otsan tõõnõ – säänest juttu kõnõldi kah. Ma esiq mõtli niiviisi, et suuhu, kurat´, sinnäq suuhu olõ-i kiäki kulda pandnu.
Sääl mäe all essütäs. Üts´ vanainemine essü ärq külmäga ja kuuli ärq. Kerikust olliq tulnuq. Soka Jaan võtt´ tuu miiq külä naistõrahva pääle ja tuud tõist es võtaq. Ja tuu tull´ sis niikavva, ku essü tii päält ärq. Miiq lätsi hummogu kuuli ja kai, et üts´ oll´ pikäle maan, suurrätt oll´ ümbre pää. Ja sis Purka küläst tull´ üts´ miis´, tuu läts´ liina vai kos tä läts´, tuu ka kai ja nõst´ pää üles viil, võtt´ räti ärq, vei räti Haanihe.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7098
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 30.12.1999
Litereerija M.-A. Remmel
Lisatud 20.06.2012 16:12
Viimati muudetud 18.11.2012 16:30
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 369
Säilik
Pala