Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 368 (4)
Täisviide FAM 368 (4) < Rõuge khk., Haanja v., Abikülä – Mari-Ann Remmel, Andres Vindi < Bernhard Säde, 89 a. (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:368LK1:LK2:Pala:4
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Pärni (Bernhard) Säde Võrumaa, Rõuge, Haanja v., Abiküla
89 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
M.-A. Remmel 1966
Teksti sisu
Objekti liik kalme
Tegelased hiid/kurat
Muud märksõnad varandus
Žanr muist, u
Jututüüp Trolla kalme. Varandusekaevaja näeb nägemusi. Tõld mustade hobustega.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalmatõ
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Trolla
Täpsem asukoht reg. nr. 13398
ERA kood Rõu_055
Arheoloogiakood a0028
Tekst
PS: Viruskundrast olõ-i muud kui siin Trollan sis see... matuse, rootsi matuse kaibmise lugu, see sis oli, kui see külä vanamiis sis... läts kaibma, seält pidi midägi sis rootsi matusõst saama leidma ja sis see... Purka... Kasina Juhan tull\\\' sis selle tõllaga... kats musta hobest een ja sis... oli tuul sõidukil ja... hobusel kus nä kelläq ka oli kelläpilin ja temä kai, et no... et tee lätt säält ligidält möödä - hää suur ...kääbäs oll\\\' ikka sääl, mäetaoline, küngas. Sis tõmbas sinna /hind/ ligi maa perä järve poole pääle ja sis sealt kotsilt möödä musta hobustega ja läts sinnä tükk maad paarsada meetrit edäsi, seäl on Vaskna sild ja kadus sis ärä - jäi kõik kellähelin vakka ja kadus see nägemine ka, nagu seal midägi ei oles olnu .Jas sis kai, et no et lätt är, et ma proovi viil kaiba. Nakas jäl kaibma, tull\\\' kuri pull ja, tekk\\\' häält ka jal, säält Järvemäest alla ikka Purka kõlä poolt jälle sinna matuse... möödäminekukohta ja .... Ja sis jätsi jäl tuu kaibmise maha. Läts jälle pull sinnä silla poole paarsada meetrit ja nii kadus ka, sis kai, et \\\" Ei lasta kaiba, et vaimu segäse vahele. Ei lasta kaiba, jah.
MR: A mis tuu Viruskundra?
PS: Viruskundrast tiiä-i sis et... no tuu..tuu om sääne vaimude... sääl omma närvide riket seal nii pall\\\'o, et... ta närviir seal tuu kaibmise juures seal ja näkk sedä... nägemist. Oll\\\' kõik sis tuu nägemisen, olli sis et seal tull\\\' nigu tõld sis, mustõ hobestega siit möödä ja sis see kuri pull jäl pärast.
Redigeeritud tekst
Siin Trollan see matuse, rootsi matuse kaibmise lugu, see sis oli, kui see külä vanamiis läts kaibma, säält pidi midägi sis rootsi matusõst saama leidma, ja sis see... Purka... Kasina Juhan tull\' sis tõllaga, kats musta hobest iin ja sis oli tuul sõidukil ja hobusel, kus nä kelläq ka oli, kelläpilin ja temä kai, et no et tii lätt säält ligidält müüdä - hää suur kääbäs oll´ ikka sääl, mäetaoline. Ja sis sealt kotsilt müüdä musta hobustega ja läts sinnä, tükk maad, paarsada meetrit edäsi, sääl on Vaskna sild ja kadus sis ärä - jäi kõik kellähelin vakka ja kadus see nägemine ka, nagu seal midägi ei oles olnu. Ja sis kai, et no et lätt är, et ma proovi viil kaiba. Nakas jäl kaibma, tull´ kuri pull ja, tekk´ häält ka jal, säält Järvemäest alla ikka Purka külä puult jälle sinna matuse... müüdäminekukohta ja. Ja sis jätsi jäl tuu kaibmise maha. Läts jälle pull sinnä silla poole paarsada meetrit ja nii kadus ka, sis kai, et ei lasta kaiba, et vaimu segäse vahele. Ei lasta kaiba, jah.
Lisaandmed
Tekstimärkus foto informandist ja muistisest
Sisu kommentaar Huvitav, et jutt meenub Viruskundrat küsides. Vt ka FAM 367, sama jutt ka videos, seal mainib lõpuks kuradit
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7086
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 07.12.1999
Litereerija M.-A. Remmel
Lisatud 20.06.2012 16:12
Viimati muudetud 15.03.2013 16:48
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 368
Säilik
Pala