Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide FAM 367 (3)
Täisviide FAM 367 (3) < Rõuge khk., Abiküla - Mari-Ann Remmel, Andres Vindi < Bernhard Säde, 89 a (1999)
Viite osad Kogu:FAMKöide:367LK1:LK2:Pala:3
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Pärni Säde Võrumaa, Rõuge, Haanja v., Abiküla
89 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
A. Vindi
M.-A. Remmel 1966
Teksti sisu
Objekti liik kalme
Muud märksõnad varandus
Žanr muist, u
Jututüüp Trolla k. Rootsi kalme., Tannil Möldri kaevab varandust. Mustad hobused jm. Nägemused.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalmatõ
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Trolla
Täpsem asukoht reg. nr. 13398
ERA kood Rõu_055
Arheoloogiakood a0028
Tekst
PS: Oli küll, Vaskna järve ääres om sis tuu vanaaigne rootsi kalmistu. Seal on viil see silt /ildaaigu?/ üleväl, et nüüd ei tohi seal kaiba keski... Ja sis... siin Trolla külän üts Tannil Möldri tull sis, olli midägi kuulnuq, et on määnestki varandust sääl kalmistul. Ja läts sis kaibma säält järve poole päält - tii läts tõselt poolt müüdä ligidalt. Ja sis, nakas kaibma seal ja sis kuuld et tull\' - seal Purka pool tuu Järvemägi seal tule siis tuu alla kalmistu poole - et sealt tule sis tuu Purka miis, sis oll\' tuu /Parvõ?/ Juhan, sis.. muste hobestega , kats musta hobest iin tõllaga ja..ja hobestel olliva krõlli kaalan ja tulõva sealt ...sealt mäest alla, no sinnä sis tuu kalmistu poolõ. No sis tuu Tanni Möldri, sis tuu oll\'...tõmmanu sis hindä sinnä ärq, jätt kaibmise maha ja... ja kai et , kos na lätvä sis. Sis lätsi sealt kalmistust müüdä ärq - seal nigu Vaskna sild jal kost vesi jal alla juusk, sealt kalmistust müüdä ja sinnä sillani ärq, ja /naerukil hääl/ katte kõik tuu must hobune ja tuu kella helü ja kõik ärq. Ja sis pruuvse vahtsest kaiba - jäl tule kuri pull jäl sealt Järvemäest alla ja tege hellü ka ja...ja ei ... Ei saa midägi, kai et ei laska kaiba, tuu ka tull\' sinnä Vaskna sillani ärq, sis katte ärq... ei lasta kaiba-eiq, jätt\' tuu kaibmise är.
MR: Es saaki raha...
PS: Vot nii oll\' tuu Vaskna järve äären tuu kalmistu kotsile tuu vanaaigne jutt.

MR: A kes sinna...kes sinna maetut sis võib olla?
PS: No ma...rootsiaigne sõja...sõja kalmistu, sis sõjaväelased sis.
MR: Kas siit läks siis rootsi sõda läbi või?
PS: No vanaaigu rootsi ollgi siist peremiis, no rootsi käest jäl võeti är ja vinelane, kes sis suurriik võtse jäl äräq... selle rootsi võimu jälle siit. Nii et siin omma niiq väike riik mitme perremehe all olnuq, vanast ajast. Om saksa all olnuq ja om vene all olnuq. Eesti ajal olnuq ja nüüd jalq om ja...

/ sõjateest, kuningast, sõjaröövlitest ei tea/
Redigeeritud tekst
Vask´na järve veeren ommaq nuuq vanaaigsõq roodsi kalmuq. Sääl om viil seo silt üllen, et nüüd ei toheq sääl keski kaiba.
Siin Troll´a külän üts´ Möldri Tannil oll´ sis midägi kuulnuq, et om määnestki varandust sääl Kalmatõn. Ja läts´ sis kaibma säält järve poolõ päält – tii läts´ tõsõlt puult lähkült müüdä. Nakas´ kaibma sääl ja sis kuuld´, et tull´ – sääl Purka külä puul tuu Järvemägi tulõ alla Kalmatõ poolõ – et säält tulõ sis tuu Purka miis´ Kassina Juhan mustõ hobõstõga, kats´ musta hobõst iin tõllal ja hobõstõl olliva krõlliq kaalan ja tulõva säält mäest alla sinnäq tuu Kalmatõ poolõ. No sis tuu Möldri Tannil oll´ tõmmanu hindä sinnäq ärq, jätt´ kaibmise maaha ja kai, et kos nääq lätvä sis. Lätsiq säält Kalmatõst müüdä ärq – sääl nigu Vask´na sild, kost vesi alla juusk, säält Kalmatõst müüdä ja sinnä sillani ärq ja – kattõ kõik tuu must hobõnõ ja tuu kellä helü ja kõik ärq. Ja sis pruuvsõ vahtsõst kaiba – tulõ kuri pull jäl säält Järvemäest alla ja tege hellü kah. Tuu ka tull´ sinnäq Vask´na sillani ärq, sis katte ärq. Ei saaq midägi, Tannil kai, et ei lasta kaiba-eiq, vaimuq sekäse vahele, jätt´ tuu kaibmise ärq.
Vot nii oll´ tuu Vask´na järve veeren tuu Kalmatõ kotsilõ tuu vanaaignõ jutt. Hää suur kääbäs oll´ iks sääl, sääne mäetaolinõ kunt´. Roodsiaigsõq sõa kalmuq. No vanaaigu Roodsi oll´gi siist peremiis´, Roodsi käest jäl võeti ärq ja Vindläne, kes sis suurriik´, võtsõ siist jäl äräq selle Roodsi võimu. Nii et siin om miiq väikene riik mitmõ perremehe all olnuq vanast aost. Om Saksa all olnuq ja om Vinne all olnuq. Eesti all om olnuq ja nüüd jälq om.
Lisaandmed
Tekstimärkus Redigeeritud tekst pandud kokku FAM 367 (3) ja 368 (4)
Lindistuse taustal mängib raadio; muistisest fotod
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 7064
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 05.12.1999
Litereerija M.-A. Remmel
Lisatud 20.06.2012 16:12
Viimati muudetud 15.03.2013 16:48
Andmed Kivikeses
Säiliku viide FAM 367
Säilik
Pala