Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DAT 78 (27)
Täisviide ERA, DAT 78, (27) < Martna khk, Haeska k, Metsapere t - E. Vahtramäe; M. Sarv; Janika Oras < Eduard Rääli, snd 1926; E. R. õemees (1996)
Viite osad Kogu:ERA, DATKöide:78LK1:LK2:Pala:27
Kogumisaasta(d) 1996
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Eduard Rääli Läänemaa, Martna, Haeska k., Metsapere t.
s. 1926
E. R. õemees Läänemaa, Martna, Haeska k., Metsapere t.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Oras
Ell Vahtramäe 1966
Mari Sarv 1972
Teksti sisu
Objekti liik mägi, meri
Muud märksõnad varandus
Žanr muist
Jututüüp Keldrimäes hukkunud laeva varandus, kaevamine, ekskavaator.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Keldrimägi
Vana maakond Läänemaa
Kihelkond Martna
Vana küla Haeska
Täpsem asukoht Reinu talu heinamaal
Arheoloogiakood a0783
Tekst
küs: Aga kas siin peidetud varandusi on ka räägitud või?
No seda on nad rääkind, et siin kurati sii Keldrimäel seal. Sii lähab sinna alla mettsa, et-et seal on tead vanasti on kurramus teda laev hukka saand ja. Ja, et see suur laeva varandus et see on sinna keldrisse kõik maetud.
küs: M-õh.
Seal noh seal niukese keldri moodi on ka kurat. Seal see serv on ja. Ja seal no see nüüd üks jah rohkem kui kurat üks kolmkümmend aastat tagasi. Siis kui ühekorra käisi seal siis need. Siis oli seal osa tead vanast Eesti valitseja ajast. Siis va poisiksed käisid lõhkund. Siis oli niuke jutt oli jah, et see laev seal hukka läind ja. Ja see varandus peidetud senna keldrisse ja.
küs: M-õh.
Ja-ja siis käisid seal lõhkumas tead ja. Aga siis see talu peremees see vaatas, et see tarjate, talland heinamaa ära ja lõhkus ja sonkind segami. Siis ehitas küüni sinna piale kurat.
küs: M-õh.
Ja küün oli seal pial aga nüüd pole seda ka änam ja. Ja nüüd nad tahvad sii. Ühekorra sii mis see oli sii Pärtson Kalev ja. Et seal kurat ekskavaaturiga minna sõnna ja selle kurat tiad selle tiad välla kaevata. Ütles et, et kui sa pead kangiga lööma, et pidi alt pidi kõmisema. Et pidi tühi olema. Mine tia võibolla, et on omal ajal mingi kelder on seal olnd. Ta on nii kui suur serviti paekiva seal. olnd et.
küs: M-õh.
Kas seal, ka seal on tead seal sees midagi või põle aga. Aga seal tead öeldasse ka liht kangiga, värgiga sinna ligi ei pääse. Selle tead ära lõhkuda ei jõua kurat.
küs: M-õh.
Seal siukesi aga sii poisid arvasid ja et toovad ekskavaaturi ja tõstvad selle koha segamini kurat. Et seal on hirmus pallu varandust ja. Ja terve selle laeva varandus. Ja siis oli tiad seal siis vaatasid seal niisugust juttu. No need paiud on kasvand ja keskelt on nii kui suur tühi koht on. Et seal nagu nii noh laeva kujutis kus laev on sõnna põhja läind. See kuramus tead et vanasti, kas see oli tead ennem Põhjasõda või mis ajal see kurat on see olnd.
küs: M-õh.
Et seal siukesi ja-jah põhja läind ja selle koha pääl ei ole kuramus tead, tead seal pajud kasund. Et sääl ümmerringi on pajud kasund. Aga mina ei usu seda asja.
küs: Mis see on kuskil mere lähedal siis või?
Ei ole, see on sii kurat lähad sii metsa siit Sõeru juurest ja sealt lähäd alla metsa. Seal, seal kuramus, seal taga mettsas seal kurat on see.
küs: M-õh.
See vana vesti on Keldrimägi seal.
küs: Jaah.
Aga seal noh, mingi keldri võib võib-olla õiga vanasti, kus see võis olla võib olla mõni kurat talu koht kui võis kurat kes olla või.
küs: M-õh.
Kes seda kurat teab, mismoodi see kurat värk on. Aga siis üks nii kui siis jutt on sääl lahti pääsend et sääl. Et on kuramus ja laev sääl hukka saand ja.
küs: Jah.
Jah- ja seal kuramuse ja siis see värk on sääl keldris pand. No aga seal kui sa hakkad seda asja rehkendama. Laev läks hukka. Mismoodi see kelder seal siis ennem seal siis oli. Kui üleni tead oli see vee all oli kõik see kurat see Eestimaa.
küs: Nooh.
Seal siukesi. See, see on niuke kuradi muinasjutt on olemas. Üks on selle lahti päästnud ja nüüd, nüüd ei tia mis, mis sääl värki ja varandust võib olla sis. Et mis säält saab. Sääl pole midagi, ma ei usugi seda asja. Ja-jaa.
küs: Poisikesena pole kaevamas käind või?
Me ühe korra käisime ka. See see suur Reinu Volli kellel, kellel see sääl küün seal oli, tead. Isa ehitas küüni peale. Seal me ühekorra käisime ka, kangidega seal ja. Te kedagi kurat. Niisama kui öeldakse rähn tao kõva puud kurat seda mingit kurat. Sel pole mingit tolku kurat. Ma ütlesin, et ei sellest tule välla kedagi.
küs: M-õh.
See ei tasu öeldakse, tead, see tead üks tühi töö ja vaimu närimine ja rohkem midagi.
küs: M-õh.
Jah-ja tulime sealt tulema ja aga nüüd on, nüüd on jälle tead. See va po-poisid tahtvad seda asja uuesti uurida. Et nüüd on tehnikat, et hakvad sääl ekskavaaturiga seda tead teise koha pealt seda kuradi keldrit tõstmat. Et alt pidi kõmisema kurat. No see jutt.
Redigeeritud tekst
- Aga kas siin peidetud varandusi on ka räägitud või?
No seda on nad rääkind, et sii Keldrimäel seal, sii lähab sinna alla metsa, et seal on, tead, vanasti on, kurramus, tead, laev hukka saan. Ja, et seesuur laeva varandus, et see on sinna keldrisse kõik maetud. Seal on niukese keldri moodi ka, kurat. Seal see serv on ja. Ja seal, no see nüüd üks jah, rohkem kui üks kolmkümmend aastat tagasi. Siis kui ühekorra käisid seal siis need... Siis oli seal osa, tead, vanast Eesti valitseja ajast. Siis va poisiksed käisid lõhkumas. Siis oli niuke jutt, jah, et see laev seal hukka läind. Ja see varandus peidetud senna keldrisse ja siis käisid seal lõhkumas. Aga siis see talu peremees, see vaatas, et talland heinamaa ära ja lõhkund ja sonkind segamini. Siis ehitas küüni sinna piale, kurat. Ja küün oli seal pial, aga nüüd pole seda ka änam. Ja nüüd nad tahvad sii, ühekorra sii, mis see oli sii, Pärtson Kalev ja, et seal, kurat, ekskavaaturiga minna sõnna ja selle, kurat, tiad, selle välla kaevata. Ütles, et kui sa pead kangiga lööma, et pidi alt kõmisema. Et pidi tühi olema. Mine tia, võib-olla, et on omal ajal mingi kelder seal olnd. Ta on niikui suur serviti paekiva seal. Kas seal on ka sees midagi või põle, aga seal, tead, öeldasse, ka liht-kangiga, värgiga sinna ligi ei pääse. Sellega, tead, ära lõhkuda ei jõua, kurat, seal siukesi. Aga sii poisid arvasid, et toovad ekskavaaturi ja tõstvad selle koha segamini, kurat. Et seal on hirmus pallu varandust. Ja terve selle laeva varandus. Ja siis oli, tiad, seal siis vaatasid seal niisugust juttu. No need pajud on kasvand ja keskelt on niikui suur tühi koht. Et seal on nagu laeva kujutis, kus laev on sõnna põhja läind. See, kuramus, tead, et vanasti, kas see oli ennem Põhjasõda või mis ajal see, kurat, on see olnd. Et seal siukesi jah põhja läind ja .. selle koha pääl, sääl ümmerringi on pajud kasund. Aga mina ei usu seda asja.
See on, kurat, lähäd sii metsa siit Sõeru juurest ja sealt lähäd alla metsa. Seal, kuramus, seal taga metsas, seal on see Keldrimägi. Aga seal, noh, võib-olla õige vanasti, kus see võis olla võib-olla mõni talukoht või mingi keldri. Kes seda, kurat, teab, mismoodi see värk on. Aga siis üks jutt on lahti pääsend, et on laev sääl hukka saand. Jah, ja siis see värk on sääl keldris pand. No aga seal, kui sa hakkad seda asja rehkendama - laev läks hukka... Mismoodi see kelder seal siis ennem siis oli? Kui üleni, tead, oli see vee all kõik see, kurat, see Eestimaa. See on niuke kuradi muinasjutt! Üks on selle lahti päästnud ja nüüd ei tia mis, mis sääl värki ja varandust võib olla sis. Et mis säält saab. Sääl pole midagi, ma ei usugi seda asja. Ja-jaa.
- Poisikesena pole kaevamas käind või?
Me ühe korra käisime ka. Seesuur Reinu Volli, kellel see sääl küün seal oli, tead. Isa ehitas küüni peale. Seal me ühekorra käisime ka, kangidega ja. Mitte kedagi kurat. Niisama kui öeldakse, rähn tao kõva puud, kurat, sel pole mingit tolku, kurat. Ma ütlesin, et ei sellest tule välla kedagi. See ei tasu, öeldakse, tead, see üks tühi töö ja vaimu närimine ja rohkem midagi. Jah-ja tulime sealt tulema ja, aga nüüd on jälle tead. See va poisid tahtvad seda asja uuesti uurida. Et nüüd on tehnikat, et hakkavad sääl ekskavaaturiga seda, tead, teise koha pealt seda kuradi keldrit tõstma. Et alt pidi kõmisema, kurat. No see jutt.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 6612
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev
Litereerija T. Fridolin
Lisatud 20.06.2012 15:49
Viimati muudetud 04.04.2018 19:41
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DAT 78
Säilik ERA-14134-42055-61764
Pala ERA-17332-84888-54551