Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 61234
Täisviide E 61234 < Rõuge khk. – Jaan Gutves (1927)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:61234LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 1927
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Gutves
Pala kogumiskoht Võrumaa, Rõuge
Teksti sisu
Objekti liik mägi, tee
Žanr muist, aj, andm, kk
Jututüüp Riia tee Rõugest läbi. Kaubavahetus. Isvosiku look \"Riia väravas\" katki. Moskvast Rõugeni kasuk, Rõugest Riiani käis
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Rõugõ
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Rõuge
ERA kood Rõu_161
Uus küla Rõuge al.
Koht 2
Objekti nimetus Rõugõ ürgorg
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Rõuge
ERA kood Rõu_160
Uus küla Rõuge al.
Koht 3
Objekti nimetus Riia linn
Vana maakond välismaa
Kihelkond Läti
Koht 4
Objekti nimetus Moskva linn
Vana maakond välismaa
Kihelkond Venemaa
Tekst
Rõuge = Riiavärav.
Vanasti kui Moskva=ja Riia=tee, Rõugest läbikäüs mille jaamadeks olivad Petseri=Vastseliina=Jaanimäe=Sännä=Mõnistu jne. Siis käisivad \"isvosikut\" suvel kui talvel Moskva ja Riia vahet.
Riiga veeti linu, kanepit. Riiast toodi soola, rauda. Rõuges on versta laiune org, mis ulatab Nursist Viitanna, selle lõunapoolne kallas, püsti ülesminna äkkiline mägi. Seal läinud voorimehe look katki. Raske koorm ja hobune tõmmab katski.
Isvosik kõnelenud omikeeli, mis meiekeeli nõnda mõista tulnud:\" Tulin nüüd kõige tee, Moskvast kuni siiamaani ja ei olnud mingi äpardust, nüüd Riia värava=ees läks look katki!\"
Vanad inimesed ütlesivad et Moskva ja Riia vahet olema tuhat versta. Ja Rõuge=kiriku uksealuse paku pealt olla Moskvahe \"kattõsasada versta\" ja Riiga \"kakssada versta!\"
Tee pikkus olema Moskvast Rõugeni: kasuk ja Rõugest Riiani ainult kasukakäüs.
Käisivad tihti Rõuge mehedki Võru ja Võõbsu linu vedamas ja soola toomas Riias.
Kuulsad olivad Riiaränit ja Puugit.
Nendest eespool.
Redigeeritud tekst
Vanasti kui Moskva – Riia postitee Rõugest läbi käis, mille jaamadeks olivad Petseri, Vahtsõliina, Jaanimäe, Sännä, Mõniste, jne, siis käisivad \"isvosikud\" suvel kui talvel Moskva ja Riia vahet. Riiga veeti linu ja kanepit. Riiast toodi soola ja rauda. Rõuges on verstalaiune org, mis ulatab Nursist Viitinasse, selle lõunapoolne kallas on püsti üles minna äkiline mägi. Seal läinud voorimehe look katki. Raske koorem ja hobune tõmbab looga katki. Isvosik kõnelenud omikeeli, mida meiekeeli nõnda mõista tulnud:\" Tulin nüüd kõik tee, Moskvast kuni siiamaani, ja ei olnud mingi äpardust, nüüd Riia värava ees läks look katki!\"
Vanad inimesed ütlesivad, et Moskva ja Riia vahet olevat tuhat versta. Ja Rõuge kiriku uksealuse paku pealt \"ollõv Moskvahe katõsasada versta ja Riiga kats´sada versta\"!
Tee pikkus olevat \"Moskvast Rõuguni kasuk ja Rõugust Riiani õnnõ kaska käüs´\". Käisivad tihti Rõuge mehedki Võrule ja Võõpsu linu vedamas ja soola toomas Riias. Kuulsad olivad Riiaränid ja Puugid.
Lisaandmed
Sisu kommentaar Tee pikkust mõõdetakse kasuka pikkusega.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 651
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 15:03
Viimati muudetud 06.05.2014 17:56
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik ERA-12306-62244-11675
Pala ERA-14125-64607-37162