Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 59930/1 (6)
Täisviide E 59930/1 (6) < Hargla khk., Sooblase k., Punda t. – Erna Potsepp < Villem Noorkõiv (1927)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:59930LK2:59931Pala:6
Kogumisaasta(d) 1927
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Villem Noorkõiv Võrumaa, Hargla, Mõniste v., Punda t.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Erna Potsepp
Teksti sisu
Objekti liik allikas, mägi
Tegelased vaimolend
Žanr muist, u
Jututüüp Hööramäel Vana-Roosa mõisa minnes allikas - nägemuste paik, kodukäija? Fraas \\\\\\\"kuu paistab kõrgest, surnu seisab sirgest\\\\\\\"
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Höörämäe läte
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Vana-Roosa
ERA kood Rõu_128 ja Rõu_Matsi_04
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Rõuge vald
Uus küla Vana-Roosa
Tekst
Vana-Roosa vallas Matsi mõisast Vana-Roosa mõisa minnes on mägi, mida Hööramäeks nimetatakse. Mäe all on üks läte, kust postmaantee mööda läheb. Selle läte kohal on mitu inimest hirmu saanud tunda. Korra läinud mõisa piimavedaja hommiku vara, pimedas piimaga Matsi mõisast Roosa mõisa. Lätte juures tulnud valges riietes mees vastu, seisnud tee pääle ette, nii et hobune kartnud ja mees ei julgenud edasi sõita, ning keeranud tagasi. Teine kord juhtunud samal kohal kutsaril jälle kentsakas lugu. Olnud kuuvalge öö, mööda sõites lätest, tulnud üks valges riietes inimene välja ja laulnud \\\\\\\"kuu paistab kõrgest ja suurnu seisab sirgest.\\\\\\\" Läinud üle tee ja kadunud ära. Samal kohal juhtunud korra naisterahval, kes tulnud heinamaalt, sääl samas on niit, otse keskpäeval, tulnud üks alasti mees ja läinud tantsides risti üle tee lina tiiki sisse.
Redigeeritud tekst
Vaimud Höörämäe lätte juures
Vana-Roosa vallas, Matsi mõisast Vana-Roosa mõisa minnes, on mägi, mida Höörämäeks nimetatakse. Mäe all on üks läte, kust postimaantee mööda läheb. Selle lätte kohal on mitu inimest hirmu saanud tunda. Korra läinud mõisa piimavedaja hommikul vara, pimedas, piimaga Matsi mõisast Roosa mõisa. Lätte juures tulnud valgetes riietes mees vastu, astunud tee pääle ette, nii et hobune kartnud ja mees ei julgenud edasi sõita ning keeranud tagasi. Teine kord juhtunud samal kohal kutsaril jälle kentsakas lugu. Olnud kuuvalge öö, mööda sõites lättest, tulnud üks valgetes riietes inimene välja ja laulnud: “Kuu paistab kõrgest ja surnu seisab sirgest.” Läinud üle tee ja kadunud ära. Samal kohal juhtunud korra naisterahval, kes tulnud heinamaalt, et otse keskpäeval tulnud üks alasti mees ja läinud tantsides risti üle tee linatiiki sisse.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 647
Sisestaja Mari-Ann Remmel
Sisestuskuupäev 29.05.2001
Lisatud 20.06.2012 15:03
Viimati muudetud 06.05.2014 17:56
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik ERA-12306-62244-11675
Pala ERA-14125-64583-25236