Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 56980
Täisviide E 56980 < Rõuge khk. - Jaan Gutves (1926)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:56980LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 1926
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Gutves
Pala päritolukoht Võrumaa, Rõuge
Pala kogumiskoht Võrumaa, Rõuge
Teksti sisu
Objekti liik mägi, maastik
Tegelased hiid/kurat, jumal
Žanr muist
Jututüüp Haanja mäed tekkinud Jumala ja Juuda maa kokku litsumisest.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Haanjamaa
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana vald Haanja
Vana küla Haanja
ERA kood Rõu_030
Tekst
Haanjamägesid
ei olnud mitte maailma loomise ajal, vaid sündisid pärast, kui ju kaua siin Haanjamehed elasivad ja härgadega kündsid ja heinakoormaid koduvedasivad. Unustasivad töötades Jumala ja Juuda. Kuidas seda asja teisiti seadi, seks pidas Vanajuudas Jumalaga nõuu.
Nõnda ei lähe, et inimesed meid unustavad. Siis ütles vanajuudas Jumalale: \"Võta Sina maa ühest äärest, mina võtan teisest äärest, litsume kokku, et mäkke ja orgu saaks, siis muutub\".
Nõnda tegivad. Nüüd sai mägesid ja orgusid palju. Kui siis nüüd Haanjamees orgu saab koorma mudasse sisse vaub, ise aitab ja vannub: \"Küll olet siin vanajuuda hädähu! Murra vai rattas ärr! Hinnelgi saa vinäld tõmmada ja avita, mis sis vaest elajat viil üldä!\"
Jõuab viimaks mäe otsa ütleb mees: \"Jumalateno! ärr sai taast ziazungõrmõst külh välla!\"
Nõnda saavad mõlemad nimetatud ja ei saa unustada, nagu seda tasase maa mehed tänini teevad. Nendel pole kumbaki enam olemas.
Redigeeritud tekst
Haanja mägesid ei olnud mitte maailma loomise ajal, vaid sündisid pärast - kui ju kaua siin haanjamehed elasivad ja härgadega kündsivad ja heinakoormaid kodu vedasivad. Unustasivad töötades Jumala ja Juuda. Kuidas seda asja teisiti seada, seks pidas Vanajuudas Jumalaga nõu. Nõnda ei lähe, et inimesed meid unustavad. Siis ütles Vanajuudas Jumalale: \"Võta sina maa ühest äärest, mina võtan teisest äärest, litsume kokku, et mäkke ja orgu saaks, siis muutub.\"
Nõnda tegivad. Nüüd sai mägesid ja orgusid palju. Kui siis nüüd haanjamees orgu saab ja koorem mudasse sisse vaob, siis ta ise aitab hobust ja vannub: \"Küll olõt tan vanajuuda hädäh! Murraq vai ratas ärq! Hinelgi saa viländ tõmmadaq ja avitaq, mis sis vaest eläjat viil üldäq!\"
Jõuab viimaks mäe otsa, ütleb mees: \"Jumalateno! Ärq sai taast tsiatsungõrmõst külh vällä!\"
Nõnda saavad mõlemad nimetatud ja ei saa neid unustada, nagu seda tasase maa mehed tänini teevad. Nende jaoks pole kumbagi enam olemas.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 630
Sisestaja Maia Möller
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 15:03
Viimati muudetud 06.05.2014 17:55
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik ERA-12306-62244-11675
Pala ERA-14125-64506-72953