Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 56872
Täisviide E 56872 < Rõuge khk. – Jaan Gutves (1926)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:56872LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 1926
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Gutves
Pala kogumiskoht Võrumaa, Rõuge
Teksti sisu
Objekti liik kalme, kirik
Tegelased hiid
Žanr muist, arh
Jututüüp Vanapagana kirikuehitus Külajärve lähedal Villakülas. Kivivare õigeusu kiriku ehituseks veetud. Leitud Juuda vasksarved.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Plaani õigeusu kirik
Rahvapärane nimi Haanja-Plaani õigeusu kirik
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Plaani
ERA kood Rõu_077
Uus maakond Võru maakond
Uus küla Plaani
Koht 2
Objekti nimetus Vanajuuda kiriku ase
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Villa
ERA kood Rõu_075
Uus maakond Võru maakond
Uus küla Villa
Tekst
Vanajuuda kirikuehitus,
mis poolele jäänud, on Küläjärve läheduses Villaküla maa peal. Ümbruses kõrgem küngas, kelle otsas määratu palju kivisid. Neid olema Vanajuudas oma püksiharude sees senna mäele üles kokku kandnud. Mis õhtusel-ööl toonud, see saanud; kui kikas külas kirgnud, jäänud poolele, sest kikka kirgmise läheduses Vanajuuda töö ei edene. Vanajuudas põgenenud ära ja kirikuehitus jäänud poolele. Kivide ahervared olema veel praegu mäe otsas. Suur osa nendest kividest olla Haanja-Plaani õigeusu kiriku ehituse tarvis ära veetud. Sealt kivide vedamise ajal olla vasised Vanajuuda sarved leitud, mis temal kivide veeretamisel peast maha murdunud.
Seda kohta tarvis suvel lähemalt näha, võib-olla mõni sõjaülema matusekoht, kus piigiots võis välja tulla.
Redigeeritud tekst
Vanajuuda kirikuehitus, mis pooleli jäänud, on Küläjärve läheduses Villa küla maa peal. See on ümbruses kõrgem küngas, mille otsas määratu palju kivisid. Neid olevat vanajuudas oma püksiharude sees sinna mäele üles kokku kandnud. Mis õhtusel ööl toonud, see saanud paika; kui kikas külas kirenud, jäänud pooleli. Sest kikkakiremise läheduses vanajuuda töö ei edene. Vanajuudas põgenenud ära ja kirikuehitus jäänud pooleli. Kivide ahervarred olevat veel praegu mäe otsas. Suur osa nendest kividest olla Plaani õigeusu kiriku ehituse tarvis ära veetud. Sealt kivide vedamise ajal olla vasised Vanajuuda sarved leitud, mis temal kivide veeretamisel peast maha murdunud.
Seda kohta on tarvis suvel lähemalt näha, võib olla mõni sõjaülema matusekoht, kust piigiots võis välja tulla. Väga soovitav, et sinna mõned teadusehimulised võiks järele vaatama tulla, seniks mõtlen veel mõnda vanainimeste arvamist kuulda, kui sinnapoole juhtun. /---/
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 629
Sisestaja Maia Möller
Sisestuskuupäev
Kontrollija Reeli Reinaus
Kontrollimiskuupäev 25.08.2018
Lisatud 20.06.2012 15:03
Viimati muudetud 25.08.2018 01:27
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik ERA-12306-62244-11675
Pala ERA-14125-64503-27636