Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 56870
Täisviide E 56870 < Rõuge khk. - Jaan Gutves (1926)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:56870LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 1926
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Gutves
Pala kogumiskoht Võrumaa, Rõuge
Teksti sisu
Objekti liik järv
Tegelased hiid/kurat
Žanr muist
Jututüüp Külajärve ränd. Küla alla jäänud, palgid ja pakuotsad vee all. Järves vanajuudas, uputab.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Naha külä ase / Kalmaorg
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Plaani
ERA kood Rõu_080
Koht 2
Objekti nimetus Kõomägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Kõomäe
ERA kood Rõu_187
Koht 3
Objekti nimetus Litopai
Rahvapärane nimi Küläjärve ase
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Kõomäe?
ERA kood Rõu_081
Märkus Teise variandi järgi järve ase Kääraku k.
Koht 4
Objekti nimetus Küläjärv
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Plaani
ERA kood Rõu_079
Arheoloogiakood a1414
Tekst
Küläjärv
olla ennem õhtupool, teisel pool \"Kõomäkke\" olnud ja tulnud ühe suure tormi ajal üle mäe ja uputanud \"küla\" enese ala. Sellepärast nimetatud \"Külä-järv.
Mispärast järv oma koha maha jättis ja üle kõrge mäerinnaku külale peale voolas ei ole veel rahva suust kostusi saanud. Vist saan edespidi.
Kõomägi on kõrge mägederinnak, milledest veed jooksevad Riiameresse, aga teisel pool \"Küläjärve\" vesi jookseb Peipsi poole. Küläjärve kirikupoolse otsa sees olema endine küla allamaetut, nõnda usuvad siinsed ümbruse elanikud. Millal? Seda ei teata!
Sügise noore ea ajal olema mõned kalapüüdjad palgiotse ja pakkuotse järve põhjas näinud, mis saega lõigatud ja kirvega tahutut. Keegi ei saa ju veepinna ala minna seda järgi vaatama, mis seal peaks olema.
Korra läinud üks osav ujuja vee ala järgi vaatama, aga ei olema vanajuudas enam tagasi lasknud. Praeguni järvepõhjas. Et selles järves hallikaid ja vesi ühetaulised kinni ei külma, siis langeb sisse ja upub. \"Küläjärv\" enam upujat tagasi ei andvat.
Redigeeritud tekst
Küläjärv olla ennem õhtupool, teisel pool Kõomäge olnud ja tulnud ühe suure tormi ajal üle mäe ja uputanud küla enese alla. Sellepärast nimetatud Küläjärv. Mispärast järv oma koha maha jättis ja üle kõrge mäerinnaku külale peale voolas, ei ole veel rahva suust kostusi saanud. Vist saan edespidi.
Kõomägi on kõrge mägederinnak, milledest veed jooksevad Riiameresse, aga teisel pool Küläjärve vesi jookseb Peipsi poole. Küläjärve kirikupoolse otsa sees olema endine küla allamaetud, nõnda usuvad siinsed ümbruse elanikud. Millal, seda ei teata. Sügise noore ea ajal olema mõned kalapüüdjad palgiotse ja pakuotse järve põhjas näinud, mis saega lõigatud ja kirvega tahutut. Keegi ei saa ju veepinna alla minna seda järgi vaatama, mis seal peaks olema.
Korra läinud üks osav ujuja vee alla järgi vaatama, aga ei olema vanajuudas enam tagasi lasknud. Praeguni järvepõhjas. Et selles järves hallikaid ja vesi ühetauliselt kinni ei külma, siis langeb sisse ja uputab. Küläjärv enam upujat tagasi ei andvat.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 627
Sisestaja Maia Möller
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 15:03
Viimati muudetud 06.05.2014 17:54
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik ERA-12306-62244-11675
Pala ERA-14125-64497-40442