Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 3, 389/91 (24)
Täisviide
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:3LK1:389LK2:391Pala:24
Kogumisaasta(d) 1928
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Liisa Talts Pärnumaa, Saarde, Kilingi v.
s. 1867
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Eduard Joh. Kase stud. phil.
Teksti sisu
Objekti liik soo/raba
Žanr muist
Jututüüp Jahimehe nägemus vanaaastaööl: seppade majas tuled akendel, sepad taovad, tehtavat inimesi uueks, palve lugedes nägemus kaob.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kikepera raba
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Saarde
Vana vald Kilingi
Tekst
LUMMUTUS KIKEPERA RABAS.
Elanud Kilingi-Kike/peras kord keegi vana Mätlik. Ta läinud ühe vanaaasta õhtul Kikepera rabale jahile. Eksinud rabas umber. Olnud juba kesköö. Ei kuskil aga rabal äärt, ega mingit tulukest, mis annaks märki inimeste elumajade ligidusest. Äkki mees näeb, kesk raba suur maja, tuled põlevad akendel. Jnimesed käivad sisse ja välja, sepad taovad sees, lõõtsa tõmmatakse. Astub mees majja sisse, küsib mis maja see on. Sisse astudes paneb püssi läve kõrvale välja. Vastatakse talle seest, et selles majas tehtavat inimesi uueks. Praegu tehtavat parajasti üht meest ümber, kui see aga valmis saavat, siis tulla järg tema kätte. Mees mõtelnud veidra asja üle järele. Viimaks olnudki ümber tegemise kord juba tema käes. Toodud mehele kott ette, suu lahti, kästud sisse astuda. Sees tehtavat ta uueks. Mees tõstnud jala koti suu kohale ise öelnud:
armas issa poeg ja püha vaim aidake mind ise, pole mul ennem tulnud ennast uueks teha lasta, aga nüüd ei tea kuidas läheb.
Kui ta nii öelnud, siis kadunud maja kus ta sees olnud ühes tulede ja taguvate seppadega. Mees seisnud laia kivi all (turba haua) soo mülka äärel, teine jalg mülka kohale tõstetud, käega hoiab männa oksast kinni. Sama männa harude vahel toetus mehe püss, mille ta natukese aja eest oli pannud säravate akendega maja ukse kõrvale välja.
ERA II 3, 389/91 (24) < Saarde khk, Kilingi v - Ed.J.Kase < Liisa Talts, s. 1867 a. (1928)
Lisaandmed
Tekstimärkus skaneeritud, kollatsioneerimata
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 6008
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev 08.06.2005
Lisatud 20.06.2012 15:45
Viimati muudetud 14.02.2019 12:50
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 3
Säilik
Pala