Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 270, 83/7 (1)
Täisviide ERA II 270, 83/7 (1) < Tarvastu khk, Tarvastu v, Aadami-Hansu t. - Jaak Veskemäe < Märt Perlus, 78 a. (1940)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:270LK1:83LK2:87Pala:1
Kogumisaasta(d) 1940
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Märt Perlus koguja onu Viljandimaa, Tarvastu, Tarvastu v., Aadami-Hansu t.
78 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Veskemäe
Teksti sisu
Objekti liik talu, mägi, mõis, kõrts, oja, sild, jõgi
Tegelased isik
Muud märksõnad sõda
Žanr andm, ul, aj
Jututüüp Härma sõda e. Holstre ja Tarvastu poiste vaheline "sõda" Härma t. tütarde pärast; ka väiksemad kaklused mitmel pool eri k-de ja v-de poiste vahel.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Härma jõgi ja sild
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana vald Tarvastu
Vana küla Mõnnaste
Täpsem asukoht Härma ja Asuri talu juures
Uus maakond Viljandi maakond
Märkus uus vald: Paistu/Tarvastu
Koht 2
Objekti nimetus Härmamäed
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana vald Tarvastu
Vana küla Mõnnaste
Täpsem asukoht Härma ja Asuri talu juures
Uus maakond Viljandi maakond
Märkus uus vald: Paistu/Tarvastu
Koht 3
Objekti nimetus Härma ja Asuri talu
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana vald Tarvastu
Vana küla Mõnnaste
Täpsem asukoht Härma ja Asuri talu juures
Uus maakond Viljandi maakond
Märkus uus vald: Paistu/Tarvastu
Tekst
Härma sõda.

Mis see tähendab
Kui talvel taevas punetab
See imeline tulevärk
See oli Härma sõja märk

Neid laulusõnu kuuldub tihti vanematelt inimestelt tihti kui jutt on mõnest kaklusest või löömingust, sest "Härma sõda" oli vanasti ümbruses suurim kakelus, mis leidis aset Tarvastu vallas Mõnnaste külas Härma talu juures umbes seitsekümmend aastat tagasi täpset aasta arvu pole meeles. Kuna vanasti olid tihti suured kakelused poiste vahel, küll tüdrukute pärast ja vahel ka lihtsalt jõu pärast, et kus külas on kõvemad poisid. Nii juhtus Tarvastus et kakeldi mitme küla poiste vahel, kus siis kõvemaks külaks oli Mõnnaste küla. Pääle selle oli kakelus ka valdade vahel. Nii kaklesid Tarvastu ja Suislepa poisid ja kakelus leidis aset kahe valla piiril kus just valla valla piiril oli oja ja kummalgi pool oja olid kõrtsid üks Suislepa teine Tarvastu oma.
Holstre ja Tarvastu piiril jookseb aga jõgi mida kohal nimetatakse Härma jõeks ja ainus sild asus Hama talu juures, nii siis muidugi oli suurim liikluskoht mööda Härmat. Kuna aga Tarvastu, eriti aga Mõnnaste põisid puutusid vähe Holstre poistega kokku siis oli ka Holstre ja tarvastu vahel vähem kakelusi. Enamjagu kakelusi Tarvastu ja Holstre poiste vahel oli Holstre mõisas ja Pirmastu kõrtsi juures siis kui Tarvastu poisid tulid Viljandist pilluti neid kividega ja kaigastega ja vahel oli isegi suuremaid lööminguid kus mindi päris käsitsi kokku. Kõvemateks olid aga Tarvastu poisid. Säält siis kasvas järjet Holstre poistel viha Tarvastu poiste pääle.
Kuna Härma talu asub just Tarvastu ja Holstre piiril ja teda kolmest küljest piirab Holstre vald, siis mõistagi et Holstre poisid käisid Härmal kus oli sel' ajal kaheksa tütart, kes kõik parajas mehele mineku eas. Kuna aga Tarvastu poistele see ei meeldinud siis otsustati Holstre poistele kätte maksa ja korraldati suurem lööming Härma ja Asuri talude juures, mida hiljem nimetati Härma sõjaks.
Sõda algas Tarvastu poiste pääle tungiga Asuri talu juurest. Holstre poisid olid osa Härma talus ja suurem osa peidus Härma mägedes. % Härma talu juures ümbes kümme vähemat mäge mida nimetatakse "-Härmamäed-" % Tarvastlasi juhatas keegi kangem poiss keda hüüti kindral Legro'ks ja tema abiks teine tarvastlane n n. hüüdnimega Osman pasha, kodanlise nimega Jaan Perlus, praegu surnud.
Tarvastu poisid tungisid pääle kaigastega ja lõid Holstre poisid talust välja kuni mägedeni kus oli tihe mets. Säält aga tormasid Holstre poiste abiväed pääle pildudes kividega ja ajades Tarvastu poisid tagasi. Holstre poisse oli liig palju siis sellepärast oli ka põgenemine raske, nii et jäeti isegi maha riideid ja kübaraid. Ka päälik Legro oli oma kasuka visanud Asuri talu aia pääle. Sellega võitsid "sõja" Holstre poisid. Kuid aga sellega ei võitnud mitte Holstre poisid, sest Härma tütred said siiski suurem jagu mehele Tarvastusse, osa aga ka Holstresse kus neid nimetatakse tänapäevani nende talu nimedega kuhu nad said: Köösi Mari - Oja Anu - Öö Epp - Vasara Kadri - Vasara=Tenga Elds - Vanagu Reet - Kipi Mall ja Hansuveski Liis.
Härma talu sai aga ainsale pojale Tõnis'ele kelle poeg Juhan praegu seda peab.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 5890
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 08.06.2007
Lisatud 20.06.2012 15:44
Viimati muudetud 22.07.2018 14:02
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 270
Säilik ERA-13312-41229-22740
Pala ERA-14132-46320-61159