Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 270, 201/2 (16)
Täisviide ERA II 270, 201/2 (16) < Tarvastu khk, Tarvastu v., Ämmuste k, Kautsi t. - Jaak Veskemäe < Andres Kask, 48 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:270LK1:201LK2:202Pala:16
Kogumisaasta(d) 1940
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Andres Kask Viljandimaa, Tarvastu, Tarvastu v., Ämmuste k., Kautsi t.
48 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Veskemäe
Teksti sisu
Objekti liik kivi, kirik, talu
Tegelased isik
Muud märksõnad varandus, sõda
Žanr paj, andm, ol, aj
Jututüüp Kivi märgiga 607 - arvatud, et kellalööja peitnud sinna alla sõja ajal rüüstajate eest kiriku vara; talude ümber paigutamisest.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus kivi märgiga 607
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana vald Tarvastu
Vana küla Ämmuste
Vana talu Vaska
Täpsem asukoht Vaska talu maa sees suure tee ääres
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Uus küla Ämmuste
Tekst
Märgiga kivi
Tarvastu vallas Ämmuste külas "Vaska" talu maasees suure tee ääres seisab suur kivi. Sllel kivil on tee pool küljes pääle tehtud number 607 Ümber numbri on neljakandiline ring raiutud. Lähemal vaatlusel selgub et et see märk on raiutud kivile mõne vaga viletsa kiviraiumise vahendiga ja juba ennemal ajal. Rahva suust kuuldub et sinna olevat vanaste peidetud raha selle kivi alla. Ka olnud sääl lähedal vanaste Peetri talu hooned, mis aga hiljem ära lõhutud ja uued hooned tükkmaad kaugemale viidud. Ka teatakse rääkida et selle kivi alla olevat peidetud ka muid kuld ja hõbe asju, sest vanaste olnud selle koha läheduses kus asub kivi, ka kiriku kellalööja koht, mis aga hiljem maha lõhutud ja viidud praeguse asukohta Kautsi tallu. Praegused Kautsi talu maad olnud see kord Peetri talu järgi. Hiljem aga kui Peetri talu päriseks ostetud, siis eraldatud see osa mis kellalööja käes ja antud kellalööjale pärisomanduseks. Nõnda siis kui see kellalööja tare olnud alles sääl Vaska talu piiri ääres kivi lähedal, toonud kellalööja kiriku väärt asju sinna oma juurde varjule, sest kardetud et need kirikust ära varastatakse sest siis olnud sõja aeg ja olnud palju igasuguseid röövijaid ja vargaid. Ka kodus ei ole kellalööja tohtinud neid asju pidada vaid peitnud sinna suure kivi alla sügavasse maa sisse. Et aga mitte ära unustada kohta kuhu asjad peidetud raiutud siis sellele kivile märk pääle. Sel' ajal olnud selle kivi ümber palju niisuguseid suuri kive.
Lisaandmed
Sisu kommentaar Huvitav pala [p.]
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 5822
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 14.06.2007
Lisatud 20.06.2012 15:43
Viimati muudetud 22.07.2018 16:27
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 270
Säilik
Pala