Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 270, 295/8 (18)
Täisviide ERA II 270, 295/8 (18) < Tarvastu khk, Tarvastu v., Ämmuste k, Roti t. - Jaak Veskemäe < Jaan Simm, 74 a. (1940)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:270LK1:295LK2:298Pala:18
Kogumisaasta(d) 1940
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jaan Simm Viljandimaa, Tarvastu, Tarvastu v., Ämmuste k., Roti t.
Viljandimaa, Tarvastu, Hiire t.
74 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Veskemäe
Teksti sisu
Objekti liik tee, karistuspaik, kirik, kelder
Tegelased vaimolend, rahvas
Muud märksõnad surm, usk
Žanr aj, üh
Jututüüp Kirikus käimisest ja käimata jätmise pärast nuhtlemisest; kiriku keldrisse müürimisest ja salakäikudest kirkust Mikatsi orgu ja vana linna katuse ala; hirm kirikus olevate vaimude ees ja palved mujal
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus maa-alune tee
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana vald Tarvastu
Vana küla Tarvastu?
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Koht 2
Objekti nimetus kirik
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana vald Tarvastu
Vana küla Tarvastu?
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Tekst
Kirikus käimisest
Ennemal ajal pidänu egalt talult peremees ja perenaine iga pühapäev kirikun käima. Rohkem kui kaits pühapäevä es või käimata jätta. Kui mõni käis vähem kirikun kui pidi käimä sõs sai selle eest nuhelda. Iga käimätä jäänu kõrra eest sai korra nuhelda. Nuheldi kiriku man. Sääl oli üleval post kelle külgi seoti si kinni keda nuheldi. Keskmine nuhtlemise taks ollu kaitskümmend viis rapsu. Alati kui inimese kirikust kodu tullu sõs koneldu ikki et näe paa Jaak või mõni muu sai täemba jälle ärä oma kaitskümmendviis. Õige vanemal ajal ollu viil seäviisi et kes joba mitu setu kõrda nuhelda oli saanu nii ollu sõs kiriku viha alutse ja neid tapet vahel ära ja ka müüritu elusalt sissi. Siande sissi müürimise koht oli kiriku põhja all. Sääl ollu suur keller kos sõs keldre seinte sissi müüritu inimene elust peräst sissi ja sääl sõs pidänu väeval olema seni kui äa surnu. Sinna keldrese käinu sala käik sissi altre mant siandse kohapäält kos ta kellegile ei ole silma paistan. Si keller pidanu olema õige suur ja sügävan maa sehen ja säält pidanu minema kaits sala käiku. Üits käikest pidi tulema Mikatsi orgu ja tõine jälle vana linna pääle katuse ala. Mikatsi orun om selle käigu ots viil praegu nätä. Sääl om ka viil tõine käik mis pidavat minema ristirehe kaudu ka vana linna pääle. Ennemal ajal oli si käik vana linna pääl peris valla ja käisime tükk maad sehen, aga viimate tuli suur raud uks vastu ja es sa sõs edesi minna Nüüd om sääl si auk ammu kinni aet ja ei tahaga aste enäm mäletada kos kohal ta oli. Kiriku mant oli käik selgeste näta sõs kui vana kirik ära põles. Sõs oli ka si keller näta kos inimesi piinatu. Pääle kiriku põlemist käisime sääl keldren peris sehen. Sääl oli mitmel kohal nätä luid ja müüri sehen auke ja siansit salajasi urkit. Peräst kui akati uut kirikut ehitama sõs aeti nii keldre ja augu puha kinni. Ka aeti ennemalt siast juttu et kirikun ollu tondi ja selleperäst ei ole julgenugi mõni kirikusse minnä ja sõs ollu siansit kohte kirikust kaugemal kos kokku käit palvetaman. Neid ollu Vooru kandin Kärsne pool ja taga Mõnnasten.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 5819
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 25.06.2007
Lisatud 20.06.2012 15:43
Viimati muudetud 22.07.2018 16:32
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 270
Säilik ERA-13312-41229-22740
Pala ERA-14132-46314-91575