Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 244, 75/7 (6)
Täisviide ERA II 244, 75/7 (6) < Rõuge khk., Kose k., Valgjärve t. < Rõuge khk., Kasaritsa k., Kunna-Lannu t. - Richard Iisak < isalt, Jaan Iisak, 62 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:244LK1:75LK2:77Pala:6
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jaan Iisak koguja isa Võrumaa, Rõuge, Kasaritsa v., Kose k., Valgjärve t.
Võrumaa, Rõuge, Kasaritsa k., Kunna-Lannu t.
62 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Richard Iisak 1925 sünd. 26. sept. 1925 a.
Teksti sisu
Objekti liik järv
Tegelased vaimolend
Žanr muist, u
Jututüüp Pappjärve näkk lubab hingelise/ristimata lapse ja tossulise/varsa eest raha. Mees annab lapse asemel kassi, raha tagasi.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Pappjärv
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Kose
ERA kood Rõu_007
Arheoloogiakood a1585
Uus küla Kose al.
Tekst
Võrust nelja kilomeetri kaugusel Vastseliina tee ääres on järv, nimega Pappjärv. Selles järves elavat kuri näkk. Mõnikümmend aastat tagasi olevat kord ühele Kasaritsa mehele unenäos öeldud Pappjärve näki poolt, et too mulle üks hingeline ja üks tossuline ja ma annan sulle hulga raha. Kolm ööd olla see mees järjest seda und näinud. Siis võtnud see mees nõuks näki käsku täita. Tossuliseks valinud ta oma varsa ja hingeliseks otsustanud ta varastada lähedalolevast talust väikest last. Kõigile püüetele vaatamata ei läinud talle aga lapsevargus korda. Nüüd võtnud mees oma kassi, pannud selle pihtsärgi (vanaaegne kuub) sisse, köitnud varsale selga ja läinud Pappjärve äärde. Seal hõiganud mees:\" Näkk!\" Kohe hakanud vesi keerlema ja veepinnale ilmunud koletis, suur rahakast turjal. Võtnud mehelt varsa kassiga seljal ja annud mehele rahakasti. Näkk võtnud varsa käekõrvale ja hakanud järve minema. Kui vesi aga puutus kassi külge, hakanud see näuguma. Nüüd taibanud näkk pettust, tulnud ja võtnud mehelt raha ära ja andnud varsa kassiga tagasi. Mehel olnud kahju küll hulgast rahast, aga polnud enam midagi teha. Võtnud siis varsa käekõrvale ja hakanud koju poole minema, aga kuhu ta astus, ikka ees tuli ja vesi. Küll lugenud mees issameiet edeaspidi ja tagurpidi, aga midagi ei tähendanud - ikka vesi ja tuli ees. Ei pääsenud vaene mees siis enne hädast, kui kukk laulma oli hakanud, alles siis oli vesi ja tuli kadunud ja mees oli viimaks leidnud kodutee.
Redigeeritud tekst
Võrust nelja kilomeetri kaugusel Vastseliina tee ääres on järv nimega Pappjärv. Selles järves elavat kuri näkk. Mõnikümmend aastat tagasi olevat kord ühele Kasaritsa mehele unenäos öeldud Pappjärve näki poolt, et too mulle üks hingeline ja üks tossuline ja ma annan sulle hulga raha. Kolm ööd olla see mees järjest seda und näinud. Siis võtnud see mees nõuks näki käsku täita. Tossuliseks valinud ta oma varsa ja hingeliseks otsustanud ta varastada lähedalolevast talust väikese lapse. Kõigile püüetele vaatamata ei läinud tal lapsevargus aga korda. Nüüd võtnud mees oma kassi, pannud selle pihtsärgi (vanaaegne kuub) sisse, köitnud varsale selga ja läinud Pappjärve äärde. Seal hõiganud mees: \"Näkk!\" Kohe hakanud vesi keerlema ja veepinnale ilmunud koletis, suur rahakast turjal. Võtnud mehelt varsa kassiga seljal ja annud mehele rahakasti. Näkk võtnud varsa käekõrvale ja hakanud järve minema. Kui vesi aga puutus kassi külge, hakanud see näuguma. Nüüd taibanud näkk pettust, tulnud ja võtnud mehelt raha ära ja andnud varsa kassiga tagasi. Mehel olnud kahju küll hulgast rahast, aga polnud enam midagi teha. Võtnud siis varsa käekõrvale ja hakanud kodu poole minema, aga kuhu ta astus, ikka ees tuli ja vesi. Küll lugenud mees issameiet edaspidi ja tagurpidi, aga midagi ei tähendanud - ikka vesi ja tuli ees. Ei pääsenud vaene mees siis enne hädast, kui kukk laulma oli hakanud, alles siis oli vesi ja tuli kadunud ja mees oli viimaks leidnud kodutee.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 5432
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 15:40
Viimati muudetud 22.11.2016 15:59
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 244
Säilik ERA-13107-42678-58431
Pala ERA-16326-57562-35047