Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 237, 57/9 (10)
Täisviide ERA II 237, 57/9 (10) < Helme khk, Helme v., Taagepera k, Ribuski t - Lilly Vister < Jaak Vister, 58 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:237LK1:57LK2:59Pala:10
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jaak Vister Viljandimaa, Helme, Taagepera (nüüd Helme) v., Taagepera k., Ribuski t.
Kure t.
58 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lilly Vister 1921
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu, talu
Tegelased vaimolend, isik
Žanr muist
Jututüüp Talu kalmistu külje all, kus ühtelugu vaime nähtud - lood kummitustest
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus vaimude maja
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Helme
Vana vald Taagepera
Vana küla Ala
Täpsem asukoht Teisel pool Ala veskit surnuaia külje all
Uus maakond Valga maakond
Uus vald Helme vald
Tekst
Taagepera ümbruses on mitmed talud ja kohad, kus arvatakse varemini vaimud olevat. Mõnedes neist on aga ka alles hilisemal ajal vaime nähtud. Teisel pool Ala veskit surnuaia külje all asuv maja olevat üks vaimude maja. Kummalised lood on ühenduses eluga selles majas.
Ühe talu endine peremees oli sääl olnud korteris. Räägitakse, et see peremees olla maailma sõja lõpppäevail lasknud saksa ohvitseri pähe ühe Ala mehe maha, raiunud käed jalad otsast ning peitnud ära. Nüüd aga ei andvat vaimud sel peremehel enam hingerahu, vaid käivad alati sääl kummitamas.
Kord öösi hõiganud seda peremeest keegi nimepidi. Peremees mõtelnud, et naine hõikab, vaadanud, aga üks valge võõras naine seisnud sängi jalutsi taga ja vahtinud talle otsa. Peremees tõusnud istukile, vaadanud naisele otsa. Ka naine vaadanud peremehele otsa. Viimaks käratanud peremees, et kes sa oled, kasi minema. Naine hakanud taganema. Taganenud ahjuni ja kadunud järsku ära. Teine kord nainud peremees jälle unest ärgates, et suur koer on tema voodi ees ja ei lähe ega lähe ära. Peremees läinud lööma, löönud aga õhku käega, koer olnud kadunud.
Kord ühel ööl hakatud jälle voodit vedama, kus maganud perenaine tütrega. Veetud nagu krägin. Perenaine hirmul, vaadanud, pole olnud kedagi. Uinunud uuesti. Varsti veetud aga jälle voodit. Võtnud viimaks tule üles, siis pole enam veetud.
Ühel päeval läinud tütar lauta lehmale heinu andma. Järsku näinud, et üks suur käsi tulnud läbi akna sisse. Tütar jooksnud karjudes välja. Väljas pole aga kedagi olnud. Pääle nende kimbutanud vaimud sääl ka teisi. Samal ajal elanud sääl keegi preili. Enne magama minekut tema pannud alati oma käekella voodi ette öölauale, et ärgates kella vaadata. Ühel ööl ärganud ta üles, vaadanud kella, see olnud alles üsna vähe ja nii heitnud uuesti magama. Hommikul ärgates tahtnud jälle vaadata kella, aga kella polegi. Otsinud kõik kohad läbi, aga asjata. Läinud siis teise tuppa teiste inimeste juurde ja rääkinud neile. Nemad aga pole sellest midagi teadnud, sest uks olnud öösi lukus. Läinud siis uuesti tuppa, otsinud, aga pole leidnud. Teinud siis voodi üles ja läinud uuesti teiste poole. Tagasi tulles leidnud ta omaks imestusek, et tema käekell olnud voodi padja peal. Niisuguseid juhtumisi olnud sääl igal, mispärast see preili öelnud isegi, et ega siin muidu elada ei saa, peab maja laskma pühitseda.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 4850
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 11.05.2007
Lisatud 20.06.2012 15:35
Viimati muudetud 24.10.2017 02:25
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 237
Säilik ERA-13107-42222-32647
Pala ERA-14132-46196-30893