Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 237, 374/7 (22)
Täisviide ERA II 237, 374/7 (22) < Paistu khk., Holstre v., Raassilla k., Nugise t. – August Soosaar, Viljandi Poeglaste gümnaasiumi õpilane < Ann Metsamärt, 70 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:237LK1:374LK2:377Pala:22
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Ann Metsamärt Viljandimaa, Paistu, Holstre (nüüd Paistu) v., Raassilla k., Nugise t.
70 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
August Soosaar 1921 s. 1921, Viljandi Poeglaste Gümn. 1. kl. õpil.
Teksti sisu
Objekti liik talu
Tegelased isik
Žanr aj, paj
Jututüüp Viidika t. perenaise langemine pardiajajate kätte ja tema tagasitee Venemaalt.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Viidika talu
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Vana vald Holstre
Vana küla Holstre
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Paistu vald
Uus küla Holstre
Tekst
Praegusest Viidika (talu Holstres) perenaisest 6 põlve tagasi, elanud talus noor peremees ja perenaine. Sel ajal ajanud pardiajajad mööda maad ringi. Juhtunud neid kord salk Viidikalegi. Mees löödud uimaseks ja naine viidud Venemaale. Enne minekut saanud naine mehele veel karjuda, et see teda seitse aastat ootaks; kui teda selle aja jooksul tagasi tulnud pole, siis otsigu mees tütrekesele uus ema.
Möödusid seitse aastat. Kuna naisest ikka veel midagi kuulda polnud, siis läinud mees Kantsi peretütrele kosja.
Päeval enne pulmi hoidnud väike tütarlaps (mehe tütar eelmisest abielus) nurmel lambaid. Metsast tulnud võõras naisterahvas ja hakanud sõbralikult vestlema lapsega. Lasknud teda otsida endal pääd, saanud kuulda, kes laps oli ja nimetanud ennast lõpuks tema emaks.
Laps jooksnud koju ja teatanud seal ema tagasitulekust. Sedamaid lõpetatud ettevalmistused pulmadeks ja kadunud naine võetud rõõmuga tagasi.
Õieti oligi mees püüdnud pulmadega viivitada nii kaua kui võimalik, kuna ta oli kord unes näinud, et suur valge emahani lennanud idast ja laskunud Viidika nurmele. Mees arvas selle unenäo tähendavat tema Reeda tagasitulekut.
Reedal oli Venemaale jäänud mees ja kaks last. Mees polnud midagi teadnud tema põgenemisplaanidest, ämm oli neid taibanud küll, ei ole aga katset teinud teda tagasi hoida. Oli isegi hää nõuga toetanud naise põgenemist. Nimelt soovitanud ta naisel panna jalga tagurpidi viisud. Naine teinudki niimoodi ja suutnud mitmel korral petta tagaajajaid. Siiski oli ta kolm korda hädas olnud ja palju ei puudnud, et ta oleks otsijate kätte langenud. Esimesel korral ta oli jooksnud teeäärsesse kõrtsi. Kõrtsinaine kedranud seal ja põgenik peitnud tema pingi alla, kust teda ei leitud. Teine kord pääsnud naine tagaajajate eest silla alla peitu ja kolmandal korral roninud ta viimases hädas tee ääres vedeleva hobusekorjuse sisemusse. Võideldes niiviisi paljude raskustega oligi vahva naine jõudnud tagasi.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 4747
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 12.09.2007
Lisatud 20.06.2012 15:34
Viimati muudetud 24.10.2017 14:00
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 237
Säilik ERA-13107-42222-32647
Pala ERA-14132-46188-16551