Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 237, 163/9 (5)
Täisviide ERA II 237, 163/9 (5) < Tarvastu khk., Tarvastu v., Suurküla., Piiri t. – Noimi Kobin, Tarvastu algkooli õpilane < Juhan Park, 61 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:237LK1:163LK2:169Pala:5
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Park koguja kasuisa Viljandimaa, Tarvastu, Tarvastu v. (nüüd Helme khk., Põdrala v.), Suurküla, Piiri t.
Viljandimaa, Tarvastu, Suislepa v., Pargi t.
61 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Noimi Kobin 1925 s. 1925, Tarvastu algkooli 6 kl. õpilane
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Tegelased loom/lind/kala, rahvas, mõisnik
Muud märksõnad lõbustus
Žanr nlj, üh
Jututüüp Härra käsib setul külaliste lõbustamiseks oma kaasasoleva vara järgemööda hävitada.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Tarvastu mõis
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana vald Tarvastu
Vana küla Tarvastu
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Uus küla Tarvastu
Tekst
Kord pidas Tarvastu mõisahärra jahupidu. Ka teistest mõisatest oli külalisi kokku kutsutud.
Tee läks mööda mõisast. Sel ajal juhtus mõisast mööda minema setu oma kausikoormaga. Härra kutsus setu külaliste hulka, et külalistele midagi huvitavat teha setuga.
Härra ütles setule: "Peksa oma potid ja kausid puruks."
Setu hakkas paluma: Ei, nuh või, kost muh jälle asemele saa.
Härra: "See on minu käsk, seda pead täitma." Setu ei saanud parata. Küll palus vastu, aga midagi ei aidanud. Setu pidi oma potid puruks peksma. Seda naeru, mis siis oli külaliste seas. Setu ise aga oli nukker.
Härra ei lepi sellega, vaid annab uue käsu. "Löö tökati vaadi ost sisse!"
Setu paluma: "Pai härra, ei nuh või, tökat juuks nuh maha. Härra ei jäta järele ja setu lööb tökati vaadi otsad sisse. Tökat oli, mida setud vedasid külamööda. Nad nimetasid seda "täutaks". Külalised naersid jälle ja hullutasid setud. Siis andis härra setule püssi ja käskis hobust maha lasta.
Setu paluma: "Pai härra, sii nuh miu viimäne vara, kost mu jälle asemele saa. Härra aga käseb. Setu peab hobuse maha laskma.
Vanasti oli mõisahärra, nagu maapealne Jumal, selle käsku pidi täitma iga sammu peal. Nüüd käseb setu vankert puruks peksa. Setu palub küll, aga midagi ei aita. Setu tapab vankri tükkideks. Viimane käsk oli härral: "Roni tökati vaadist läbi." Setu paluma: "Pai härra, ei nuh või, mul vaste rüü sällan, sõs olema kik musta.
Härra ei jäta. Setu peab ronima läbi tökati vaadist. Nüüd on setu kui koletis. Üleni tökatiga koos. Tema valge rüü oli must. Külalistele tekistab see aga kõige rohkem lõbu.
Siis viidi setu kuhugile kõrvalruumi, anti talle vett, et ta peseks end puhtaks. Siis toodi talle vanemaid riideid selga ja kutsuti talli. Käski setud valida endale uus hobune, aga suhu ei tohi vaadata. Setu valib hobuse. Siis antakse talle uus vanker ja 25 rubla raha. Kui setu jõudis natuke maad edasi, hüppas vankrilt maha ja vaatas hobusele suhu. Seda oli härra aga järele uurida lasknud ja kutsus setu tagasi. Käskis setud hobust talli tagasi viia. Setul oli nüüd tuline kahju, sest see oli noor hobune. Ta saadeti jalgsi minema. Kui ta oli saanud natuke maad edasi, kutsuti ta uuesti tagasi. Teda lasti jälle uus hobune valida. Nüüd sai alles setu minema. Aga kahjuks oli setul nüüd vana hobune.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 4641
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 17.05.2007
Lisatud 20.06.2012 15:33
Viimati muudetud 24.10.2017 23:27
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 237
Säilik ERA-13107-42222-32647
Pala ERA-14132-46163-90036