Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 237, 109/17 (4)
Täisviide ERA II 237, 109/17 (4) < Tarvastu khk., Tarvastu v., Ojamuku t. - Milda Vendelin, Tarvastu algkooli õpilane < Jüri Vendelin, 75 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:237LK1:109LK2:117Pala:4
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jüri Vendelin koguja vanaisa Viljandimaa, Tarvastu, Tarvastu v., Porsa k. (?), Ojamuku t.
75 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Milda Vendelin 1926 s. 1926, Tarvastu algkooli 5 kl. õpilane
Teksti sisu
Objekti liik tee, kelder, mõis, koobas, maa-alune tee, jõgi
Tegelased isik
Žanr arh, paj, andm
Jututüüp Kullamäe oru mäeseljal asetsevatest kahest koopast, millest viivat käigud Tarvastu mõisa keldrisse; käikude seintel joonised sõjariistadest
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus käigud Kullamäe oru mäeseljalt Tarvastu mõisa keldrisse
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Tarvastu
Vana vald Tarvastu
Vana küla Tarvastu
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Tarvastu vald
Uus küla Tarvastu
Tekst
Läksin kord oma kooliõele külla. Oli ilus kevadine ilm jooksime õuel, ja ka kaugemal. Viimaks ütles Selma: (nii oli mu kooliõe nimi) "Läheme alla karjamaale ja ka jõe äärde, seal on väga ilus ja armas olla." Minul ka muidugi midagi selle vastu polnud ja nii siis ka läksime. Sääl jooksime ja hullasime niipalju kui süda soovis. Viimaks Selma ütles: "Vaata mis siin on!" Sinna poole vaadates kuhu ta näitas kohkusin päris ära, sest nägin oma eest kaht suurt koopa suud, mis oma sügavuse poolest mustendasid ja sellepärast päris koledat välja nägid. Selma ei kartnud neid sugugi, sest ta oli neid enamasti igapäev näinud. Ta hakkas tasa hiljukesi sinna poole minema, ka mina laksin kartlikult järele, sest pidi ju õige ettevaatlik olema, sest jõgi oli otse seal all ja võis ju iga vähem libisemine meid alla jõe lainetesse tõugata. Sest koopad seisid kõrge järsu mäe sees ja otse seal all lainetes sügav jõgi. Sinna jõudes läksime mõlemad koopasse sisse ja vaatasime ja uurisime neid koopaid mõlemaid, sest nad olid üks teisele üsna ligidal. Laksime tükk maad taga poole, aga käik (nagu neid nimetatakse) ei mõelnud lõppeda, vaid näis edasi Jumal teab, kui kaugele minevat. Meie muidugi kaugele julgenut minevat, sest oli niisugune õudne tundmus, et katsusime kui hästi kiiresti jälle välja saaks. Koopa seinad olid nii kõvad, et käega katsudes võis arvata, et see peris kivi sein on, aga muidu ta oli ikka savi. Käigud olid nii avarad, et meil tuli ikka natuke küürus käia.
(järgneb)
(Järg)
Seintel oli sisse raiutud ka mitmesuguseid sõja riistade mudeleid, muist vana aegseid ja muist nüüdse aegseid. Säält ära tulles istusime murule maha kus Selma mulle nende käikide üle pikemat seletust andis. Nagu ta oma vanemailt kuulnud, olevat need käigud pärit muistseist aegadest. Nad olevat nii pikad, et ulatuvat kuni Tarvastu mõisa harrastemaja keldrini. Nad olevat tehtud selleks, et kui juhtub sõda või mõni muu häda tulema, et siis oleks võimalik põgeneda. Need käigud asuvad Tarvastu mõisast edela pool ja nende pikkust arvatakse umbes kolme kilomeetrile. Seda mäge milles käikude avaused asetsevad nimetatakse: "Kullamäe oruks".
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 4631
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 16.05.2007
Lisatud 20.06.2012 15:33
Viimati muudetud 24.10.2017 23:38
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 237
Säilik ERA-13107-42222-32647
Pala ERA-14132-46168-81281