Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 563 (1)
Täisviide ERA II 236, 563 (1) < Karksi khk., Polli v., Erdu t. - Aksel Eek, Nuia algkooli õpilane < Juhan Aabram, 63 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:563LK2:Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Aabram Viljandimaa, Karksi, Polli v., Erdu t.
63 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Aksel Eek Nuia algkooli õpilane
Teksti sisu
Objekti liik soo/raba, jõgi, allikas, järv, org
Tegelased vaimolend, loom/lind/kala
Muud märksõnad surm
Žanr topon, paj
Jututüüp Nuuda mädajärve uppunud orjuse ajal roavedaja ühes hobusega; arvati järvevana teoks; paari nädala pärast oli uppumiskohas selge veega allikas, nüüd jõgi; järve nimi tulnud talu järgi
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Nuuda mädajärv
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Karksi
Vana vald Polli
Täpsem asukoht Paar km Erdu talust eemal
ERA kood Krk_Metsaküla_03
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Karksi vald
Tekst
Nuuda mädajärv
Paar kilomeetrit meie kodukohast eemal asub org. Orus voolab jõgi, mis ennemalt olnud järv. Nüüd on see järv juba kinni kasvanud. Ümbrus on aga veelgi mäda ja vajub jalgade all. Ümbruskaudne rahvas teab rääkida, et sinna uppunud vanasti orjuse ajal roavedaja ühes hobusega. Siis olnud järv ja selle ümbrus mõisa oma. Järveäärset heinamaad olnud raske niita.
Ühel ilusal päeval läinud mõisateolised heinamaale kuhja tegema. Hakatud ruge vedama. Road olnud õige lähedal järvele ja seepärast ei julgenud sinna keegi hobusega järele minna. Siis öelnud üks teomeestest: \"Teie rumalad, umbe kasvanud järve kardate, arvate et vajub või!\" Tõmmanud siis hobuse, ilma et teised keelata saanudki, ja rutanud järve äärde. Saanud mees hobuse ette rakendada, polnud midagi veel juhtunud. Saanud aga mees ja hobune paar sammu astuda, kõlanud hele huige ja mulinal keetnud maa endast musta soopori välja. Hobune tõusnud tagumistele jalgadele ja vajunud. Mees, kel ohjad jalgu jäänud, kadunud ühes hobusega. Kui julgemad inimesed kohale jõudnud, ei näinud nad muud kui gaasimulle, mis pori endast välja ajanud. Paari nädala pärast mindud vaatama, puhas selge allikas olnud seal, kus vaene mees oma elu kaotas. Vanarahva arvamise järele järvevaimu või näki pärast. Meie ajal on allika ümbruses pind juba kõva ja on katsutud ära mõõta selle allika sügavust, aga pikemgi ritv pole põhja ulatanud. Kohta ja selle ümbrust on talu järgi hakatud hüüdma Nuuda mädajärveks.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas ja redigeeris USN; OHTO
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 4591
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 06.03.2007
Lisatud 20.06.2012 15:33
Viimati muudetud 17.10.2017 11:46
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala FO-14017-17912-50417