Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 329/32 (7)
Täisviide ERA II 236, 329/32 (7) < Halliste khk., Pornuse v., Kaubi k. < Karksi khk., Polli v. - Eduard Laanemäe, Pornuse algkooli õpilane < Jaan Milistver, 60 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:329LK2:332Pala:7
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jaan Milistver Viljandimaa, Halliste, Pornuse (nüüd Halliste) v., Kaubi k.
Viljandimaa, Karksi, Polli (Karksi) v.
60 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Eduard Laanemäe Pornuse algkooli õpilane
Teksti sisu
Objekti liik mõis, talu
Tegelased isik, valitseja
Muud märksõnad sõda
Žanr paj, aj
Jututüüp Mäkiste t. perenaine päästab Rootsi kuninga venelaste käest, tänutäheks maad juurde; peremees käib Rootsts kirjade järele ja viskab vembu; õpetaja Schneider põletab kirjad, kuna tahab mõisapreilit kosida - Mäkiste maad jäävad end.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mäkiste talu
Vana maakond Pärnumaa
Kihelkond Halliste
Vana vald Halliste/Karksi
Vana küla Mägiste
Uus maakond Viljandi maakond
Tekst
Mäkiste talu
Kord Põhjasõja ajal põgenenud Rootsi kuningas venelaste eest. Venelased olnud tal juba üsna kannul. Ta jõudnud Mäkiste tallu ja palunud perenaist, et see ta ära peidaks. Perenaine käskinud kuningat ahju tükkida. Kuningas pugenudki suurde reheahju. Perenaine toppinud mõned haokubud tagant järele ja teinud ahjusuule peergudest väikese tulelõkke. Kui venelased tallu jõudnud, pole nad kuningat kätte leidnud. Kuningas kinkinud tänutäheks enda varjamise eest talule palju maad juurde. Ta lubanud ka pärast Rootsimaal sellekohased kirjad teha ja pärast Mäkistele saata. Kirjad oligi kuningas Rootsis valmis kirjutanud, aga mingil põhjusel jäänud need Mäkiste peremehele kätte saatmata.
Need maad, mis kuningas Mäkiste talule juurde lubas, olid teised inimesed väevõimuga ära võtnud. Peremehel ei olnud sellekohaseid kirju, mis tõendaksid, et need on tema maad. Pärast, kui juba mitu inimpõlve sellest ajast oli möödunud, kui kuningas Mäkistel käis, siis alles oli hakatud seda asja uurima. Mägiste peremees läinud Rootsimaale kirjade järele.
Ta oli olnud kange kriukamees ja pannud Stokolmi linnas ühele tänaval jalutavale härrale taelatüki taskusse. Tael hõõgunud taskus. Varsti hakanud tasku suitsu välja ajama. Inimesed jooksnud kõik kokku ja karjunud, et härra, sa põled ja härra, sa põled. Härrale jäigi arusaamatuks see taelalugu, ta polnud ju säärast riistapuud enne näinud. Mägiste peremees aga naernud habemesse. Mis tal viga naerda, ta oli ju kirjad kätte saanud ja teinud päälekauba väikese naljagi. Ta annud kirjad Halliste õpetaja Schneideri kätte, et see asjad jutti ajaks. Õpetaja pole seda asja aga korraldanud, vaid visanud kirjad ahju. Seda teinud ta sellepärast, et ta oli tahtnud Polli mõisahärra tütart naiseks võtta. Nad olnud ka mõisahärraga head sõbrad.
Nende kirjade järele oleks osa Polli mõisa maad Mäkiste külge liita. Mõisahärra seda muidugi ei tahtnud ja sellepärast viskas õpetaja kirjad ahju ja jättis asja korraldamata. Mäkiste jäi oma suuruselt ikka endiseks.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas ja redigeeris Mare Kalda 2006; OHTO
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 4547
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 05.03.2007
Lisatud 20.06.2012 15:32
Viimati muudetud 17.10.2017 12:08
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik ERA-13107-44410-70499
Pala FO-14017-17897-37932