Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 236, 106/12 (6)
Täisviide ERA II 236, 106/12 (6) < Halliste khk., Kaarli v. - Hugo Rummel, Araku algkooli õpilane < emalt, 43 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:236LK1:106LK2:112Pala:6
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
emalt Viljandimaa, Halliste, Kaarli v.
43 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hugo Rummel Araku algkooli õpilane
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu, mõis, mets
Tegelased vaimolend, loom/lind/kala, mõisnik
Žanr u, paj
Jututüüp Matsa mõisa kummistus (mustas riides naine) hoiatab hädaohtude eest; mõisa häärber ehitatud vanale kalmistule; Pada e. tondi metsa eksimisest
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Matsa mõis, Pada e. tondi mets
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Paistu
Vana vald Heimtali
Vana küla Peetri
Täpsem asukoht Hmtali v., Matsi(?) mõisas (praegune Peetri as.)
Uus maakond Viljandi maakond
Uus vald Pärsti vald
Tekst
Kui mia oma mihega viel elle Hmtali vallan Matsa mõisan (praegune Peetri asundus), sis johtus miul sääl kummalisi asju. Si mõisa häärbär om peris vanan surnuaian. Kui kööki kaju tetti, sis tulli säält surnu inimeste luid, vanu rahasid küll vällä. Ega see imeke ei ole, et sääl nüüd kummitab, aga sie om üits hää vaim, kes sääl ennäst vahel näidäb. Kige esimest kõrda näitat härra esi, va kadunud Matsa Kõima, olgu Jumal ta hingele armuline, siekõrd olli tema elu kõvaste hädaohun. Tema, miheke, heitnud õhtu magame, öö ollu kottpime ja õudus puha. Maganu juba natike aiga, ku tullu üits mustas rõivin näitsik ja raputanu härrat: Mis sa makad. Kõisma härkunu ja kuulnu akna man imeliku sahint, kennigi hiilnu läbi akna tuppa, vana härra ollu nagu kiitsu hirmust, õige tasa võtnu päitsist reolmre ja jäänu liigutemata kuulame, mies tulnu tuppa ja jäänu ka kulleme. Ta arvanu, et härra makkab, hakkanu kapi manu kobime, no aga ku sis Kõima karanu krapsti püstu ja käratanu käed üles. Varas hirmunu ja nuga pudunu maha. Sie olli üits tutva mies päris, aga kelm, ja ku see hää vaim ei ollus teda tullu üles aama, oles varas ta tapnu ja pallas riisnu.
Tõine kõrd olli jälle härra maganu ja jälle tullu seesama näitsik ja ütelnu: "Mis sa makad, mine lauta" ja ise kadunu. Kõima tõusnu üles ja lännu lauta vaatame, ja leidnu väikse sündünu latse ja lasnu puhtas pesta ja kohe ära ka risti. Aga latseke surnu ike ära varsti. Ema saadi ka kätte, oli oma karjus ja mait taht latse ära tappe, aga vaim es lase.
Kolmas kõrd näi miu mies. Tema viin hobused ristiku sööma ja heitnu parki puhkame. Äkki tullu mustan riiden tütarlaits ja üdelnu: "Ruttu üles" ja kadunu. Mies karanu kohe püsti ja vaadanu, mis om, aga ei kedagi. No lännu sis hobeste manu ja üits ollu hulluste kinni mäsnu ja oles kärvanu, kui vaim ei oles teda äratanu. Ku vast midagi ollu tuleman, sis ikke näutnud sie naisterahvas. Miul endal juhtus jälle Pada mõtsan imelike asju. Sie mõts om kohe häärberi lähuksin ja sedä mõtsa nimetetse ka tondi mõtsaks.
No sääl omgi tondid, mia olli esi nendege hädän. Lätsi ütsi kõrd seeni otsme ja saa juba mõtsa, ku tulli üits väike koeraräuts ja tõmmas miut mitu kõrda põllest. Viimati katte koer ärä ja mia kõnni iki, aga mitte ütte seent ei löua. Mõtli, et lää ärä kodu, aga ei saa enam mõtsast vällä, suma ja suma pool päiva, aga ise om see Pada mõts väike mõts. Sis ma aimasi, et see koer es olegi koer, olli vist tont ja essut miut. Sis ma palle ja palle mitu kõrda Issameiet ja viimati ike sai kodu. Kes sinna om lännu, ike essuve ärä, sääl om tondid, peris kindlasti tondid.
Lisaandmed
Tekstimärkus Sisestas ja redigeeris Mare Kalda; OHTO
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 4516
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 01.03.2007
Lisatud 20.06.2012 15:32
Viimati muudetud 15.10.2017 13:56
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 236
Säilik
Pala