Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 226, 375/7 (1)
Täisviide ERA II 226, 375/7 (1) < Keila khk., Harku v., Harku rdtj. – A. Viil < Julja Viil, sünd. 1901. a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:226LK1:375LK2:377Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Julja Viil koguja ema Harjumaa, Keila, Harku v., Harku raudteejaam
s. 1901
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Albert Viil 1926 s. 1926, Harku 6-kl. kooli õpilane
Teksti sisu
Objekti liik kivi, kirik
Tegelased rahvas, hiid/kurat
Žanr muist, topon
Jututüüp Tondi trepp e. kuidas vanapagan kirikut kividega loopis.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Risti kirik
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Risti
Vana küla Harju-Risti
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Harju-Risti
Koht 2
Objekti nimetus Tondi trepp
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Risti
Vana vald Kloostri
Vana küla Harju-Risti
Täpsem asukoht riigimetsas + u. 2 km Risti kirikus mere poole
Uus maakond Harju maakond
Uus vald Padise vald
Uus küla Harju-Risti
Tekst
"Tondi trepp".
Kord elanud Kloostri vallas, Kiriku küla lähedal suures ja paksus metsas kole tont. Ta käinud tihti küla elanikke kimbutamas. Rahvas teinud ka talle kurja, mis võinud. Nii läinud tükk aega mööda.
Viimaks ilmus tont jälle nähtavale. Seekord aga olnud tal hulga kurjemad kavatsused, kui enne. Ta tassinud hulga kive kokku, küll väikesi, küll suuri ja otsustanud nendega loopida uhke kiriku puruks, mis asetsenud küla keskel.
Tont oli kogunud paar päeva rammu suurte kivide viskamiseks ja sammus siis ühel õhtul üle karjamaa, oma kivide juurde. Sealt mõõtnud ta silmadega torni kauguse ära ja tõstnud suure kivi õlgadele ning hakanud hoogu võtma. Kuid karjamaal olnud lehmade musta ja sigade junne ning tont libises nende sisse ja kukkus ninali. Seetõttu läks ka kivi õige ligidale ja kukkus paar kilomeetrit siiapoole kirikut. Siis võtnud ta teise kivi, natuke esimesest kivist väiksem, ja visanud selle. Kuid ka siis kordunud vana lugu ja teine kivi kukkunud esimese kivi kõrvale, umbes kolme-nelja meetri kaugusele esimesest kivist. Siis visand ta veel 6 kivi ja nendega juhtus samasugune lugu nagu eelmistegagi, kuigi need olid iga kord eelmisest väiksemad. Visatud kivid jäänud kõik ilusasti ritta ja rahvas ristinud nende kivide nimeks "tondi trepp". Kes aga soovib seda vaatama minna, see peab teadam, kus ta asub. "Tondi trepp" asub nüüdses riigi metsas, umbes 2 kilomeetrit Risti kirikust eemal, mere poole.
Redigeeritud tekst
Kullamaa käik.
Kord elanud Kloostri vallas Kirikuküla lähedal suures ja paksus metsas kole Tont. Ta käinud tihti küla elanikke kimbutamas. Rahvas teinud ka talle kurja mis võinud. Nii läinud tükk aega mööda.
Viimaks ilmus Tont jälle nähtavale. Seekord aga olnud tal hulga kurjemad kavatsused kui enne. Ta tassinud hulga kive kokku, küll väikesi, küll suuri, ja otsustanud nendega loopida uhke kiriku puruks, mis asetsenud küla keskel.
Tont oli kogunud paar päeva rammu suurte kivide viskamiseks ja sammus siis ühel õhtul üle karjamaa oma kivide juurde. Seal mõõtnud ta silmadega torni kauguse ära ja tõstnud suure kivi õlgadele ning hakanud hoogu võtma. Kuid karjamaal olnud lehmade musta ja sigade junne ning Tont libises nende sisse ja kukkus ninali. Seetõttu läks ka kivi õige ligidale ja kukkus paar kilomeetrit siiapoole kirikut. Siis võtnud ta teise kivi, natuke esimesest kivist väiksem, ja visanud selle. Kuid ka siis kordunud vana lugu ja teine kivi kukkunud esimese kivi kõrvale, umbes kolme-nelja meetri kaugusele esimesest kivist. Siis visanud ta veel 6 kivi, ja nendega juhtus samasugune lugu nagu eelmistegagi, kuigi need olid igakord eelmisest väiksemad. Visatud kivid jäänud kõik ilusasti ritta ja rahvas ristinud nende kivide nimeks Tonditrepp. Kes aga soovib seda vaatama minna, see peab ka teadma, kus ta asub. Tonditrepp asub nüüdses riigimetsas, umbes 2 kilomeetrit Risti kirikust eemal mere poole.
Lisaandmed
Tekstimärkus lk 377 Tondi trepi värviline pliiatsijoonistus
Sisu kommentaar Vp
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 4078
Sisestaja Pille Vahtmäe
Sisestuskuupäev 09.12.2008
Kontrollija Reeli Reinaus
Kontrollimiskuupäev 18.08.2018
Lisatud 20.06.2012 15:28
Viimati muudetud 18.08.2018 11:06
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 226
Säilik ERA-13061-66991-62188
Pala FO-14017-16346-31883