Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EKIKN har es3 k [40/7] (86985/99)
Täisviide EKIKN har es3 k [40/7] (86985/99) < Hargla khk., Kalliküla, Kallimetsa t. - Alfred Käärmann < Landa Wellmann, u. 70 a (1987)
Viite osad Kogu:EKIKNKöide:LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 1987
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Landa Wellmann Võrumaa, Hargla, Kalliküla, Kallimetsa t.
u. 70 a
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Alfred Käärmann 1922
Teksti sisu
Objekti liik talu
Žanr andm
Jututüüp Kallimõtsa t. olnud vana mõis; Lautade nurm ja telliseahju jäänused
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Lautade nurm
Rahvapärane nimi Lautunurm
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Hargla
Vana vald Taheva
Vana küla Hargla
Märkus AVKA, kaardil naabruses Lautusuu
Koht 2
Objekti nimetus Kallimetsa talu
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Hargla
Vana küla Kalliküla
Uus küla Hargla
Märkus Kallimetsa karjamõis, sks. Kallametz
Tekst
Kallimetsa t.
Kallimõtsa
Vana talu Taheva vallas.
(skeemil nr. 12)
Pärimuse järgi ulatub Kallimetsa minevik kaugesse aega. Olevat olnud kunagi väike mõis. Veel EV ajal nimetati üht põldu “lautade nurmeks” ja Vomsu suunas viiva tee ääres olid alles kunagise tellisepõletamise ahju jäänused.
Rootsiaegses, 1638. a. maarevisjoni dokumendis Kallimetsa nime ei ole.
Möödunud sajandil sõlmis mõisnikuga Kallimetsa talu ostulepingu Kyma nimeline talumees kes aga peatselt suri. Lesk ja kaks alaealist tütart Liine ja Tiiu ei jõudnud aga talu pidada ega mõisnikule ostuvõlga maksta. Sellepärast võttis vald talu oma hoole alla. Tallu võeti rentnik ja rendiraha läks talu ostuvõla katteks, kuni tütarde täisealiseks saamiseni oli nende eestkostjaks valla poolt määratud hooldaja. Hiljem tütar Tiiu abiellus rentnik Upin’iga, sai poole talu, ehitati teine elumaja ja kõrvalhooned. Teine tütar Liine abiellus August Wellmann’iga ja sai teise poole talu. Talul lasuva viimase ostuvõla maksis kinni August Wellmann oma sugulaselt päranduseks saadud rahaga. Wellmannidel olid lapsed: Anton, Eedi, Asta, Otto ja Landa, 1930.-dal kõik juba täisealised.
Upin’atel olid tütred Hilda ja Manda. EV lõpuaastail elas Kallimetsa talu idapoolses talumajas Wellmannide pere. Läänepoolses talumajas: Hilda oma sakslasest mehe Knaut’iga nendel oli tütar Ursula.
Ja teine õde Manda oma mehe Karl Volmeriga, kes oli endine Taheva valla sekretär, nendel oli poeg Lui. 1939. a vallakirjades on märgitudki Kallimetsa-Hargla talule kolm valdajat: Wellmann, Volmer ja Knaut.
1940. a. lahkusid Volmeri ja Knauti pered Saksamaale. Maja pidas edasi rentnik Kütt, hiljem asus elama rentnik Kikas’e pere
Ametlikes dokumentides on Kallimetsal veel “Hargla” paralleelnimi, näiteks Valga Ringkonna kohtu otsuses 1928. a. juunikuu 28. päevast: “Pops Gustav Uibole 1 vakamaa eraldamise kohta Hargla-Kallimetsa talu maast.” Millest see nimetus - ei teata.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 39094
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 08.04.2024
Lisatud 08.04.2024 17:07
Viimati muudetud 08.04.2024 18:56
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala