Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 152 (26; 27)
Täisviide ERA, MD 152 (26; 27) < Koeru khk., Abaja k., Mäe t. – Helen Kästik, Mari Sarv, Marion Selgall < Arnold Haavasalu, s. 1924 (2003)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:152LK1:LK2:Pala:26; 27
Kogumisaasta(d) 2003
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Arnold Haavasalu Järvamaa, Koeru, Abaja k., Mäe t.
1924
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Marion Selgall 1982
Helen Kästik
Mari Sarv 1972
Teksti sisu
Objekti liik hiis, mägi
Muud märksõnad tabu
Žanr topon, uk
Jututüüp Talu järgi Kadaka mägi; poisid õllevee jaoks kadakaoksi lõikama, bonne käsib vaikselt olla, et esivanemate rahu hoida
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hiiemägi
Rahvapärane nimi Kadaka mägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Udeva
Vana küla Abaja
Vana talu Kadaka 34
ERA kood Koe_Abaja_01 Koe064
Uus maakond Järva maakond
Uus küla Abaja
Redigeeritud tekst
Kadakamäe hiies ei tohi esivanemate rahu rikkuda
Siin on üks mäeküngas ja see on praegust isegi muinsuskaitse all. See on selle talu järele, niiöelda Kadaka mägi. Seal oli ennemalt kadakaid väga pailu, väga pailu kasvas seal kadakapõõsaid. Kolhoosi aegu keegi saatis buldooseri sinna mää peale, nad siis lükkasid seda platsi siledaks, et saavad nisukse tantsuplatsi ja maituld seal peeti alati. Siis neid kadakaid ävitati pailu ära, aga seal siiski praega veel mõningad kasvavad. Ja siis vana Eesti valitsuse ajal oli kaitseliidu lasketiiruks see mäe külg. Minu käest käidi luba küsimas, kas tohib need mõned üksikud väiksed männid maha raiuda, osa oli riigi raba ja siis tehti lasketiir, see kolmesaja meetri pikkune. Nii et neid tinakuulisi on see mäe külg täis.
Ja siis käisid siin Tartust mitu aastat tagasi siin minu juures. Ja Paidest Siimon käis. Siis leiti seda, et ta on nüüd kasvanud nii samblasse ja võsasse ja lepikusse kõik, aga et seal nagu astanguliselt või kudagi sambla all niiviisi tõuseb. Ja siis teda kutsuti Iiemäeks. Aga siin mingisugust iit mina ei mäleta.
Aga mäletan niisugust asja, et seesama Kadakamäe talu, kelle krundi sisse see kuulub... Siis vanasti tehti ju koduõlut, siis kadakad, mille okste külles oli ästi marju, need keedeti kuuma vee sees ära ja valati seda vett sinna küpsetatud linnaseleibade peale astnasse. Ja humal ja nisukene asi, mis juurde selle õllele pandi. Ja siis, mina juhtusin sääl olema, siis ma olin alles alla kümne aastane poiss või olin ma kümme täis, ei mäleta enam. Ja naabrepoiss oli ka, üheealised olime peaaegu. Nendel oli õlletegu. Ja siis see peremees seal ütles, et: \"Kule, poisid! Teil siin aega küll, minge sinna Iiemäele ja tooge sealt kadakaoksi, kus ästi marju küljes on!\" Ja saime siis noa ka ja akkasime tulema. Aga seal oli peres oli üks kuus last, ulga lapsi oli ja siis kutsuti üks vanem inimene laste bonneks. Ja see tuli kotta meile järele ja ta näe, ütles, et: \"Aga poisid, kui te nüüd sinna lähete, ärge seal karjuge, ärge seal tehke vallatust.\" Tähendab – olge seal vaikselt, olge ilusti. Et: \"Te rikute esivanemate rahu.\" Vot ütles nii.
Noh, aga mida ta selle all siis mõtles? Kas siis tõesti on seal kalmeid või? Aga noh, seda ma ei taha uskuda, mispärast mäe otsa või mäe peale sinna siis midagi maetud on.
Ja mina rääkisin seda siis, kui need Tartu mehed käisivad siin. Et kuda me seal käisime oksi toomas ja kuda meid kästi siis olla. Nojah, ja siis pealt seda pandi see mägi nüüd kaitse alla. See oli küll nõukogude korra ajal, sest on aastaid tagasi. Nii et seal nüid keegi ei tohi urkida ja torkida midagi... Pidi olema küll, et seal puhastakse, võetakse seda võsa, aga siiamaani põle keegi midagi taga teind.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 161/2
Sisu kommentaar pp
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 38983
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 30.08.2023
Lisatud 30.08.2023 15:03
Viimati muudetud 30.08.2023 15:03
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 152
Säilik
Pala