Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 159 (2)
Täisviide ERA, MD 159 (2) < Koeru khk., Piibe k., Toodamäe k. - Mirjam Somelar, Pille Vahtmäe < Aino Breemet, s. 1946 (2003)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:159LK1:LK2:Pala:2
Kogumisaasta(d) 2003
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Aino Breemet Järvamaa, Koeru 1946
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Mirjam Somelar
Pille Vahtmäe 1982
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu, mets
Tegelased mõisnik
Žanr andm
Jututüüp Toonela - Toodamäe. Kuusikus kiviristid mõisnike haudadel. Piibe Baerid.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Toodamäe kuusik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Piibe
Vana talu Toodamäe
ERA kood Koe018 Koe_Piibe_01
Uus maakond Järva maakond
Märkus Pärandkultuuri objekt Hauakoht 660:HAU:002, pool sellest Toodamäe maal
Redigeeritud tekst
See on Toodamäe talu. Miks selline nimi... näete, siinsamas maja tagant paistab üks metsatukk, kõrgem küngas. Ja sääl oli kunagi, kas rootsi ajal või, kui olid need mõisad veel, oli seal surnuaed. Nagu Toonela. Ja see on tulnud sellest sõnast “Toonela”. Toode, Toone ja niimoodi, lõpuks jäi siis Toodamäe. Ja sealt me leidsime, kui mina veel laps olin, siis ma käisin oma vanemate vendadega ja naabrimehega, sääl on sellised suured kiviristid, pikali nagu haudade peale pandud. Mitte ei olnud püsti, vaid pikali niimoodi maas. Ilusti raiutud. Nii et näed, pidi olema mõisaaegne. Siin keegi ütles, et on sõdurite hauad, aga ma ei usu seda iialgi, sest kes oleks pannud sõduritele sõja ajal sellised suured kividest välja tahutud ristid.
Ja nüüd hiljem ma kuulsin – Rakkest Ilomets, Anti, Rakke muuseumi juhatajana töötab – tema on 79-aastane ja tema ütles ka ikkagi, et maeti mõisate aeg sinna Toodamäele. Ja just neid mõisa omanikke, mitte sulaseid ega teenijaid.
Aga no see pidi ikka kunagi ammu olema, sest põhiliselt, kes siin mõisas valitsesid, olid ju Stackelbergid ja Baerid. Stackelbergid läksid ära ja siis jäid Baerid siia, need Baeri vanaisa ja vanaema ja siis juba isa ja lõpuks Karl Ernst von Baer kõige viimane siin mõisas veel.
Baerid olid üldiselt väga toredad. Minu ema ja isa ikka rääkisid nendest. Nemad kasvatasid loomi, nemad tõidki ju selle loomakasvatuse ja lambakasvatuse siia. Ja üldse nad olid ikkagi targad ja haritud. Ja nad olid sellised mõisnikud, kes siis, kui oli ikka töö tehtud, lubasid teha pidusid ka seal mõisa õue peal. Sääl käisid õue pääl kõik koos, nemad ei keelanud seda.
Üks punase katusega maja, see oli Baeride ajal mõisavalitseja maja. See on säilinud nüüd ainsana. Vahepeal oli meierei seal. Sinna tahavad teha Baeri toa. Ma tegin nüüd ümberkaudsete külade maketid sinna ruumi, niisugused väiksed puidust maketid. Kõik need külad, mis kunagi sõdade aeg täielikult põletati. Ja siis paar tähtsamat jõge ja Endla looduskaitseala, kus Endla järv asub, ja Koeru kirik. Aga see on kõik pooleli alles, sinna on rahasid vaja ja lihtsalt ei ole rohkem jõudnud veel. Ja sinna tuleb siis nimesilt välja, nagu \\\"Piibe Karl Ernst von Baeri loodusmaja\\\". See osteti ära Tartu teadlaste poolt.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 139
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 38973
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 07.08.2023
Lisatud 07.08.2023 19:03
Viimati muudetud 07.08.2023 19:03
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 159
Säilik
Pala