Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, MD 135 (13; 14)
Täisviide ERA, MD 135 (13; 14) < Koeru khk., Vao k. < Väinjärve k. – Ülle Niin, Katrin Ruus < Helve Kukk, s. Pikkpärg, snd 1933 (2003)
Viite osad Kogu:ERA, MDKöide:135LK1:LK2:Pala:13; 14
Kogumisaasta(d) 2003
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Helve Kukk s. Pikkpärg Järvamaa, Koeru, Vao k.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve k.
1933
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Katrin Ruus 1982
Ülle Niin
Teksti sisu
Objekti liik kivi, mõis, park, mälestusmärk, mägi
Tegelased loom/lind/kala
Žanr j
Jututüüp Vao Breverni dokumendid maetud künka alla; koera haud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Breverni koera haud
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Vao
Täpsem asukoht Vao mõisa pargis
ERA kood Koe
Koht 2
Objekti nimetus Vao mõis
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Vao
Vana talu Vao mõis
ERA kood Koe
Uus maakond Järva maakond
Redigeeritud tekst
Küngas Vao mõisas
Kui me sealt klassi aknast vaatame, meil on pargis niisugune küngas. Lapsed on siin kelgutanud, siin on kelder, eluaeg oleme siin keldri peal kelgutanud, niikaua kuni kelder hakkas läbi jooksma. Aga kuna mul on maja all teine kelder, siis mul pole tast lugu, las jookseb.
Aga millest siis on see küngas tekkinud? Mu isa on selle ka kirja pannud, et mõisnik Brevernil olevat olnud mingisugused kompromiteerivad dokumendid, mida ta ei tahtnud järeltulevatele põlvedele ja teistele nagu avalikustada, ja olid ta sõbrad siin koos. Ta oli oma teenijad lasknud kõik vabaks ja siis nad olid läinud ära. Ja siis nad olid matnud need dokumendid sinna künka alla. Ta laskis selle suure augu enne valmis kaevata, aga kuidas siis see küngas sinna peale tuli, seda ei tea. Seal künka peal oli kivi, kui meie siia tulime. See kivi on praegu ka veel alles. Üks oli siis all maas ja teine püsti tema peal, ühest küljest sirge. Selle pealmise, püstioleva kivi peal oli niisugune ovaalne vasetatud plaat. Ja sinna oli siis saksa keeles kirjutatud: \"Ruhes Gott liegt nach Wao\", et – Jumala rahu on Vao peal. Ja selle kivi otsas oli siis olnud must rist.
See oli enne sõda. Aga siis, kui meie tulime, oli see rist katki löödud, esimese Vene valitsuse ajal oli juba seda tööd tehtud siis. Aga see kivi oli üleval ja see plaat oli seal peal ka. Ja see tekst on mul kohe nagu silme ees.
Siis käib teine jutt, nagu oleks sinna künka alla maetud mõisniku koer. Et tal oli väga armas koer ja tema laskis selle koera siis sinna matta. Nii et kahesugused jutud on siis selle kohta. Jah, et temal olid siis niisugused kompromiteerivad dokumendid, mida ta ei tahtnud teiste kätte ja ta mattis nad siis sinna maha; ja teine oli siis see, et ta on matnud sinna oma ustava toakoera.
Lisaandmed
Tekstimärkus Raamatutekstis liidetud ERA, MD 135 (13) ja (14)
Kirjandus Arad veed ja salateed, 160
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 38972
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 01.08.2023
Lisatud 01.08.2023 15:46
Viimati muudetud 01.08.2023 15:46
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, MD 135
Säilik
Pala