Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 55473/4
Täisviide E 55473/4 < Pärnu < Saaremaa - Aleksander Küng (1925)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:55473LK2:55474Pala:
Kogumisaasta(d) 1925
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
A. Küng
Teksti sisu
Objekti liik klooster, tee, kabel, kirik
Muud märksõnad maa all, perekonnanimi, tuli, aeg
Žanr kiri, topon
Jututüüp San(k)t Andrese mäel asunud klooster ja kabel; Saaremõisas asunud Kivi ait ja Kloostrimägi, kust maa-alune tee läinud endise munkade kloostrini; Unguma küla kivivare; M. Körber üllitanud teoseid
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus San(k)t Andrese mägi
Vana maakond Läänemaa
Kihelkond Reigi
Vana küla Reigi?
Koht 2
Objekti nimetus Kivivare
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Pöide
Vana küla Unguma
Koht 3
Objekti nimetus Maa-alune tee
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Pöide
Koht 4
Objekti nimetus Kloostrimägi
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Pöide
Vana küla Saareküla
Täpsem asukoht PK objekt
Uus maakond Saare maakond
Uus küla Saareküla
Koht 5
Objekti nimetus Kloostri-ehk Kivi ait
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Pöide
Vana küla Saareküla
Uus maakond Saare maakond
Uus küla Saareküla
Koht 6
Objekti nimetus Pöide kirik ehk end. munkade klooster
Vana maakond Saaremaa
Kihelkond Pöide
Vana küla Pöide
Uus maakond Saare maakond
Uus küla Pöide
Tekst
V. A. prohv. M. J. Eisen, Tartus.
Eesti Kirjanduse N1. 1925 a. on Teie poolt kloostrite kirjeldus, meie riigis. Võib olla on Teil head andmed kõigis pool, siis pole minu teateid enam tarvis. Olgu nii.
Omas lapsepõlves kuulsin, kellegi vana Hiiumaa mehe käest, kes oli minu vanemate juures kord /kerjaja/ magamas. Et Hiiumaal Sant Andrese /peab küll olema Sankt Anrease/ mäel olla olnud klooster ja kabel. Kas on sõnum tõsi ei tea, nii kõneles vanakene.
Saaremaal Pöidel, minu sündimise koha ligidal /2 versta eemal/ Saaremõisas, on küll olnud vanast kuuldavaste nonnade klooster. Seal on alles kivist ennine kloostri kirik, mida kutsutakse kloostri ehk kivi aidaks. Maja heasti kõrge, kui küll mahutuse poolest väikese poolne kirik. - Ta seisab, altari poolne osa, põhja pool, suurem ruum lõuna pool, kust käib uks sisse. Altari ja kiriku vahel on kinni müüritud ja altari ruumis nägin lapse põlves mõisa piima hoitavad, ta oli piima kabriks. Kirikust hommiku poole 100-150 sammu on olemas, nimetud: Kloostri mägi. 60 aast. tagasi käisin poisikese põlves seal ja nägin veel nõgud kohta mäe kuklas, kust on tee maaalla läinud, oli juba kinnivarisenud. Minu isa jutu järele, on senna 1820-30 aasta vahel kartulid kui keldrisse pantud. Alla läinud 32 trepi astet ja all läinud teed kolme aruse, keskmine kohe kirikut õhtu poole, üks põhja, - teine lõuna poole. - Käigu suud pantud lauadega kinni, nii jäänud kena keldri ruum keskele. Tema pole käikudes käinud. Keegi vana ennine mõsa lamba karjane kõneles, nemad on noored mehed all käinud ja viinud kase tohudega tuld ühes. Seal olla neil tuule tõmbus tuled ära kustutanud, mitme katse peale pole korda läinud kauge saada ja nii jäänud teadmata, mis kaugemal olnud. Laed olnud pae kividest võlvitud.
Rahva rääkimise järele, peab Saaremõisa nonnade kloostrist maaalune tee kunni Pöidi kirikuni minema, kus on olnud sel ajal munkade klooster. Pöidi kloostrivaremed on küll põhja hommiku pool kiriku juures põllu sees olemas.
Et nende kahe kloostri vahel on maaalune tee olnud, ei taha tõsi olla, teed on otse sihis peale kümne versta. Kord poisikese põlves kõneles mulle Kuresaares keegi vana härra, kui kuulis mind olevat Saaremõisa juurest (Saarekülast) sellest kloostrist, et sealt peab maa-alune tee minema Kloostri mäest, kuni Unguma küla karjas maani, kohugi suure kivi hunnikusse. Kiva on seal karjasmaal palju, isearanis mäeveergude juures, mida on vesi ja jae omal ajal senna kogunud.
Pärast sain teada, et kõneleja on olnud Antseküla õpetaja Martin Körber. Tema kogus omal ajal Saaremaa üle teateid, kui ilmusid tema sulest kolm annet Saksa keeles. Saaremaa enne ja nüüd. Kolmandas andes on ka Pöidelt, vissiste mõned tähtsad vana aja teated.
Palun vabandada, kui olen Teid ainult tülitanud.
Austusega A. Küng
Lisaandmed
Tekstimärkus lk 55474 serva on kirjutatud: \\\"Kloostri mäelt allaminevad käigud, on vissiste vanad matuse paigad.\\\"
Sisu kommentaar PP 2023 Laura
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 38840
Sisestaja Laura Mäemets
Sisestuskuupäev 03.04.2023
Lisatud 03.04.2023 14:49
Viimati muudetud 03.04.2023 14:49
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala